Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult

Adulţii cu vârstele cuprinse în intervalul 50 - 71 de ani care beau cel puţin trei ceşti de cafea pe zi beneficiază de o reducere cu 10% a riscului de deces în comparaţie cu persoanele care nu beau cafea, potrivit unui studiu realizat de National Cancer Institute din Statele Unite.

1304 afișări
Imaginea articolului Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult

Cafeaua te poate ajuta să trăieşti mai mult (Imagine: Sutterstock)

Acest studiu a fost realizat pe baza unui chestionar expediat unui grup de 400.000 de persoane din acest interval de vârstă, în perioada 1995-1996. Participanţii au fost monitorizaţi până pe 31 decembrie 2008.

Rezultatele, publicate în revista New England Journal of Medicine (NEJM), arată că persoanele care beau, în medie, trei ceşti de cafea pe zi - cafea obişnuită sau fără cofeină - prezintă mai puţine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare şi respiratorii, atacuri cerebrale, răni, accidente, diabet sau infecţii, în comparaţie cu persoanele care nu beau cafea.

Cercetătorii americani au remarcat totuşi o uşoară creştere a riscului de cancer la bărbaţii care beau cafea în cantităţi mari. În schimb, la femei, savanţii nu au constatat nicio legătură directă între consumul de cafea şi decesul cauzat de cancer.

Autorii studiului au ţinut cont şi de alţi factori ai mortalităţii, precum fumatul şi consumul excesiv de alcool.

Ei au transmis totuşi avertismentul că cercetătorii nu pot fi siguri, din punct de vedere ştiinţific, în privinţa ipotezei potrivit căreia consumul de cafea ar prelungi viaţa.

"Cafeaua este băutura cu cel mai mare consum în America, dar legătura dintre consumul ei şi riscul de deces nu este foarte clară", a precizat medicul Neal Freedman, de la departamentul de genetică şi epidemiologie a cancerului din cadrul National Cancer Institute (NCI), coordonatorul studiului.

"Consumul de cafea - aşa cum am descoperit noi - este asociat cu un risc mai mic de mortalitate în general", a adăugat el.

"Deşi nu putem trage concluzia că există o legătură cauză-efect între consumul de cafea şi un risc mai mic de mortalitate, credem totuşi că aceste rezultate oferă anumite asigurări în privinţa faptului că această băutură nu este dăunătoare pentru sănătate", a spus medicul Freedman.

Potrivit aceloraşi cercetători, obiceiurile privind consumul de cafea ale participanţilor au fost estimate pornind de la un chestionar pentru o anumită perioadă, dar nu reflectă obiceiurile acestora pe termen lung.

Ei au precizat, totodată, că nu au avut informaţii despre felul în care era preparată cafeaua (espresso, la filtru etc.) şi, deci, despre concentraţiile ingredientelor cu efecte protectoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici