Video Preşedintele CNSP: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză nu a înaintat nicio propunere pentru Pilonul II de pensii / UPDATE Dragnea: Nu este nicio decizie în Guvern sau Coaliţie de desfiinţare a Pilonului II

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu există nicio decizie în Guvern sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public. Totuşi, Dragnea spune că ar putea exista o suspendare dacă analiza care se efectuează va arăta necesitatea.

2801 afișări

"O guvernare se exercită în baza unui program. Obiectivele asumate sunt: că în urmatoarea perioadă Ministerul Muncii să finalizeze o analiză riguroasă a datelor financiare pentru a se putea prezenta cetăţenilor informaţiile financiare referioare la nivelul de pensie pe care îl va avea un cetătean român pentru pilonul unui şi II. Al doilea este ca cetăţeanul român informat să aibă posibilitatea să opteze unde crede ca e mai bine, la pilonul I sau II, sau ambele. Nu este nici decizie adoptată în guvern, partid, coaliţie să cuprindă, nu s-a discutat, nu se discută şi nu vom adopta o decizie care să ducă la desfiinţarea Pilonului II de pensie.
Rog cu mare respect să nu se rostogolească informaţii mincinoase", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Preşedintele social democrat spune că nu este exclusă suspendarea contribuţiilor, dacă analiza va arăta necesitatea.

"Când se va face o analiză şi se ajunge la decizia să se creeze o perioada de opţiune pentru ca fiecare cetăţean, plata poate fi sau nu suspendată şi după o discutie cu administratorii fondurilor din pilonul II ca sa nu se încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români poate sunt mai mulţi la pilonul I",a mai spus preşedintele PSD.

Acesta a mai amintit şi de prevederile Codului penal privind dezinformarea şi sancţiunile care se impun atunci când este adusă atingere securităţii naţionale.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate. Contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

Ion Ghizdeanu, preşedintele CNSP: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză nu a înaintat nicio propunere pentru Pilonul II de pensii 

Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că textul apărut ca referire la Pilonul II de Pensii nu reprezintă o propunere legislative a CNSP, ci este doar o variantă internă care nu trebuie preluată în programul legislativ.

„Astfel de analize şi şcenarii le realizăm, dar pe plan intern. S-a produs eroarea aceasta că a fost inclusă o astfel de referire în proiectul programului legislativ, de fapt, nu e niciun proiect definitivat de noi. Repet, eroarea constă în includerea unei evaluări interne a CNSP în textul transmis prin planul legislativ”, a declarat Ion Ghizdeanu.

„Nu avem încă o variantă concretă şi cel mai bine este să nu se ia în considerare nicio referire la Pilonul II de Pensii. Deocamdată, nu există un proiect de lege în acest sens”, a insistat preşedintele CNSP.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, dumincă seara, că nu este de acord cu suspendarea plăţii contribuţiilor către pensiile private (Pilonul II), precizând că acest lucru nu se va transpune într-o Ordonanţă de Urgenţă.

"Este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG, nici nu se va transpune. Nu suntem de acord cu ea. Infirm categoric. Nu se va întâmpla pentru că trebuie să ajungă la Ministerul Muncii", a explicat Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Reacţia ministrului Muncii vine după ce programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuţie care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.

Propunerea vine în condiţiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuţiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât şi cele pentru sănătate şi şomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalităţile contabile de reţinere şi plată a CAS, având de achitat doar o contribuţie la fondul de garantare a creanţelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici