Manea: Zamfir a promis că va ceda gratuit pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine la Rapid

Preşedintele FC Rapid, Nicolae Manea, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că Adrian Zamfir, care a demisionat duminică din toate funcţiile administrative, va ceda gratuit oricărui investitor pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine la gruparea giuleşteană.

76 afișări
Imaginea articolului Manea: Zamfir a promis că va ceda gratuit pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine la Rapid

Nicolae Manea (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"După meciul cu Clinceni am avut o discuţie cu domnul Zamfir şi i-am spus că nu mai poate să continue în Giuleşti având în vedere situaţia complicată în care ne găsim, iar aseară mi-a înmânat demisia sa din toate funcţiile pe care le ocupă la Rapid. De asemenea, dânsul a promis public că va ceda acţiunile la FC Rapid aşa cum le-a preluat, adică fără pretenţii financiare. Acum putem spune că există loc pentru oameni adevăraţi, oameni care iubesc Rapidul, pe care nu îi interesează neapărat publicitatea şi care vor să ajute clubul. Din acest moment acţiunile sunt la îndemâna oricărui rapidist care vrea să se implice. Pot veni mai mulţi investitori sau poate veni unul, noi îi aşteptăm. Iar cedarea aceasta de acţiuni se va face prin nişte avocaţi către cineva. Domnul Zamfir trebuie să predea aceste acţiuni cuiva, cine va fi, vom vedea. El a promis că va ceda fără bani. Va semna contractul de cedare şi gata", a spus Manea.

Întrebat cât valorează pachetul majoritar deţinut de Adrian Zamfir, Manea a răspuns că o acţiune a SC FC Rapid SA este evaluată în prezent la aproximativ 2 lei. El nu a menţionat numărul pe care deţine în prezent Adrian Zamfir, dar a explicat că viitorul investitor are nevoie doar de 150.000 de euro pentru a scoate clubul din insolvenţă. "Ca să iei pachetul majoritar... am înţeles că o acţiune ar fi cam la doi lei, aşa am auzit, dar nu ştiu câte sunt. Ies din calcul jucătorii, ies din treaba asta pentru că nu e normal. Jucătorii îşi vor primi drepturile aşa cum s-au făcut actele adiţionale şi cine va veni să preia clubul va vedea actele care sunt la vedere. Pentru că Rapid ca să iasă din insolvenţă are nevoie de 150.000 de euro, aşa a stabilit tribunalul. Asta în afară de datoriile curente către jucători", a afirmat preşedintele.

Tratativele dintre acţionarul clubului, Adrian Zamfir, şi investitorul din Yemen, Hussein Abdullah Hussein Al Ahmar, au fost catalogate drept "o comedie" de Nicolae Manea. "A fost o comedie de la început şi eu am ştiut că e o comedie pentru că am şi glumit atunci, am spus că e prinţul Cristea de la Steaua", a menţionat el.

Nicolae Manea a clarificat situaţia conducerii administrative a clubului în momentul de faţă, afirmând că persoana care ia toate deciziile este administratorul judiciar Cristina Andronache. De asemenea, el a explicat că Nicolae Cristescu nu a fost niciodată acţionar al FC Rapid. "Domnul Zamfir deţine în momentul acesta pachetul majoritar de acţiuni, iar doamna Andronache este cea care conduce, ea va prelua tot ce înseamnă administrarea clubului. Însă domnul Cristescu nu are nici măcar o acţiune pentru că nu a dorit să se implice. Domnul Cristescu este un simpatizant al Rapidului care a sprijinit echipa ca şi sponsor, a adus mâncare şi ce a mai trebuit aici. Dânsul a făcut o mare greşeală că a vorbit în numele Rapidului, pentru că dânsul nu a fost patron niciodată. A spus fel şi fel de lucruri care nu au avut acoperire", a precizat Manea.

Referitor la o posibilă implicare financiară la Rapid a antrenorului Mircea Lucescu, Nicolae Manea a afirmat că nu îi poate cere acestuia un asemenea lucru. "Nu pot să îi cer domnului Lucescu un asemenea lucru. Dânsul are contract la Doneţk. Am înţeles că nu vrea să plece, vrea să mai rămână un an şi să îşi respecte contractul. Dar eu sunt sigur că dacă am avea nevoie de ajutorul dumnealui ne-ar ajuta. Spun asta cu toată certitudinea. Ajutorul lui Mircea Lucescu a fost unul consistent în trecut, prin câştigarea campionatului, apoi şi fiul său, Răzvan, care şi el şi-a făcut datoria faţă de Rapid. Sunt nişte oameni în faţa cărora ne scoatem pălăria. Ei ne-au ajutat enorm şi poate că în viitor ne vor mai ajuta, pentru că şi el şi Răzvan sunt ataşaţi de această echipă", a spus Manea.

Criza financiară acută pe care o străbate FC Rapid este pusă de Nicolae Manea pe o serie de greşeli din 2008 când unor jucători li s-au întocmit contracte mult prea mari pentru posibilităţile clubului. "Sunt nişte contracte pentru care cineva trebuie să răspundă. Un exemplu este contractul lui Daniel Baroni Paulista în valoare de 800.000 de euro. 800.000 de euro pentru fotbalul din România sună cumva a nesimţire. Aceste sume nu au voie să se vehiculeze aici, în România. Pentru aceste contracte, pentru aceste greşeli grave cineva trebuie să răspundă pentru că din acel moment, din 2008, clubul Rapid a luat-o la vale", a explicat Manea.

Acţionarul majoritar al FC Rapid, Adrian Zamfir, a demisionat din funcţia de administrator special şi din cea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului, la solicitarea conducerii tehnice şi a jucătorilor.

Demisia lui Zamfir vine după decizia de sâmbătă a Comisiei de Apel a Sistemului Naţional de licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal care a respins dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru ediţia 2014-2015 a Ligii I.

Adrian Zamfir a achiziţionat gruparea FC Rapid la 8 iulie 2013 de la acţionarul majoritar George Copos.

Clubul giuleştean, care activează în prezent în Liga a II-a, se află în procedura de insolvenţă din 7 decembrie 2012. Planul de reorganizare al FC Rapid, care se întinde pe o durată de trei ani, a fost confirmat de Tribunalul Bucureşti. Următorul termen în dosarul de insolvenţă este 26 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici