Gafă a KGB-ului? Ameninţarea cu bomba prin e-mail atribuită de Belarus grupării Hamas a fost trimisă după ce deturnarea avionului Ryanair începuse

Compania Proton Technologies AG, care a analizat presupusa ameninţare cu bombă a avionului Ryanair, a declarat joi că o ameninţare citată de autorităţile din Belarus ca motiv al deturnării avionului în care se afla şi jurnalistul Roman Protasevici a fost trimisă după ce deturnarea avionului începuse, relatează Reuters.

6131 afișări
Imaginea articolului Gafă a KGB-ului? Ameninţarea cu bomba prin e-mail atribuită de Belarus grupării Hamas a fost trimisă după ce deturnarea avionului Ryanair începuse

Sursa foto: NEXTA

"Nu am văzut dovezi credibile că afirmaţiile din Belarus sunt adevărate", a declarat compania elveţiană într-un comunicat.

"Vom sprijini autorităţile europene în investigaţiile lor după primirea unei cereri în acest sens", se mai precizează în comunicat.

Duminică, un avion RyanAir care decolase de la Atena, cu destinaţia Vilnus, Lituania, a fost forţat să aterizeze la Minsk, escortat de un MIG-29 al forţelor militare belaruse. Mass-media de stat din Belarus a anunţat că preşedintele Alexander Lukaşenko a dat personal ordinul pentru această întoarcere forţată din drum a aeronavei comerciale, după o alertă cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă.

Analiza Proton Technologies AG pune mai multe semne de întrebare versiunii incidentului pe care Belarusul încercă să o împingă.

Într-o declaraţie de la începutul săptămânii CEO Ryanair a spus că operaţiunea de deturnare a avionului a fost orchestrată de KGB0ul din Belarus. Declaraţia sa a fost întărită şi de informaţiile potrivit cărora mai mulţi pasageri din avion au rămas la Minsk chiar dacă destinaţia lor iniţială era Vilnius.

În email-ul pe care autorităţile din Belarus spun că l-au primit era prezent următorul mesaj: 

„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să nu mai tragă asupra sectorului Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze sprijinul pentru Israel. Există o bombă în acel avion. Dacă nu respectaţi cerinţele noastre, bomba va exploda peste Vilnius pe 23 mai," a declarat directorul transportului aerian din cadrul Ministerului Transporturilor din Belarus, Artem Sikorski.

 Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a negat că grupul său ar fi avut cunoştinţe sau legături cu falsa ameninţare cu bombă.

"Nu recurgem la aceste metode, care ar putea fi acţiunea unor părţi suspecte care urmăresc să demonizeze Hamas şi să împiedice starea de simpatie mondială faţă de poporul nostru palestinian şi rezistenţa sa legitimă," a declarat la începutul săptămânii purtătorul de cuvânt al Hamas.

CITEŞTE AICI Mărturiile unui politician persecutat de Lukaşenko: „Am fost nevoit să plec din Belarus, se pregătea o operaţiune specială împotriva mea”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici