Video Ziua Aviaţiei. Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor despre obiectivele României/ Iohannis cere modernizarea forţelor aeriene

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus vineri, cu ocazia Zilei Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene, că ţara noastră a fost una dintre primele ţări care au fructificat potenţialul aviaţiei şi că obiectivele României sunt înzestrarea şi instruirea trupelor.

334 afișări

„România a fost una dintre primele ţări din lume care au înţeles şi fructificat potenţialul aviaţiei, atât în dimensiunea civilă, cât şi în cea militară, iar printre personalităţile de rang internaţional care, prin invenţiile şi activitatea lor de avangardă au contribuit la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanităţii s-au numărat şi aviatori români de seamă, precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă. (...) Din păcate, în rândurile escadrilei din ceruri aviatorii nu intră doar în timp de război. Fiecare clipă a zborului, în orice condiţii şi vremuri istorice s-ar desfăşura, înseamnă o luptă cu limitele tehnologiei, înseamnă un risc asumat deopotrivă în misiuni reale, de luptă, cât şi în misiuni de antrenament. Chiar în urmă cu două săptămâni, la 7 iulie, deasupra aerodromului militar de la Feteşti, căpitan-comandorul Florin Rotaru îşi pierdea viaţa într-un tragic accident. Armata României deplânge moartea prematură a unui pilot tânăr, bun profesionist, un model de inspiraţie şi curaj, o viaţă dedicată pasiunii pentru zbor însă ale cărei aripi au fost frânte mult prea devreme”, a scris pe Facebook ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Acesta a menţionat şi accidentul aviatic din 16 iulie, când aeronava IAR-99 s-a prăbuşit în apropiere de Bacău însă, din fericire, copiloţii se află în afara oricărui pericol.

„Obiectivele majore ce privesc Forţele Aeriene rămân asigurarea capacităţii de descurajare credibilă şi apărare a spaţiului aerian, continuarea modernizării şi dezvoltării infrastructurii aerodromurilor, precum şi îndeplinirea angajamentelor asumate de România în relaţia NATO, UE şi partenerii aliaţi. Guvernul României îşi respectă angajamentul asumat prin Programul de Guvernare, acordând o maximă importanţă consolidării capacităţii de apărare a ţării şi acţionând pentru îndeplinirea obiectivelor majore atât în domeniul înzestrării, cât şi în cel al pregătirii şi instruirii trupelor. În 2018, pentru al doilea an consecutiv, bugetul alocat apărării reprezintă 2 la sută din PIB. Procentul cheltuit pentru înzestrare în anul 2017 a situat ţara noastră pe primul loc în cadrul Alianţei, cu 33 la sută. Tot pe primul loc se află România şi în ceea ce priveşte rata creşterii bugetului apărării în 2017, comparativ cu anul precedent”, a mai spus Fifor.

Ministrul a mai subliniat, în aceeaşi postare, că programul de înzestrare cu sistemele de apărare sol-aer „Patriot” este, de asemenea, în grafic. Au fost realizate deja plăţile pentru primul dintre cele şapte sisteme de ultimă generaţie care vor intra în dotarea Armatei României, patru dintre aceste sisteme fiind destinate Forţelor Aeriene.

„Stimaţi aviatori militari, În virtutea bunelor tradiţii ale aviaţiei militare, vă cer să vă slujiţi în continuare ţara cu acelaşi devotament precum al înaintaşilor dumneavoastră, şi vă îndemn să vă păstraţi curajul de a apăra, din aer dar şi de la sol, oriunde şi oricând patria, animaţi în permanenţă de hotărârea de a învinge! Această aniversare îmi oferă plăcuta ocazie de a vă transmite salutul meu călduros şi aprecierea deosebită faţă de dăruirea şi profesionalismul cu care dumneavoastră – militarii de toate gradele şi personalul civil contractual din Forţele Aeriene Române, bărbaţi şi femei, aflaţi în slujba ţării, sub drapelul tricolor – vă îndepliniţi misiunile de apărare a patriei, a libertăţii poporului român”, a mai scris Mihai Fifor.

 

Iohannis: Ziua Aviaţiei este un prilej de recunoştinţă faţă de cei care au slujit Aripile Româneşti
 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de Ziua Aviaţiei, spunând că este cel mai bun prilej pentru a exprima "preţuirea şi recunoştinţa faţă de toţi cei care, de-a lungul istoriei, au slujit Aripile Româneşti cu dăruire şi abnegaţie", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.


„Sărbătorirea «Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene», aflate sub patronajul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, are, în acest an al Centenarului, o încărcătură simbolică suplimentară. Este cel mai potrivit prilej de a exprima preţuirea şi recunoştinţa faţă de toţi cei care, de-a lungul istoriei, au slujit Aripile Româneşti cu dăruire şi abnegaţie. Forţele Aeriene române au evoluat permanent în ultimii 125 de ani, iar contribuţia lor la reuşitele Armatei noastre a fost majoră, fie că ne referim la cele două Războaie Mondiale ori la acţiunile întreprinse în teatrele de operaţii sub egida NATO, ONU, OSCE şi UE, după sfârşitul Războiului Rece”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului i-a încurajat pe militarii Forţelor Aeriene "să-şi continue pregătirea pentru a-şi putea îndeplini la cele mai înalte standarde sarcinile asumate".

”Modernizarea Forţelor Aeriene române este un proces esenţial, care a cunoscut rezultate importante în ultima perioadă, în concordanţă cu deciziile NATO. Acest demers trebuie continuat pentru că priveşte o componentă semnificativă a consolidării posturii de apărare a ţării noastre”, a completat Iohannis.

Mesajul preşedintelui Iohannis se îndreaptă şi către oamenii de ştiinţă, cât şi cadrele din aviaţia civilă şi militară.

"Tot astăzi, îi onorăm şi pe toţi oamenii de ştiinţă care, prin inventivitate şi spirit creator, au plasat aeronautica românească în avangarda gândirii şi practicii europene şi mondiale a construcţiei aparatelor de zbor. Adresez, de asemenea, mulţumiri tuturor celor care activează în aviaţia civilă şi militară care au contribuit, cu succes, prin altruismul şi profesionalismul lor, la protejarea spaţiului aerian, la operaţiile de salvare - evacuare şi la alte intervenţii de urgenţă. La mulţi ani tuturor aviatorilor români şi membrilor Forţelor Aeriene române!", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici