Vlad Voiculescu, după negocierile cu sindicaliştii din sănătate: Legea nu ne permite să începem negocierile înainte de aprobarea bugetului - FOTO/VIDEO

Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă vor începe imediat. UPDATE Vlad Voiculescu, a declarat, după discuţiile purtate cu liderii Sanitas, că potrivit legii nu are voie să înceapă negocierile înainte de aprobarea bugetului.

1204 afișări
Imaginea articolului Vlad Voiculescu, după negocierile cu sindicaliştii din sănătate: Legea nu ne permite să începem negocierile înainte de aprobarea bugetului - FOTO/VIDEO

Federaţia Sanitas pichetează Ministerul Sănătăţii. Vlad Voiculescu a anunţat că va negocia cu sindicaliştii - FOTO/VIDEO

"Solicităm renegocierea condiţiilor de muncă, vrem condiţii mai bune de muncă pentru personalul TESA şi de asemenea vrem actualizarea veniturilor. Vrem un plus de 15% care nu înseamnă practic o majorare, ci o actualizare a veniturilor. Vrem să vedem că guvernanţii respectă munca noastră şi ne respectă şi pe noi", a declarat, pentru MEDIAFAX, o protestatară.

Sindicaliştii au anunţat că vor mai picheta sediul Ministerului Sănătăţii pe 29 noiembrie precum şi în 6 decembrie, între orele 11.00- 13.00.

"În continuare timpul petrecut suplimentar la muncă nu este plătit, orele suplimentare nu se remunerează. Vedem din partea managerilor guvernamentali, a Ministerului Sănătăţii o lipsă de interes foarte mare pentru nevoile noastre", a mai spus un protestatar.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a anunţat pe sindicalişti că negocierile privind Contractului Colectiv de Muncă vor începe imediat.

Totodată, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că nu exclude declanşarea unei greve generale.

"Atrag atenţia, dacă tot au reuşit să declare greva noastră ilegală, noi respectând toate regulile, îi anunţăm că vom începe să rediscutăm procedurile în cadrul Federaţiei Sanitas în aşa fel încât când nu vom mai avea contract colectiv de muncă să intrăm în grevă generală", a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

La începutul lunii noiembrie, Federaţia Sanitas i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Muncii în care îi cerea demisia, urmare a unei postări a lui Dragoş Pîslaru pe pagina sa de Facebook, în care susţinea că liderii sindicatului "fac jocul PSD" şi că regretă că au fost atrase cadrele medicale în acest "demers abject".

"Considerăm că am urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare până la declanşarea grevei generale. Şi răspunsul dumneavoastră ? Am atras cadrele medicale într-un demers abject şi cerem pomeni, noi, cei care veghem la sănătatea populaţiei ? Abject este modul în care dumneavoastră trataţi angajaţii sistemului sanitar şi de asistenţă socială. Abject este că aţi tergiversat luarea unor decizii concrete şi corecte pentru cadrele medicale. Abject este modul în care dumneavoastră minţiţi acest popor şi vă ascundeţi în spatele unor scuze care nu au nici o bază reală. (..) Abject este să spuneţi că “este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de alegeri” şi tot abject este ca dumneavoastră să cunoaşteţi cererile angajaţilor din Sănătate înainte de apariţia de OUG nr. 43 şi să nu le daţi curs", se arată în scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii.

Reacţia Sanitas a venit după ce ministrul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj privind ilegalitatea grevei, susţinând că Sanitas face "jocul PSD".

"Am atenţionat de mai multe ori pe liderii Sanitas cu privire la ilegalitatea grevei. Le-am spus clar şi răspicat că fac jocurile unui PSD care îi va atrage în cloaca specifică, în care încălcarea legii este regulă. Regret că au fost atrase în acest demers abject cadrele medicale pe care le respect pentru rolul crucial pe care îl joacă în societate. Manevrele de pomană electorală ale PSD/ALDE, de a se folosi de greva pentru a crea aparenţa de urgenţă şi a justifica încălcarea altei legi, a responsabilităţii fiscal-bugetare, ce precizează clar că este ilegal să creşti salarii cu mai puţin de 180 zile înainte de alegeri, sunt astfel demontate. Din nou realizam de ce sunt importante aceste alegeri - nu pentru a stabili detalii doctrinare de politică publică, ci pentru a trece de la încălcarea flagrantă şi repetată a legii la respectarea acesteia, de la captura statului pentru gaşca de partid la o bună guvernare cu respect pentru toţi cetăţenii, de la corupţie la onestitate", a scris Dragoş Pîslaru pe Facebook.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, după discuţiile purtate cu liderii Sanitas în urma pichetului de la sediul ministerului, că potrivit legii nu are voie să înceapă negocierile înainte de aprobarea bugetului, sindicaliştii transmiţându-i că nu exclud greva generală.

"Legea nu ne permite să începem negocierile înainte de aprobarea bugetului. Conform legii 62, articolul 46, negocierea contractului colectiv de muncă se face doar după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. Aşadar, ar fi ilegal să începem acum negocierile. Ce putem face e să începem discuţiile. De la noi documentele sunt pregătite de ieri, pentru cei care sunt interesaţi. Domnul Dragnea face o confuzie, afară nu sunt funcţionari publici care protestează,
e personalul TESA. Nu cred că protestul acesta e lipsit de coloratură politică, nu cred că ar fi avut loc protestul dacă nu era perioada de campanie electorală. (...) Sindicatul SANITAS cred că are anumite obiective. Ceea ce pot obţine, însă, sunt doar lucrurile legale"
, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Sindicaliştii de la Federaţia Sanitas nu exclud însă o nouă grevă generală.

"Aşteptăm să vedem când vor putea începe negocierile. Nu am luat o decizie dacă vom începe mâine sau poimâine negocierile. Suntem în aşteptare, suntem pe picior de luptă, dorim cu ardoare să începem negocierile. Nu are nicio legătură contractul de muncă cu politica. Din contră, politica pe care o facem noi e politică sindicală şi cerem drepturile pentru colegii noştri. Ne gândim la orice, inclusiv la greva generală", a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici