Războiul din Ucraina, a 58-a zi. Un oficial rus anunţă planul lui Putin: vrea o poartă către Transnistria / Rusia refuză armistiţiul de Paştele ortodox. Vineri nu sunt coridoare umanitare în Ucraina din cauza minelor puse de invadatori

  • Rusia a respins propunerea Ucrainei de a stabili un armistiţiu de Paşte, a anunţat preşedintele ucrainean Zelenski.
  • Trupele ucrainene sunt instruite în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate britanice.
  • Oraşul Nikolaiev a fost din nou bombardat de către ruşi cu lansatoare de grenade.
  • Finlanda va depune o cerere de aderare la NATO în săptămânile următoare.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron face apel la evacuarea civililor din Mariupol.
  • Rusia se pregăteşte pentru parada de Ziua Victoriei de pe 9 mai.
9002 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 58-a zi. Un oficial rus anunţă planul lui Putin: vrea o poartă către Transnistria / Rusia refuză armistiţiul de Paştele ortodox. Vineri nu sunt coridoare umanitare în Ucraina din cauza minelor puse de invadatori

UPDATE 22:50 O nouă groapă comună, semnalată lângă Mariupol

O nouă groapă comună a fost semnalată în apropiere de Mariupol, a declarat vineri consilierul primarului oraşului, Petro Andriuşcenko, citat de BBC.

Andryushchenko a declarat pe Telegram că oficialii au primit informaţii despre un „cimitir comun al locuitorilor ucişi din Mariupol, în încercarea de a ascunde urmele crimelor de război”.

BBC nu a reuşit să confirme în mod independent afirmaţia.

Andryushchenko le-a cerut jurnaliştilor să găsească fotografii ale cimitirului pe imagini din satelit, spunând că acesta se află în districtul Livoberezhni, în apropierea cimitirului din satul Vinohradne.

El a adăugat: „Acest lucru dovedeşte încă o dată că ocupanţii colectează şi îngroapă sau incinerează morţii locuitorilor din Mariupol în fiecare district al oraşului”.

UPDATE 22:00 Rusia susţine că a capturat un depozit de arme din Harkov

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene, unde erau mii de tone de muniţie, în regiunea Harkov, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de BBC.

„În timpul operaţiunii militare speciale, trupele ruse de inginerie au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene pe o suprafaţă de câteva sute de hectare, cu depozite care conţin mii de tone de muniţie în regiunea Harkov”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia.

UPDATE 19:50 Procurorul general al Ucrainei acuză Rusia că a premeditat crime în masă, torturi şi violuri

Vladimir Putin a avut un plan pregătit în prealabil pentru ca trupele sale să tortureze, să violeze şi să execute civilii din Ucraina care refuză să capituleze, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citat de Sky News.

Irina Venediktova a declarat că, în calitate de cetăţean ucrainean, a înţeles de ce lideri politici precum Joe Biden au acuzat Rusia de comiterea unui genocid în ţara sa, dar, în calitate de procuror, a spus că trebuie să adune dovezi din zone precum oraşul asediat Mariupol.

„Vă voi oferi dovezile atunci când voi avea acces la acest teritoriu", a declarat Irina Venediktova pentru Sky News într-un interviu acordat în Kiev.

UPDATE 19:00 Peste 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara de la începutul războiului

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi afirmă că peste 5 milioane de ucraineni şi-au părăsit de la invazia Rusiei, din 24 februarie.

Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre cei care au părăsit ţara, precizează raportul ONU.

UPDATE 18:20 Franţa va trimite Ucrainei un sistem de artilerie autopropulsată

Franţa va trimite în Ucraina, până la sfârşitul lunii, obuziere autopropulsate CAESAR, arme cu rază lungă de acţiune, de fabricaţie franceză, a confirmat vineri Palatul Elysée.

UPDATE 18:00 Conversaţii ample, vineri, între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei

Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei poartă negocieri aproape zilnic, prin videoconferinţă, în eforturile de ajungere la un armistiţiu general şi de pregătire a condiţiilor pentru un eventual tratat de pace.

"Astăzi, au avut loc mai multe conversaţii ample", a declarat vineri Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse, citat de postul de televiziune Sky News.

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Rusiei a anunţat că a transmis Ucrainei o propunere scrisă despre condiţiile pentru pace.

UPDATE 17:40 Rusia este dispusă să permită trupelor ucrainene să părăsească combinatul siderurgic din Mariupol

Moscova spune că este pregătită să oprească focul pentru a permite oamenilor să plece din Mariupol, dacă forţele de apărare ucrainene depun armele, scrie Sky News.

„Declarăm încă o dată că Rusia este pregătită în orice moment să se oprească şi să anunţe o pauză umanitară pentru evacuarea civililor”, spune ministerul apărării rus, citat de BBC.

Acesta a precizat că încetarea focului va începe cu „ridicarea steagurilor albe” de către Ucraina.

UPDATE 17:00 Erdogan va lansa un apel pentru o întâlnire fizică între Putin şi Zelenski în Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că plănuieşte să poarte convorbiri telefonice cu omologii săi din Rusia şi Ucraina în zilele următoare, adăugând că speră că aceste convorbiri ar putea duce la o întâlnire a liderilor în Turcia pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 16:30 Putin i-a spus lui Charles Michel că Administraţia Zelenski refuză predarea militarilor din Mariupol

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat, vineri, Administraţia de la Kiev că refuză predarea militarilor ucraineni blocaţi în zona industrială Azovstal din Mariupol, anunţă Kremlinul, după conversaţia liderului rus cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

UPDATE 15:40 UE îi cere lui Putin coridor umanitar urgent în Mariupol de Paşti

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avut o convorbire telefonică, vineri, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi i-a cerut insistent un coridor umanitar urgent în Mariupol.

UPDATE 15:30 Cele patru obiective ale Rusiei în „faza a doua” a invaziei

Controlul asupra Donbasului, crearea unui coridor terestru către Crimeea, blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, controlul asupra sudului Ucrainei şi crearea unei ieşiri spre Transnistria - acestea par să fie obiectivele asumate ale Rusiei în faza a doua a războiului din Ucraina.

UPDATE 14:30 A doua fază a ofensivei în Ucraina a început. Armata rusă a confirmat acest lucru

"A doua fază a început literalmente acum două zile. Armata rusă plănuieşte să stabilească un control total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei în timpul celei de-a doua faze, să creeze un coridor către Crimeea, precum şi o cale de acces către Transnistria", a declarat Rustam Minnekaiev, comandantul interimar al trupelor din Districtul Militar Central. 

UPDATE 14:00 Biserica Sfântul Ocrotitor din Gostomel este în flăcări. Pompierii intervin. 

UPDATE 13:33 Cadavrele a 1.084 de civili au fost descoperite în regiunea Kiev.

Şeful poliţiei regionale, Andriy Nebitov, a declarat că 50-75% din civili au fost ucişi cu pistoale. Peste 300 de cadavre nu au fost încă identificate. 

UPDATE 12:55 Oficial militar rus, despre continuarea „operaţiunii militare speciale” în Ucraina: există planuri de a prelua controlul deplin asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei şi astfel se va deschide o poartă către Transnistria.

UPDATE 12:45 2.831 de dispozitive explozive au fost neutralizate de pirotehnicieni în regiunea Kiev.

UPDATE 12:30 Austria va amenda cu 50.000 de euro pe oricine va difuza videoclipuri sau ştiri de la Russia Today şi Sputnik.

UPDATE 12:20 Ruşii refuză să deschidă coridorul pentru civili.

Militari şi aproximativ 1.000 de civili se află în prezent pe teritoriul Azovstal. 
 
20 de persoane (civili, printre care şi copii) au fost rănite în urma agresiunii ruseşti în regiunea Mykolayiv în ultimele două zile

UPDATE 12:00 Un avion de transport s-a prăbuşit în sudul Ucrainei în timpul unui zbor tehnic. Sunt victime

UPDATE 11:30 Ucraina va primi un grant de 88,5 milioane de euro pentru redresare economică. Ministrul de finanţe, Serhiy Marchenko, a semnat un acord cu Banca Mondială. 

UPDATE 11:00 Rusia ar urma să organizeze un referendum pentru independenţă în regiunile sudice ocupate

UPDATE 10:40 Concluziile experţilor britanici privind apariţia de ieri a lui Putin şi Shoigu

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, unul dintre motivele pentru care nu se ia cu asalt Azovstal este că Putin are nevoie de forţele implicate pentru bătălia din Donbass. În special, cred experţii, pentru a lovi Donbassul dinspre sud. 
 
"A încercat să arate acest lucru (refuzul de a lua cu asalt) ca pe un act rar de umanitate. Realitatea este că nu-şi poate permite să piardă mai multe trupe", se arată în articol.
 
Numirea generalului Alexander Dvornikov în funcţia de comandant unic al tuturor forţelor ruseşti din Ucraina ar fi trebuit să deschidă o eră de claritate strategică după haosul din primele săptămâni ale acestui război. Dar, în timpul întâlnirii dintre Putin şi Shoigu, îl vedem pe Putin dând ordine cu privire la acţiuni tactice, ceea ce este cu mult sub nivelul de care ar trebui să fie preocupat un preşedinte rus. 
 
Acest lucru, potrivit experţilor, indică faptul că fie nu are încredere în comandamentul militar, fie nu ştie cum ar trebui să funcţioneze managementul luptei.

UPDATE 10:20 Noi imagini din satelit. Gropi comune în care ar fi îngropate mii de persoane în Mariupol

Imaginile au apărut la doar câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat  victoria în bătălia pentru Mariupol, în ciuda prezenţei a aproximativ 2.000 de luptători ucraineni care sunt poziţionaţi într-o oţelărie din oraş. Putin a ordonat trupelor sale să sigileze fortăreaţa "astfel încât să nu treacă nici măcar o muscă", în loc să o ia cu asalt.

Maxar Technologies a publicat fotografiile, despre care a spus că arată peste 200 de gropi comune. Imaginile au arătat rânduri lungi de morminte care se întindeau de la un cimitir existent în oraşul Manhush, în afara Mariupolului.

Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, i-a acuzat pe ruşi că "îşi ascund crimele" luând cadavrele civililor din oraş şi îngropându-le în Manhush.

Mormintele ar putea conţine până la 9.000 de morţi, a precizat Consiliul municipal din Mariupol într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Boychenko a catalogat acţiunile ruseşti din oraş drept "noul Babi Yar", o referire la locul mai multor masacre naziste în care au fost ucişi aproape 34.000 de evrei ucraineni î

UPDATE 9:20 Nu vor exista coridoare umanitare astăzi în Ucraina

UPDATE 8:35 Harkov şi regiunea au fost bombardate de aproximativ 50 de ori în 24 de ore - şeful OVA Harkov Oleh Sinegubov 

UPDATE 8:20 Armata rusă a făcut 11 încercări de bombardare a civililor din regiunea Luhansk în ultimele 24 de ore, a declarat şeful administraţiei regionale de stat din Luhansk, Serhiy Haidai.

Şapte case au fost lovite de obuze ruseşti, patru persoane au fost rănite, iar un transport de materiale medicale a fost livrat la un spital din Severodonetsk. 

UPDATE 8:15 Aproape trei sferturi din populaţie a părăsit teritoriul controlat de Ucraina din regiunea Doneţk în timpul ostilităţilor, a declarat şeful OVA din Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

Din cele 1,67 milioane de persoane care locuiau acolo în mod permanent, au mai rămas doar aproximativ 430.000. 

UPDATE 8:00 Următoarele patru săptămâni vor fi cruciale pentru războiul ruso-ucrainean, potrivit NYT

Oficiali de rang înalt din administraţia prezidenţială americană au declarat că aceste săptămâni vor afecta rezultatul războiului şi, pe termen lung, harta Europei.

UPDATE 7:45 Federaţiei Ruse i-a fost retras statutul de purtător de cuvânt permanent al Organizaţiei Statelor Americane - secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Decizia a fost susţinută de 25 de reprezentanţi ai ţărilor, 8 au fost reţinuţi, iar zero au fost împotrivă. 

Ucraina va adera la UE în 2024

Update 07:21 - "Ne aşteptăm să fim candidaţi la UE în această vară şi să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene în 2024", a declarat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko

Ocupanţii ruşi nu au pătruns în Rubizhne sau Popasna 

Update 07:00 - Ruşii nu au desfăşurat operaţiuni active în sectoarele Volyn şi Polissya şi continuă blocada parţială a oraşului Harkov pe linia Slobozhansky. Aceştia  încearcă să desfăşoare o ofensivă în direcţia aşezării Zavody. În Doneţk şi Tauri, trupele ruse desfăşoară un asalt în zona localităţilor Zarchne şi Rubizhne, iar luptele defensive ale ucrainenilor cu inamicul continuă în zona aşezărilor Novotoshkivske şi Popasna. Pe strâmtoarea Pivdenno-Buzsky, ruşii au încercat să ducă o bătălie în zona Trudolyubivka, dar au suferit pierderi şi s-au retras pe poziţiile ocupate anterior.

 

America strânge şi investighează dovezi ale crimelor de război comise de Rusia în Ucraina

Update 05:20 - Statele Unite ajută la stocarea şi strângerea de dovezi ale crimelor de război ale Rusiei în Ucraina.

„Am contactat acum procurorul general al Ucrainei şi ajutăm... ei au adunat un grup de aliaţi internaţionali pentru a ajuta, aşa că ajutăm la strângerea şi păstrarea dovezilor posibilelor crime de război”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, citat. de The Hill, Reuters. Federaţia Rusă a fost privată de statutul de observator permanent la Organizaţia Statelor Americane, declară secretarul de stat american Anthony Blinken, citat de CNN

 

Refugiaţii ucraineni pot intra în America, fără viză

Update 05:15 - Preşedintele american Joe Biden anunţă programul „Uniţi cu Ucraina”, în baza căruia refugiaţii ucraineni din Europa vor putea intra direct în Statele Unite, fără viză. 

Macron face apel la evacuarea civililor din Mariupol

Update 04:18 - Preşedintele american Joe Biden a anunţat o asistenţă suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. SUA îi vor livra artilerie grea, vehicule tactice şi drone armate.  

Update 04:07 -  Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Rusiei să permită locuitorilor din Mariupol să părăsească oraşul. "În Mariupol, situaţia se înrăutăţeşte. Zeci de mii de civili au fost prinşi în capcană. Fac din nou apel Rusiei să respecte dreptul internaţional umanitar, să permită locuitorilor să părăsească oraşul şi să permită intrarea ajutorului umanitar", se arată în comunicat pe Twitter.

Tancurile T-14 şi rachetele intercontinentale nucleare, pregătite pentru parada de la 9 mai 

Pe un grup pro-rusesc de pe Telegram au fost postate imagini cu tancuri ruseşti T-14 de ultimă generaţie, precum şi cu  rachete balistice intercontinentale. În postarea de pe grup scrie că acestea au fost transportate la Moscova, la pregătirile pentru parada ce va fi organizată pe 9 mai de Ziua Victoriei.

  

 

"Rusia nu se va opri"

Ora 02:57"Rusia nu se va opri până când ucrainenii nu vor fi expulzaţi din Donbass şi Crimeea", declară secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare Alexey Danilov. "Nu doar Putin a decis o invazie pe scară largă. Aceasta este o decizie a conducerii politice de vârf a Rusiei. Sarcina hoardei este să ne distrugă ţara, naţiunea noastră, să colonizeze Ucraina", a spus Danilov.

Aeronavele MiG-29 încă nu au sosit în Ucraina

Update 02:06 - Transferul aeronavelor sovietice MiG-29 de la Varşovia în Ucraina este „încă pe masă”, declară ambasadorul Poloniei în Statele Unite, Marek Magerowski, scrie The Guardian

Secretarul american al Apărării pleacă în Germania

Update 01:55 -Secretarul Apărării va discuta despre nevoile de apărare pe termen lung ale Ucrainei în Germania - Departamentul de Apărare al SUA

America nu va interveni în Marea Neagră  

Update 01:30 - Statele Unite exclud participarea forţelor sale navale la deblocarea porturilor din Marea Neagră, susţine Pentagonul. 

Finlanda depune cerere pentru aderare la NATO 

Update 01:28 - Finlanda va depune o cerere de aderare la NATO în săptămânile următoare, a declarat Vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Finlandez, Erkki Tuomioja

Pagube de 60 miliarde de dolari 

Update 01:27 - Banca Mondială estimează daunele aduse infrastructurii Ucrainei la 60 de miliarde de dolari, declară Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass. 

Oraşul Nikolaiev este bombardat

Update 00:43 - Oraşul ucrainean Nikolaev este din nou lovit de grenade propulsate de rachetele ruşilor din Herson.

Ziua Victoriei ar putea fi abolită în Ucraina

Update 00:40 - Rada Supremă din Ucraina a adoptat un proiect de lege pentru a aboli sărbătorirea Zilei Victoriei pe 9 februarie, dar biroul prezidenţial consideră că acum nu este momentul potrivit pentru astfel de schimbări, a declarat Serhiy Nikiforov, secretarul de presă a preşedintelui Zelenski. În mod cert, s-a decis anularea ceremoniilor publice. 

Militari ucraineni, instruiţi în Marea Britanie

Update 00:33 - Trupele ucrainene sunt instruite în Marea Britanie pentru utilizarea vehiculelor blindate britanice. Peste 20 de soldaţi ucraineni au sosit săptămâna trecută pentru a fi instruiţi de către britanici ca să utilizeze cele 120 de vehicule care sunt furnizate rezistenţei lui Volodîmîr Zelenski.

Informaţia este confirmată de premierul Marii Britanii, Boris Johnson: "pot spune că în prezent îi antrenăm pe ucraineni în Polonia în utilizarea apărării antiaeriene şi  în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate". 

Poliţiştii ucraineni, în căutarea rămăşiţelor unei aeronave ucrainene  

Update 00:07 - Poliţia Naţională face cercetări pentru a descoperi locul unde a fost doborât aeronava ucraineană Mriya. 

Avionul AN-225 "Mriya" a fost doborât în timpul unui atac de artilerie al forţelor aeropurtate ale Federaţiei Ruse. La faţa locului lucrează în prezent specialişti-criminalişti, anchetatori, poliţişti şi reprezentanţi ai NDEC.

 

Forţele ucrainene încă menţin controlul asupra oraşului Mariupol

UPDATE 00:01 - Statele Unite declară că forţele ucrainene încă menţin controlul asupra oraşului ucrainean Mariupol, în ciuda faptului că Vladimir Putin a spus că Rusia a „eliberat” oraşul asediat. America acuză Rusia de "dezinformare", transmite Reuters

Rusia va continua să atace Ucraina şi de Paştele ortodox

Rusia a respins propunerea Ucrainei de a stabili un armistiţiu de Paşte, a anunţat preşedintele ucrainean Zelenski.

"Aceasta este o foarte bună demonstraţie a modului în care liderii acestui stat sunt cu adevărat dedicaţi credinţei creştine, una dintre cele mai bucuroase şi importante sărbători. Dar ne păstrăm speranţa. Speranţa în pace, speranţa că viaţa va învinge moartea. Armata rusă din acest război va rămâne mereu în istoria lumii ca fiind una dintre cele mai barbare şi mai puţin umane armate din lume. Atacarea civililor, distrugerea zonelor rezidenţiale şi a infrastructurii civile, utilizarea tuturor tipurilor de arme, inclusiv a celor interzise de convenţiile internaţionale, este deja marca armatei ruse. Pentru o generaţie, statul rus va fi cunoscut ca o sursă a răului absolut"

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici