Phenianul AMENINŢĂ viitorul Birou ONU pentru Drepturile Omului de la Seul şi personalul acestuia

Coreea de Nord a proferat ameninţări, luni, atât la adresa viitorului Birou al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) care urmează să fie deschis la Seul, cât şi la adresa personalului acestuia.

2003 afișări
Imaginea articolului Phenianul AMENINŢĂ viitorul Birou ONU pentru Drepturile Omului de la Seul şi personalul acestuia

Phenianul AMENINŢĂ viitorul Birou ONU pentru Drepturile Omului de la Seul şi personalul acestuia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom reacţiona cu forţă. Este de la sine înţeles că «biroul» şi personalul său vor putea constitui ţinte ale acţiunii noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului nord-coreean pentru Reunificarea Paşnică a Coreei, citat într-un comunicat publicat de către agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Deschiderea Biroului ONU este "un proiect care aduce sămânţa unui complot împotriva RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) vizând lansarea unei agresiuni (împotriva ei) şi distrugerea sistemului ei social", se arată în comunicat, în care nu este precizată natura acţiunilor avute în vedere.

Seulul a decis în mai să autorizeze înfiinţarea unei filiale UNHCR. Anunţul a fost primit de către asociaţii pentru apărarea drepturilor omului ca expresie a îngrijorării străinilor faţă de situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord.

Potrivit organizaţiei ONU, prezenţa sa în Coreea de Sud urmează să permită consolidarea anchetelor cu rivire la încălcarea unor libertăţi în această ţară.

Un raport recent, întocmit de către anchetatori ONU, relevă o serie de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv execuţii extrajudiciare, aplicarea torturii şi violenţe de natură sexuală.

În raport se arată că "sute de mii de deţinuţi politici au pierit în lagăre, în ultimii 50 de ani" şi că între "80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici sunt deţinuţi, în prezent, în patru lagăre mari".

Phenianul a respins acest raport, imediat după ce a fost făcut public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici