Peste 160 de refugiaţi au sosit în Canada cu un avion al Guvernului, fiind întâmpinaţi de premier

Primul avion al Guvernului canadian care transporta refugiaţi sirieni a ajuns în Toronto joi seara, iar pasagerii au fost întâmpinaţi de Justin Trudeau, care depune în continuare eforturi pentru a-şi îndeplini promisiunea de a primi 25.000 de refugiaţi sirieni până la finalul lunii februarie.

199 afișări
Imaginea articolului Peste 160 de refugiaţi au sosit în Canada cu un avion al Guvernului, fiind întâmpinaţi de premier

Peste 160 de refugiaţi au sosit în Canada cu un avion al Guvernului, fiind întâmpinaţi de premier (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Cei 163 de refugiaţi sirieni au sosit în Canada cu un avion militar, în contextul unei dezbateri intense care se desfăşoară în Occident privind măsurile care trebuie luate pentru oamenii care fug de violenţa de Orientul Mijlociu, relatează Associated Press în pagina online.

Primul avion militar a ajuns în Toronto înainte de miezul nopţii şi un altul va ateriza la Montreal sâmbătă. Aeronavele vor transporta în total aproximativ 300 de refugiaţi sirieni.

"Este o noapte minunată, când reuşim să arătăm ceea ce înseamnă Canada nu doar printr-un un avion plin cu noi canadieni, reuşim să arătăm lumii cum ne deschidem inimile şi îi întâmpinăm pe oamenii care fug de situaţii extraordinar de dificile", a spus premierul Justin Trudeau.

Toţi cei zece premieri provinciali ai Canadei susţin primirea refugiaţilor, iar membrii opoziţiei, inclusiv Partidul Conservator, au participat la întâmpinarea acestora de joi seara.

"Ei coboară din avion în calitate de refugiaţi, dar ies din acest terminal ca rezidenţi permanenţi ai Canadei, cu numere de asigurări sociale, carduri de sănătate şi cu o şansă de a deveni canadieni cu drepturi depline", a spus Trudeau.

"Acesta este un lucru pe care îl putem face în această ţară pentru că definim un canadian nu pe baza culorii pielii, a limbii, religiei sau trecutului, ci printr-un set de valori împărtăşite, aspiraţii, speranţe şi vise pe care nu doar canadienii, ci oamenii din întreaga lume ar trebui să le împărtăşească", a adăugat acesta.

"Bun venit în Canada", alături de traducerea în limba arabă "Ahlan wa sahlan", era titlul de joi, apărut pe prima pagină a celei mai mari publicaţii canadiene, Toronto Star. "Veţi găsi locul puţin mai mare decât Damasc sau Alep, şi mult mai răcoros. Dar prietenos. Suntem un oraş care îşi preţuieşte diversitatea; aceasta reprezintă puterea noastră", era scris în editorialul de pe această pagină.

Liberalul Justin Trudeau a fost învestit pe data de 4 noiembrie în funcţia de premier al Canadei. Noul guvern liberal condus de acesta a anunţat la finalul lunii trecute că ţara sa va primi 10.000 de refugiaţi sirieni până la finalul lunii decembrie, şi alţi 15.000 în ianuarie şi februarie. Trudeau promisese iniţial să le primească pe toate cele 25.000 de persoane înainte de finalul anului, însă, potrivit ministrului Securităţii Publice, Ralph Goodale, prelungirea datei este cauzată de exigenţele sanitare şi de securitate.

Justin Trudeau, fiul regretatului premier liberal Pierre Trudeau, a promis de asemenea o "guvernare a Cabinetului" mai puţin autoritară, după aproximativ zece ani de guvernare conservatoare sub conducerea lui Stephen Harper. Acesta din urmă a refuzat să primească mai mulţi refugiaţi sirieni, în pofida difuzării fotografiei cu micul sirian de trei ani, Aylan, găsit mort pe o plajă din Turcia, în urma naufragiului unei ambarcaţiuni cu imigranţi ce încercau să ajungă în Grecia. Copilul avea rude în Canada.

În contrast, administraţia Obama plănuieşte să primească 10.000 de refugiaţi sirieni în cursul anului următor, însă mai mulţi guvernatori republicani au încercat să împiedice sosirea refugiaţilor sirieni în statele lor, în urma atacurilor mortale din Paris şi California, comise de extremiştii islamici. Candidatul republican la alegerile prezidenţiale Donald Trump a provocat un scandal mondial prin propunerea de interzicere temporară a accesului musulmanilor în Statele Unite.

Canada se mândreşte de mult timp cu deschiderea uşilor pentru solicitanţii de azil. Această ţară a transportat cu avionul peste 5.000 de persoane din Kosovo la sfârşitul anilor 1990, peste 5.000 din Uganda în 1972 şi a primit 60.000 de vietnamezi în perioada 1979-1980. Peste 1,2 milioane de refugiaţi au ajuns în Canada de la Al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici