Două persoane au fost rănite într-un atac vizând o maşină a Consulatului SUA în Afganistan

Cel puţin două persoane au fost rănite miercuri într-un atac asupra unei maşini a Consulatului american din Herat, oraş din vestul Afganistanului, au anunţat autorităţile.

74 afișări
Imaginea articolului Două persoane au fost rănite într-un atac vizând o maşină a Consulatului SUA în Afganistan

Două persoane au fost rănite într-un atac vizând o maşină a Consulatului SUA în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul intervine la cinci zile după atacul asupra Consulatului indian din acelaşi oraş şi la o zi după propunerea preşedintelui american Barack Obama de a menţine mii de soldaţi în Afganistan până în 2016.

O maşină a misiunii diplomatice americane aflată în drum spre aeroportul din Herat a fost atacată miercuri de persoane înarmate neidentificate, au anunţat autorităţile locale.

Un reprezentant al Consulatului american a precizat, sub acoperirea anonimatului, că doi membri ai personalului însărcinat cu securitatea au fost răniţi în acest atac, fără să precizeze dacă aceştia sunt americani.

Patru insurgenţi au deschis focul asupra misiunii diplomatice a Indiei la Herat vinerea trecută, fără să provoace victime în rândul personalului.

Preşedintele afgan Hamid Karzai a afirmat în cursul săptămânii că a primit informaţii potrivit cărora atacul a fost comis de Lashkar-e-Taïba (LeT), grupare armată islamistă cu baza în Pakistan, dar un reprezentat al LeT a respins acuzaţiile.

Afganistanul se confruntă cu un val de violenţe înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în urma cărora va fi desemnat succesorul lui Hamid Karzai la conducerea ţării.

Talibanii, care au anunţat în urmă cu două săptămâni lansarea "ofensivei de primăvară" nu au reuşit să perturbe semnificativ primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 5 aprilie, dar şi-ar putea intensifica eforturile pentru a sabota cel de-al doilea tur, prevăzut la 14 iunie.

Scrutinul este considerat un test major pentru Afganistan, care riscă să fie cuprins de haos după retragerea celor 51.000 de soldaţi NATO, până la sfârşitul anului.

Preşedintele Barack Obama a propus miercuri menţinerea a 9.800 de soldaţi în Afganistan după 2014. Aceştia vor părăsi însă treptat Afganistanul până la sfârşitul lui 2016, a precizat liderul american.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici