Al-Qaida avertiza, în 2011, că Statul Islamic i-ar putea prejudicia reputaţia

O scrisoare găsită în ascunzătoarea lui Osama ben Laden din Pakistan avertizează că gruparea extremistă Statul Islamic în Irak şi Siria ar putea prejudicia reputaţia reţelei Al-Qaida din cauza actelor sale barbare şi cruzimii extreme.

898 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida avertiza, în 2011, că Statul Islamic i-ar putea prejudicia reputaţia

Al-Qaida avertiza, în 2011, că Statul Islamic i-ar putea prejudicia reputaţia

Scrisoarea, descoperită în casa din Pakistan în care a fost ucis ben Laden în mai 2011, avertiza în cele 21 de pagini ale sale în legătură cu apariţia unei grupări islamiste nemiloase, capabile de o asemenea brutalitate încât Al-Qaida ar trebui să întrerupă toate legăturile cu ea, relatează Daily Mail, în ediţia electronică. Aceasta afirma că Statul Islamic în Irak şi Siria (SIIS) desconsideră într-o aşa măsură viaţa civililor, încât va păta reputaţia Al-Qaida.

Documentul, redactat de unul dintre oficialii de rang înalt ai reţelei în 2011, a catalogat unele dintre actele grupării drept barbare - inclusiv folosirea clorului ca armă chimică, bombardarea moscheilor şi masacrul dintr-o biserică catolică din Bagdad.

În esenţă, scrisoarea afirma că SIIS este mult prea radicală chiar şi pentru reţeaua care a ucis mii de persoane la 11 septembrie 2001.

În prezent, SIIS, care se autointitulează acum doar Statul Islamic (SI), a devenit o forţă militară puternică ce controlează zone mai extinse decât Marea Britanie, locuite de şase milioane de persoane.

Gruparea a fost fondată de Abu Bakr al-Baghdadi, un cleric în vârstă de 43 de ani, deţinut timp de patru ani de trupele americane în Irak. Liderul, un musulman sunnit care dispreţuieşte guvernul şiit irakian, comandă peste 10.000 de combatanţi, mulţi dintre ei soldaţi din regimul lui Saddam Hussein sau sunniţi care şi-au pierdut puterea şi influenţa după îndepărtarea dictatorului.

Gruparea controlează câmpuri petrolifere valoroase şi, cu ajutorul susţinătorilor săi sunniţi bogaţi din statele din Golful Persic, ar fi strâns 1,5 milioane de euro. Aceasta ar fi vândut, de asemenea, antichităţile pe care le-a confiscat.

Ceea ce distinge însă gruparea este modul în care a folosit reţelele de socializare precum Twitter şi Facebook pentru a crea un aparat de "relaţii publice" online pentru a-şi promova jihadul şi a induce teama în rândul inamicilor. Orice luptător de pe teren poate filma un act barbar şi poate încărca înregistrarea în câteva minute, deşi unele filme cu amputări şi ucideri au fost interzise de comandanţii SI. Un combatant spaniol a promis să încarce un film cu un bărbat crucificat pentru prietenii săi de acasă, dar a fost admonestat rapid de superiorii săi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici