Video Monica Ridzi: Voi elabora un decalog pentru sport şi unul pentru tineret

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că va alcătui în cel mai scurt timp un decalog pentru sport şi unul pentru tineret, după ce a mai făcut câte un decalog pe line politică pentru Aninoasa, Petrila şi Petroşani.

36 afișări

Rep.: Cunoaşteţi situaţia programei şcolare, unde la clasele I-VIII se fac doar două ore de sport pe săptămână, iar la clasele IX-XII se face doar una. Ce intenţionaţi să faceţi în această situaţie pentru a rezolva şi reglementarea Parlamentului UE care specifică minimum trei ore de sport pe săptămână?

M.R.: Aici va trebui să avem o colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Deja avem, prin fostul ANS, un parteneriat cu COSR şi cu Ministerul Educaţiei. Pot să vă spun că în PE am fost raportor pe mai multe rapoarte care vizează sportul şi tineretul, ultimul fiind "Rolul sportului în educaţie", prin care am sugerat, am impus chiar, pentru că acest raport a fost votat, să fie minim trei ore de educaţie fizică în toate şcolile UE. Sunt şi state membre care au prevăzute mai multe ore în programa şcolară. Îmi doresc acest lucru pentru că sportul este strâns legat de zona sănătăţii. Va trebui să încercăm să-i încurajăm pe tineri să practice un sport, să-i încurajăm pe părinţi să nu-i mai scutească pe copii şi să înţelegem că în România, din păcate, statistica este îngrijorătoare, sunt foarte puţini copii, tineri şi adulţi care practică sportul. Îmi doresc să încurajez sportul de masă şi cred că prin introducerea unui număr de minim trei ore de educaţie fizică în şcoli, este un prim pas în acest sens. În plus, dacă încurajăm sportul de masă, putem spune că avem o perspectivă mult mai bună în privinţa sportului de performanţă, fiind o bună bază de selecţie. Cu cât sunt mai mulţi tineri care practică sportul, cu atât avem şi posibilitatea să lărgim baza de selecţie. Vorbeam recent cu Gabriela Szabo, care mi-a spus că a fost selectată de la un cros şcolar. Cred că ar trebui să încercăm să reînviem anumite competiţii între şcoli. Va fi unul dintre proiectele mele.

Rep.: Ce demersuri va întreprinde MTS pentru a combate şi preveni violenţa la competiţiile sportive?

M.R.: În acest sens există deja o lege care prevede combaterea violenţei pe stadioane. Sunt anumite comisii de specialitate care analizează fiecare caz în parte. Federaţiile sportive au şi ele comisii şi sesizează şi în plus se ocupă cu maximă rigurozitate de fiecare caz în parte. Sper că îl vom putea îmbunătăţi prin îmbunătăţirea legislaţiei, pentru că asta ne-am dorit, să reuşim să avem o legislaţie în zona sportului şi a domeniilor conexe, care să ne permită să diminuăm violenţa în sport.

Rep.: Un predecesor al dumneavoastră, Sorin Stănescu, a iniţiat controale privind legalitatea înfiinţării FRF şi a modului cum această federaţie a gestionat fondurile primie de la stat în perioada 1990-1997. Veţi continua aceste controale?

M.R.: În primul rând, trebuie precizat că justiţia s-a pronunţat deja pe acel caz. În al doilea rând, în acest moment, FRF nu primeşte bani de la bugetul de stat. Noi, MTS, avem dreptul, conform legislaţiei în vigoare, să efectuăm controale la acele instituţii care primesc subvenţii din partea noastră. În acest moment, nu avem un cadrul legislativ care să ne permită să efectuăm controale la FRF.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici