ALEGERI în Spania 2019. Socialiştii câştigă scrutinul parlamentar anticipat. Sánchez se declară dispus să formeze o coaliţie de guvernare cu orice partid ce respectă constituţia | FOTO, VIDEO

După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Spania, obţinând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews.

5124 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Spania 2019. Socialiştii câştigă scrutinul parlamentar anticipat. Sánchez se declară dispus să formeze o coaliţie de guvernare cu orice partid ce respectă constituţia | FOTO, VIDEO

ALEGERI în Spania 2019. Socialiştii au câştigat scrutinul parlamentar anticipat. Viitorul politic este incert

Pedro Sánchez, liderul socialiştilor spanioli (PSOE), partid ce a obţinut cele mai multe voturi în urma scrutinului legislativ de duminică din Spania, a declarat că singurele sale condiţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi respectarea constituţiei şi promovarea justiţiei sociale.

"Am trimis un mesaj clar şi puternic din partea poporului din Spania către Europa şi întreaga lume, că este posibil să înfrângem reacţionarii, autoritarismul şi regresul", a afirmat Sánchez după alegerile din Spania câştigate de socialişti, însă victoria PSOE nu este destul de categorică pentru a pune capăt incertitudinii politice ce afectează scena politică spaniolă de mai mulţi ani, relatează postul BBC News.

Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate după ce partidele separatiste catalane şi-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul.

PSOE, care potrivit rezultatelor parţiale a obţinut 123 de mandate în Parlamentul, are nevoie de cel puţin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.

O alianţă cu Ciudadanos (centru-dreapta) ar oferi socialiştilor numărul necesar de mandate, însă liderul acestei formaţiuni, Albert Rivera, a criticat dur colaborarea anterioară a lui Sánchez cu separatiştii catalani.

Pe de altă parte, Pablo Iglesias, liderul Podemos, fostul partener de coaliţie al socialiştilor, a afirmat încă de duminică noapte că o nouă coaliţie de stânga este posibilă.

Însă o nouă coaliţie de stânga ar fi dependentă de partidele separatiste catalane, care sunt considerate drept toxice de formaţiunile de dreapta.

Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formaţiunea de stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox (extremă dreapta) cu 24 de locuri.

Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianţă de stânga, formată din Partidul Socialist şi Podemos, ar deţine 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianţă de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos şi Vox ar deţine 146 de locuri.

Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formaţiunea de extremă stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri.

Astfel, pentru a rămâne la putere, Sanchez şi partidul său vor avea nevoie, pe lângă o eventuală alianţă cu Podemos, şi de susţinerea a cel puţin un partid separatist din Catalonia.

Prezenţa la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-şi opţiunea.

După aflarea rezultatelor, premierul Pedro Sanchez a ţinut un discurs în faţa susţinătorilor săi: „Partidul Socialist a câştigat alegerile, iar cu această ocazie, viitorul a câştigat, iar trecutul a pierdut”, a declarat Sanchez, citat de Financial Times.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Potrivit rezultatelor primului exit-poll, publicate după închiderea urnelor, Partidul Socialist a obţinut primul loc în alegerile parlamentare organizate duminică în Spania, cu 28,1%, însă va avea nevoie de susţinere din partea altor partide pentru formarea unui nou guvern, potrivit Financial Times.

Astfel, socialiştii ar urma să obţină între 116 şi 121 de fotolii în Parlament, prea puţine pentru a deţine majoritatea.

Partidul Popular, de centru-dreapta, a obţinut aproximativ 20% din voturi, clasându-se, astfel, pe locul secund, potrivit aceluiaşi exit-poll. Pe locul al treilea se află formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 14,4%.

În componenţa noului Legislativ ar mai urma să intre partidul de extremă dreapta Vox, cu 12% din voturi, dar şi partidul de extremă stânga Podemos. Este pentru prima dată după prăbuşirea regimului Francisco Franco când un partid de extremă dreapta ar intra în Parlamentul de la Madrid. Parlamentul spaniol are 350 de deputaţi şi 266 de senatori. Doar 208 dintre senatori sunt aleşi în cadrul acestui scrutin, restul fiind desemnaţi de organismele legislative regionale.

Sondajul a fost efectuat de GAD3, la comanda televiziunii publice spaniole RTVE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici