Aproximativ 300 de militanţi Stat Islamic au fost ucişi în cadrul unei operaţiuni în Afganistan: "Reprezintă o contralovitură severă pentru aceştia"

Forţele militare afgane, susţinute de SUA, au ucis aproximativ 300 de luptători ai reţelei teroriste Stat Islamic, a declarat generalul NATO John Nicholson, citat de site-ul agenţiei Reuters.

2558 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de militanţi Stat Islamic au fost ucişi în cadrul unei operaţiuni în Afganistan: "Reprezintă o contralovitură severă pentru aceştia"

Aproximativ 300 de militanţi Stat Islamic au fost ucişi în cadrul unei operaţiuni în Afganistan: "Reprezintă o contralovitură severă pentru aceştia"

Generalul John Nicholson a declarat că ofensiva care a avut loc în provincia Nangarhar a făcut parte din cadrul operaţiunilor americane împotriva reţelei Stat Islamic.

Se presupune că gruparea se limitează doar la controlul a trei sau patru provincii afgane din cele peste 400. Luna trecută SI a revendicat bombardarea unei demonstraţii a minorităţii şiite Hazara din Kabul, în care au fost ucise peste 80 de persoane.

Nicholson a declarat că forţele militare afgane, susţinute de SUA, au întreprins de curând o operaţiune antiteroristă împotriva reţelei Stat Islamic.

"Au ucis câţiva din liderii grupării şi aproximativ 300 dintre luptătorii săi", a declarat Nicholson reporterilor.

"Evident este dificil să obţinem un calcul exact, dar acest număr reprezintă cel puţin 25 la sută din membrii organizaţiei, aşa că asta reprezintă o contralovitură severă pentru aceştia", a adăugat acesta.

Stat Islamic a apărut pentru prima dată în Afganistan la începutul anului 2015 şi număra în jur de 3.000 de militanţi, în momentul culminant. Mulţi din luptători erau foşti membri ai Mişcării Talibanilor sau Mişcării Islamiste din Uzbekistan.

Stat Islamic a fost considerat iniţial o ameninţare minoră, în comparaţie cu Mişcarea talibanilor, însă atacul cu bombă al grupării a subliniat cât de periculos ar putea deveni, chiar fără a deţine un teritoriu prea mare.

Marţi, un alt oficial american a declarat că militarii americani au fost forţaţi să abandoneze echipamentul şi armele în momentul în care poziţia lor a fost bombardată de militanţii islamişti. Fotografii ale milianţilor SI alături de lansatoarele de rachete, granedele, muniţia capturată au circulat după aceea.

Armata afgană a pierdut anul trecut 5.000 de militari în lupta împotriva talibanilor.

Potrivit lui Nicholson, uciderea liderului afgan taliban Akhtar Mansour de către o dronă americană a reprezentat o lovitură puternică pentru gruparea teroristă, din cauza faptului că talibanii au întâmpinat probleme în preluarea controlului asupra finanţelor pe care acesta le controla.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici