Gruparea Statul Islamic îşi va apăra fiefurile de americani prin acţiuni de gherilă - experţi

Jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) se vor regrupa în zone urbane şi vor efectua acţiuni de gherilă pentru a-şi apăra fiefurile în faţa arsenalului mobilizat de către Statele Unite, potrivit unor experţi.

324 afișări
Imaginea articolului Gruparea Statul Islamic îşi va apăra fiefurile de americani prin acţiuni de gherilă - experţi

Gruparea Statul Islamic îşi va apăra fiefurile de americani prin acţiuni de gherilă - experţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu scopul de a evita să se expună ca ţintă a aviaţiei americane, această organizaţie ultraradicală - care a proclamat un "califat" pe un teritoriu aflat de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, de mărimea Marii Britanii - îşi va reduce sensibil mişcările în regiuni deşertice, în care combatanţii şi materialul sunt uşor de reperat.

SI "se va posta în poziţie defensivă, ascuzându-se în zone urbane, de unde poate să lupte" în caz de atac, declară generalul britanic în retragere Ben Barry, un expert militar de la Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS).

După succesele pe care le-a înregistrat în Irak, SI controlează mai multe oraşe importante, şi anume Mosul, Tikrit, Tell Afar - în nordul Irakului, iar Fallujah şi o parte din Ramadi - în vest. În Siria, gruparea conduce cu o mână de fier Rakka, fieful său din nord, jumătate din Deir Ezzor (est) şi numeroase localităţi mai mici.

- "Amestecarea cu populaţia"

Alt motiv al mobilizării în oraşe este să împingă forţele americane sau irakiene să comită greşeli. "Ele vor produce pierderi în rândul civililor vrând să-i atace pe islamişti", notează generalul.

"Iar aceştia din urmă îşi vor utiliza instrumentele de propagandă pentru a-i ridica pe sunniţi împotriva Guvernului irakian (condus de şiiţi) şi pentru a eroda legitimitatea coaliţiei internaţionale", preconizează generalul Barry.

Această schimbare a început deja, potrivit lui Ahmed al-Sherifi, un expert irakian în domeniul securităţii. "Daesh (acronimul SI) a început să retragă anumiţi combatanţi, în special străini, pentru a-i trimite către Siria. I-a păstrat doar pe irakieni, deoarece aceştia se pot amesteca uşor cu populaţia în caz de atac", spune el.

Expertul adaugă că, la Mosul, jihadiştii şi-au abandonat centrele de comandament instalate după cucerirea oraşului, pe 10 iunie, şi au optat pentru case private în cartiere populate, în care să nu iasă în evidenţă.

Aceeaşi tactică a fost adoptată în Siria, după ce secretarul american al Apărării Chuck Hagel a anunţat că, în Siria, campania aeriană va viza "sanctuarele" SI.

La Deir Ezzor, un militant, Abu Osama, a constatat că aceştia au golit depozitul principal de armament din regiune, situat în fostul sediu al Guvernului, iar în zona Mayadine, mai la est, şi-au abandonat mai toate poziţiile.

Inclusiv câmpurile petroliere au fost abandonate, iar familiile combatanţilor străini, care trăiau în imobile de locuinţe, au fost evacuate. "Ei pleacă, dar lasă spioni să-i informeze", dă el asigurări.

În provincia Alep (nord), gruparea s-a retras din sediile de la Al-Bab, unul dintre principalele fiefuri din această regiune.

- Revenirea la insurecţie

În opinia lui Thomas Pierret, un expert în islam din Siria, "singurul caz în care bombardamentele grele ar putea să facă diferenţa cu adevărat este pe fronturi, unde SI îşi concentrează trupele, spre exemplu la Marea, la nord de Alep, o localitate aflată sub controlul rebelilor".

"Dacă americanii atacă, SI nu ar avea altă opţiune decât să abandoneze zona şi să-i lase să înainteze pe rebeli", care luptă atât împotriva grupării teroriste, cât şi a regimului lui Bashar al-Assad.

Având 35.000 de oameni pe o suprafaţă de 215.000 de kilometri pătraţi, gruparea va fi nevoită să aleagă. "SI deţine unităţi organizate, un comandament capabil să conducă mai multe operaţiuni în mod simultan şi capacitatea de a folosi armament greu, luat de la armatele siriană şi irakiană", relevă Christopher Harmer, un analist de la Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american.

"Cum atacurile americane vor avaria elementele vizibile ale structurii militare a SI, această organizaţie va reveni la un model insurecţional, amestecându-se cu populaţia civilă, ceea ce va îngreuna atingerea combatanţilor ei", subliniază el.

"SI va folosi aceste celule adormite, lunetişti ascunşi, maşini-capcană sau asainate ţintite. Pentru moment, angajamentul american nu reprezintă o ameninţare semnificativă pentru SI", dă asigurări Christopher Harmer.

Richard Barret, un specialist în contraterorism, este de aceeaşi părere. Gruparea "SI nu poate să contracareze raidurile americane, aşa că-şi va inversa procesul de dezvoltare. Dintr-o mişcare clandestină teroristă a avansat către un «stat», dar va fi nevoită să redevină ceea ce era înainte", subliniază el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici