NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia

Statele membre NATO au aprobat, vineri, iniţiativa de trimitere a unor echipamente militare suplimentare pentru monitorizarea spaţiului aerian turc, dar şi proceduri pentru evitarea doborârii din nou a vreunui avion militar rus, anunţă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

3046 afișări
Imaginea articolului NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia

NATO trimite sisteme antiaeriene în Turcia, dar sugerează evitarea incidentelor cu Rusia

Ambasadorii statelor membre NATO au decis vineri să trimită în Turcia avioane şi nave dotate cu radare, pentru a suplimenta capacităţile antiaeriene la frontiera cu Siria, a declarat Stoltenberg, potrivit agenţiei Reuters, explicând că sistemele au rolul de a evita doborârea vreunui avion militar rus.

Jens Stoltenberg a argumentat că este vorba de măsuri pur defensive. "Am stabilit un pachet de măsuri de garanţie pentru Turcia, dată fiind situaţia instabilă din regiune", a explicat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Surse militare declarau miercuri pentru Reuters că NATO va trimite în Turcia sisteme antiaeriene de interceptare, avioane-radar de tip AWACS, o unitate navală de comandă şi fregate cu sisteme antinavale şi antiaeriene. Sistemele vor avea funcţii duble - apărarea Turciei şi facilitarea operaţiunilor coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite care efectuează raiduri antiteroriste în Siria şi Irak.

În plus, prezenţa NATO va tempera unele acţiuni ale Turciei. "Este o iniţiativă care la prima vedere pare a fi o consolidare a susţinerii pentru Turcia, dar are şi rolul de a constrânge Ankara să se comporte mai inteligent", a explicat Nick Witney, fost director al Agenţiei Europene pentru Apărare, în prezent analist la institutul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

Conform unor surse NATO, doborârea bombardierului rus a convins aliaţii să ofere mai multă susţinere Turciei, în acelaşi timp reducând tensiunile dintre Moscova şi Ankara prin asumarea unui rol mai mare în gestionarea riscurilor în spaţiul aerian turc. "Procedurile NATO de gestionare a ameninţărilor sunt mai prudente decât cele ale Turciei", a afirmat miercuri un oficial NATO.

Un oficial turc a dezvăluit, fără a oferi detalii, că Ankara şi NATO intenţionează să creeze un sistem prin care problemele din spaţiul aerian comun să fie evitate. Chiar dacă Alianţa Nord-Atlantică a susţinut public Turcia pe fondul tensiunilor cu Rusia după doborârea bombardierului, unele state NATO au exprimat, în privat, preocupări grave, somând Ankara să aibă o atitudine prudentă.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia s-au deteriorat grav după ce armata turcă a doborât un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turcă. Moscova a avertizat că incidentul va avea consecinţe grave asupra relaţiilor bilaterale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici