Zahărul dăunează sănătăţii CREIERULUI. Cum ar putea afecta băuturile acidulate procesele de gândire şi memorare
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în fructoză încetineşte procesul gândirii, afectând memoria şi capacitatea de a învăţa, scrie Daily Mail.
Totuşi, consumul de nuci şi peşte, precum somonul, poate contracara aceste efecte.
Citeşte şi: McDonald’s, din nou în vizorul criticilor: O băutură destinată copiilor conţine o cantitate mult prea mare de zahăr
„Descoperirile noastre arată că ceea ce mâncăm ne afectează modul în care gândim. O dietă bogată în fructoză menţinută o perioadă mai lungă de timp afectează capacitatea creierului de a învăţa şi de a memora informaţii. Dar, dacă adăugăm acizi omega-3 ne poate ajuta să minimalizăm aceste neajunsuri”, a declarat profesorul Fernando Gomez-Pinilla.
Deşi au mai existat alte studii care au demonstrat că fructoza are un rol în apariţia diabetului, obezităţii şi a bolilor de ficat, studiul efectuat de USLA este primul care analizează efectele consumului de fructoză asupra creierului.
Citeşte şi: Cât zahăr consumăm fără să ne dăm seama şi cât de dăunător este? Conţinutul real de zahăr al unor produse pe care le mâncăm zilnic
Fructoza este o monozaharidă prezentă din abundenţă în fructe, în anumite legume şi în miere. Aceasta are o putere de indulcire superioară zaharozei (zaharul utilizat curent în alimentaţie) şi este adăugată des în produsele procesate, precum băuturile acidulate.
„Nu vorbim aici de fructoza care se găseşte în mod natural în fructe, ci de cea artificială, care este folosită ca îndulcitor şi conservant”, a mai spus Gomez-Pinilla.
Citeşte şi: Descoperire surprinzătoare: Cum poţi arăta cu 20 de ani mai tânără fără diete sau bisturiu
Autorii studiului se tem că un consum mai mare de fructoză blochează capacitatea insulinei de a reglementa modul în care celulele utilizează şi depozitează zahărul necesar pentru energia folosită în procesarea gândurilor şi emoţiilor.