Canada a folosit un lot suspect de vaccinuri împotriva gripei porcine

Un lot de 172.000 de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1, dintre care unele au provocat reacţii alergice violente, a fost folosit aproape în întregime, au recunoscut, miercuri, autorităţile canadiene, subliniind însă că aceste reacţii nu au fost numeroase.

13 afișări
Imaginea articolului Canada a folosit un lot suspect de vaccinuri împotriva gripei porcine

Canada a folosit un lot suspect de vaccinuri împotriva gripei porcine (Imagine: Mediafax Foto)

Din acest lot, "aproximativ 15.000 de doze nu au fost utilizate", a precizat, în timpul unei conferinţe de presă, doctorul Danielle Grondin, de la Direcţia generală de boli infecţioase şi măsuri de urgenţă din cadrul Agenţiei de sănătate publică din Canada.

Şase reacţii alergice violente au fost observate în rândul persoanelor cărora le-au fost administrate vaccinuri provenind din acest lot, ceea ce a dus la oprirea administrării sale, dar toate aceste persoane s-au refăcut, au declarat, la începutul săptămânii, oficialii canadieni.

Miercuri, atât ministrul Sănătăţii, Leona Aglukkaq, cât şi directorul de Sănătate Publică, David Butler-Jones, au subliniat buna funcţionare a sistemului de supraveghere care a permis detectarea acestei anomalii.

Cazurile de şocuri anafilactice asociate acestui lot de vaccinuri Arepanrix fabricat de GlaxoSmithKline au fost înregistrate în proporţie de patru la 100.000, în timp ce nivelul considerat normal este de unu la 100.000.

Raportat la totalul de 15 milioane de doze de vaccin deja administrate în Canada, acest nivel al reacţiilor alergice este net inferior, de 0,32 la 100.000, a subliniat Butler-Jones.

În prezent, un canadian din patru este pe viitor protejat împotriva virusului, iar răspândirea bolii stagnează în mai multe provincii. Campania de vaccinare continuă, 2,9 milioane de doze urmând să fie furnizate săptămâna viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici