Navalnîi a cerut ajutorul în "bătălia" pentru Primăria Moscovei

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, care candidează pentru postul de primar al Moscovei, a cerut ajutorul în "bătălia" pentru acest scrutin, în primul interviu pe care l-a dat în capitală, după ce a fost eliberat dintr-o închisoare din provincie.

101 afișări
Imaginea articolului Navalnîi a cerut ajutorul în "bătălia" pentru Primăria Moscovei

Aleksei Navalnîi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cartierul nostru general creşte, avem mai mulţi voluntari iar eu îndemn pe toată lumea să vină şi să ne ajute să participăm la politica reală, la o bătălie reală pentru voturile oamenilor în alegeri", a declarat Navalnîi sâmbătă seara pentru postul independent rus Dojd.

Aleksei Navalnîi s-a întors sâmbătă în mod triumfal la Moscova, salutat de sute de susţinători, după ce a petrecut 23 de ore într-o închisoare la Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri est de capitală, unde a fost judecat pentru deturnare de fonduri şi condamnat, joi, la cinci ani de închisoare.

Arestat după citirea sentinţei, Navalnîi, care a denunţat acest proces ca politic, vizând să îl reducă la tăcere, a fost eliberat rapid, în aşteptarea examinării unui apel.

Un orator abil împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, el a subliniat că nu îi este teamă de o nouă arestare.

"Dacă îţi este frică de lup, nu mergi în pădure", a declarat opozantul, care urmează să îl înfrunte, în scrutinul de la 8 septembrie, pe primarul Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin numit în această funcţie prin decret, în 2010.

"Aş putea să fiu arestat înaintea alegerilor, după alegeri... Dar dacă te gândeşti mereu la acest lucru, nu poţi realiza nimic", a adăugat el.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin în cursul unor manifestaţii în 2011-2012, a fost acuzat că a organizat, în 2009, deturnarea sumei de aproximativ 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro) în detrimentul unei exploataţii forestiere publice, Kirovles, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Anunţarea condamnării sale a provocat joi manifestaţii de protest la care au participat mii de persoane, la Moscova şi Sankt Petersburg.

Deşi Navalnîi le promite susţinătorilor săi o victorie la Primăria Moscovei, unii analişti sunt sceptici în privinţa şanselor acesteia.

Navalnîi ar urma să obţină 8% din voturi în aceste alegeri municipale, în timp ce Sobianin este creditat cu 78% din sufragii, potrivit unui sondaj recent al institutului independent Levada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici