Războiul din Ucraina, a 59-a zi. Oraşul Odesa, sub tirul rachetelor ruseşti. Ofensiva rusă în sudul Ucrainei: oraşul Mykolaiv sub bombardamente înainte de Paşte. Contraatacurile ucrainene încetinesc ofensiva rusă în estul ţării. Sunt amplasate patru submarine ruseşti în Marea Neagră

  • Preşedintele american Joe Biden a calificat bătălia de la Kiev drept "o victorie istorică pentru Ucraina".
  • Trupele ruseşti îşi intensifică ofensiva în estul regiunii Donbas, în încercarea de a cuceri în totalitate centrul industrial al Ucrainei, dar au făcut puţine progrese, deoarece contraatacurile feroce ale Ucrainei le-au încetinit eforturile.
  • Taiwanul va furniza 8 milioane de dolari Ucrainei pentru repararaţii la Kiev şi facilităţi medicale
  • SUA au început să furnizeze Ucrainei lansatoare multiple de rachete.
  • În Marea Neagră se află cel puţin patru submarine ruseşti care ar putea lovi Ucraina
  • Forţele militare ucrainene încep să se antreneze în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul războiului.
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, va pleca în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodîmîr Zelenski şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba pe 28 aprilie.
26061 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 59-a zi. Oraşul Odesa, sub tirul rachetelor ruseşti. Ofensiva rusă în sudul Ucrainei: oraşul Mykolaiv sub bombardamente înainte de Paşte. Contraatacurile ucrainene încetinesc ofensiva rusă în estul ţării. Sunt amplasate patru submarine ruseşti în Marea Neagră

Sursa Foto- Hepta

UPDATE 22:45 Bombardamente intense în Harkov, sunt victime civile

Mai multe bombardamente intense ale Rusiei asupra celui de-al doilea oraş ucrainean Harkov au ucis două persoane şi au rănit 19, a declarat guvernatorul regional din Harkov, Oleh Synehubov.

Un depozit de produse siderurgice a luat foc, iar câteva maşini au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra zonelor civile, spun rapoartele din oraş.

Aproape două luni de bombardamente ruseşti au afectat deja puternic infrastructura din Harkov. Oraşul industrial din nord-estul ţării se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Majoritatea locuitorilor săi folosesc rusa ca primă limbă.

În postarea sa pe Telegram, guvernatorul Synehubov a declarat că forţele ucrainene care au contraatacat la nord de oraş au alungat trupele ruseşti din trei sate - Bezruki, Slatine şi Prudyanka. BBC nu a putut verifica această afirmaţie.

UPDATE 22:30 OSCE afirmă că membri ai organizaţiei au fost privaţi de libertate în Doneţk şi Luhansk

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că depune eforturi pentru a asigura eliberarea unui număr de membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) care au fost reţinuţi în estul Ucrainei.

"OSCE este extrem de îngrijorată de faptul că un număr de membri ai misiunii naţionale SMM au fost privaţi de libertate în Doneţk şi Luhansk. OSCE utilizează toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea personalului său", a declarat organizaţia, ca răspuns la o întrebare, adăugând că nu poate oferi mai multe detalii în acest moment.

Separatiştii susţinuţi de Moscova controlează de aproape opt ani regiunile sud-estice ucrainene Doneţk şi Luhansk, cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbas.

UPDATE 22:20 Zelenski este mîndru de unitatea poporului ucrainean

Volodimir Zelenski a spus, la conferinţa de presă de sâmbătă, că este mândru să fie liderul Ucrainei şi că cel mai important lucru este că ţara continuă să îşi desfăşoare principala armă, unitatea sa.

"Ucraina a făcut totul, totul, cu adevărat cred asta. Suntem atât de uniţi", a spus el. "Cel mai important lucru este ca acest sentiment de unitate să rămână până la sfârşitul războiului".

UPDATE 21:45 Aproximativ 5.000 de copii au fost deportaţi în Rusia sau în teritoriile estice

Aproximativ 5.000 de copii au fost deportaţi în Rusia sau în teritoriile estice, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele ucainean Volodimir Zelenski.

"Cifrele sunt tragice... ceea ce avem sunt cifre aproximative. Credem că o jumătate de milion de persoane au fost deportate din teritoriile ocupate în Rusia sau în teritoriile (controlate de Rusia) din est. În ceea ce priveşte copiii, nu avem un număr exact, îmi amintesc doar că este vorba de aproximativ 5.000”, a declarat Zelenski.

Zelenski a acuzat Rusia că s-a comportat ca naziştii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "Ceea ce au făcut a fost nazism, au violat copii, toate aceste violuri, nu este doar o manifestare, este nazism".

UPDATE 20:15 Marea Britanie confirmă furnizarea de vehicule, drone şi arme antitanc către Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a vorbit sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a confirma că Marea Britanie va furniza armament pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

"Premierul a confirmat că Marea Britanie furnizează mai mult ajutor militar defensiv, inclusiv vehicule, drone şi arme antitanc", se arată într-o transcriere a convorbirii, publicată de biroul lui Johnson.

UPDATE 18:45 Ucraina afirmă că alţi doi generali ruşi au fost ucişi

Armata ucraineană susţine că a eliminat încă doi generali ruşi în timpul luptelor din regiunea sud-estică Kherson, relatează BBC.

Un al treilea general din Armata Generală 49 rusă ar fi fost grav rănit, iar un centru de comandă mobil a fost distrus, potrivit informaţiilor actualizate ale Ministerului ucrainean al Apărării.

Experţii occidentali spun că mai mulţi generali ruşi au fost ucişi în acţiune în Ucraina decât în orice alt conflict de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ceea ce reflectă o lipsă de pregătire care ar putea impune ofiţerilor de rang înalt să se pună în pericol.

UPDATE 17:05 Oraşul portuar Odesa, sub tirul rachetelor ruseşti

O rachetă a lovit infrastructura din oraşul portuar Odesa, au anunţat autorităţile locale.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a declarat că forţele ruse au tras cel puţin şase rachete asupra oraşului.

Forţele ucrainene au doborât mai multe rachete, dar cel puţin una a explodat, a declarat Anton Gerashchenko.

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar clădiri rezidenţiale au fost lovite.

UPDATE 15:30 Oficial ucrainean acuză Rusia că bombardează infrastructura civilă din Harkov

„Ocupanţii ruşi continuă să tragă asupra infrastructurii civile din Harkov şi din regiune", a declarat Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov.

UPDATE 15:00 Forţele ruseşti încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal din Mariupol

Ultimele trupe ucrainene din oraşul asediat Mariupol s-au refugiat în uzină siderurgică Azovstal şi se crede că acestea sunt blocate acolo împreună cu până la 1.000 de civili caresunt ascunşi în adăposturile antiaeriene de sub complex, împreună cu soldaţi, puşcaşi marini şi medici.

UPDATE Ofensiva rusă în sudul Ucrainei: oraşul Mykolaiv sub bombardamente înainte de Paşte

„Au avut loc din nou bombardamente în această noapte (vineri spre sâmbătă noaptea - n.r.)", a declarat Vitaliy Kim, şeful administraţiei militare regionale din Mykolaiv.

„Au lovit o cafenea... fără victime, slavă Domnului”, a adăugat.

Kim a adăugat că va fi în vigoare un stare de asediu între orele 19.00 şi 5.00 dimineaţa înainte de slujbele de Paşte din oraş.

Oficialii ucraineni au îndemnat cetăţenii din unele regiuni să marcheze Paştele de acasă.

Teritoriul dintre Mykolaiv şi Herson, în sud-est, a cunoscut lupte intense în ultimele trei săptămâni, când forţele ucrainene au lansat contraatacuri.

Şi Mykolaiv a fost bombardat în mod regulat de forţele ruseşti, dar rămâne sub control ucrainean.

UPDATE Contraatacurile ucrainene încetinesc ofensiva rusă în estul ţării

Trupele ruseşti îşi intensifică ofensiva în estul regiunii Donbas, în încercarea de a cuceri în totalitate centrul industrial al Ucrainei, dar au făcut puţine progrese, deoarece contraatacurile feroce ale Ucrainei le-au încetinit eforturile.

Rusia continuă să lupte pentru controlul deplin al regiunilor Doneţk şi Luhansk care alcătuiesc Donbas şi încearcă să asigure "o rută terestră între aceste teritorii şi Crimeea ocupată", inclusiv prin anihilarea ultimului grup de rezistenţă ucraineană din oraşul port Mariupol, a declarat Statul Major General al Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă.

În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins opt atacuri ruseşti în cele două regiuni, distrugând nouă tancuri, 18 unităţi blindate şi 13 vehicule, o cisternă şi trei sisteme de artilerie, a precizat Statul Major General.

"Unităţile ocupanţilor ruşi se regrupează. Inamicul rus continuă să lanseze atacuri cu rachete şi bombe asupra infrastructurii militare şi civile", a precizat Statul Major General pe pagina sa de Facebook.

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat sâmbătă că două persoane au fost ucise de bombardamentele ruseşti în oraşul Popasna.

UPDATE Încercare de evacuare din Mariupol, planificată pentru azi

O coloană de evacuare din oraşul asediat Mariupol, situat în sud-estul ţării, este planificată pentru sâmbătă, potrivit lui Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol.

„Astăzi, la ora 11:00 (locală), evacuarea locuitorilor din Mariupol către Zaporizhzhia va începe de la centrul comercial 'Port City'", a declarat el pe Telegram.

„Plecarea coloanei este programată la ora 12:00 pe traseu: Mariupol-Manhush-Berdiansk-Tokmak-Orikhiv-Zaporizhzhia”, mai spune Petro Andriuşcenko.

UPDATE Premier Ucraina: Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

Vorbind la o conferinţă de presă la Washington vineri, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocităţile teribile atunci (oraşul - n.r.) când va fi eliberat de ruşi”".

El a spus că trupele ruseşti „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forţele ruseşti la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susţin că peste 20.000 de persoane din oraş au murit în timpul asaltului.

CNN nu poate identifica aceste cifre în mod independent, deoarece nu este disponibil un bilanţ cert al morţilor în urma săptămânilor de bombardamente intense.

Vineri, Shmyhal a declarat că civili, inclusiv femei şi copii, se ascund la uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în interiorul oraşului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina vorbeşte cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

De asemenea, el a făcut apel la ambasadorii din toate ţările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor din Kiev.

Update 05:45 - Franţa va oferi Ucrainei rachete antitanc de la Milano pentru tunurile autopropulsate Caesar, a afirmat preşedintele francez Emmanuel Macron. Belgia ar putea furniza Ucrainei un lot de arme, care va include rachete ghidate antitanc şi probabil artilerie grea. Pentagonul caută să accelereze producţia de arme pentru Ucraina. 
Între timp, SUA declară la OSCE că este posibil ca Federaţia Rusă să fi folosit gaze chimice în Mariupol. "Există informaţii credibile potrivit cărora forţele ruseşti ar fi putut folosi o varietate de arme chimice, inclusiv sulf amestecat cu agenţi chimici", a declarat OSCE.
 
Update 05:23- Ocupanţii ruşi nu încetează să agite populaţia locală pentru "pacea rusească" şi să pregătească referendumuri false în aşezările ocupate, susţine Comandamentul Operaţional Pyvden. În Herson, sunt mai multe explozii. 
 
Update 05:00 - Negocierile privind garanţiile de securitate pentru Ucraina cu ţările partenere vor fi finalizate în decurs de o săptămână , declară Podolyak. SUA discută cu Kievul despre "asigurări de securitate" , spune adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland.  Între timp, UE pregăteşte al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei (Politico): 1. Interzicerea importurilor de petrol rusesc; 2.  Băncile ruseşti deconectate de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.  Germania va transfera Ucrainei 100 de tractoare blindate MAN HX81. 
 
Update 04:58 - În Melitopol şi Berdyansk ocupate de ruşi, colaboratorii locali au organizat mitinguri pentru a marca ziua de naştere a lui Vladimir Lenin, a declarat administraţia regională de stat Zaporizhzhya. 
 
În Marea Neagră sunt amplasate cel puţin patru submarine ruseşti din clasa Kilo, care pot lansa rachete Kalibr cu o rază de acţiune de până la 2.500 de kilometri. 
Experţii notează că submarinele din clasa Kilo se realimentează în mod regulat cu rachete cu rază lungă de acţiune şi cu focoase nucleare în porturile ruseşti. 
 
Update 04:57 - Salvatorii din Ucraina au salvat deja peste 1.200 de persoane de sub dărâmături.  Ministrul ucrainean de interne, Denys Monastyrskyy, a declarat că salvatorii au devenit deja vedete şi legende ale Teledonului Naţional şi ale reţelelor sociale din întreaga lume.

Update 04:56 - Kadîrov anunţă că va trimite noi trupe cecene în Ucraina. El spune că  aproape toţi luptătorii sunt de origine slavă.

Secretarul general al ONU, António Guterres, va pleca  în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodîmîr Zelenski şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba pe 28 aprilie. Pe 26 aprilie se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov.

Update 02:14 - Traficul feroviar a fost restabilit astăzi pe rutele de circulaţie  Kharkiv - Vorozhba ("Slobozhansky Express") şi în direcţia opusă, Sumy - Krasnopolye, Trostyanets (Smorodino) - Vorozhba, Trostyanets (Smorodino) - Kyrykovka, Trostyanets (Smorodino) - Akhtyrka, Vorozhcha - Konotop, Konotop - Bakhmach, Konotop - Shostka, Konotop - Khutor Mikhailovsky, Shostka - Tereshchenskaya, Romodan - Romny, şi Sumy - Kiev (cu un transfer).

Update 02:10 - Austria susţine toate sancţiunile împotriva Rusiei, cu excepţia embargoului asupra gazelor, a declarat ministrul austriac de finanţe Magnus Brunner.

Update 01:25  - În Marea Neagră se află cel puţin patru submarine ruseşti care ar putea lovi Ucraina, potrivit experţilor navali citaţi de The Times. Canada a furnizat Ucrainei obuziere remorcate M777 de 155 mm şi muniţie. Olanda va furniza Ucrainei obuziere autopropulsate, iar Germania va oferi instruire şi muniţie.

Update 01:20 - Forţele militare ucrainene încep să se antreneze în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul războiului. Este un mic grup de ofiţeri instruiţi să opereze vehicule blindate britanice. Marea Britanie a transferat Kievului 120 de câini Mastiff, care pot fi folosiţi şi pentru recunoaştere. 

Update 01:19 - 48 de apărători ai Ucrainei au fost distinşi cu premii de stat. Zelenski a declarat că Forţele Armate ale Ucrainei sunt fundaţia ţării, o fortăreaţă a unităţii naţionale.

Update 00:12 - SUA au început să furnizeze Ucrainei lansatoare multiple de rachete, a declarat subsecretarul de stat american Victoria Nuland.

Update 00:11 - Taiwanul va furniza 8 milioane de dolari Ucrainei pentru repararaţii la Kiev şi facilităţi medicale, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Taiwan, Joseph Wu. Se preconizează că 3 milioane de dolari vor fi folosite pentru nevoile capitalei, iar alte 5 milioane de dolari vor fi alocate pentru cele 6 unităţi medicale din Ucraina.

Update 00:11 -"Va avea loc o contraofensivă împotriva Mariupolului", a declarat Oleksiy Arestovych. Singura întrebare este când se va întâmpla şi cu ce forţe."Nu avem nevoie de eroi morţi de acolo. Cu toţii avem nevoie ca civilii şi militarii să fie în viaţă... aşa că facem tot ce putem", a declarat consilierul prezidenţial ucrainean.

Update 00:07 - Rachetele de croazieră ruseşti sunt echipate cu electronice din anii 1960, afirmă Ministerul Apărării din Ucraina. Cele mai "noi" rachete folosesc, de asemenea, un sistem de navigaţie dezvoltat în 1977. Cele mai multe dintre aceste rachete nu şi-au atins niciodată "ţintele desemnate".

Update 00:06 - Preşedintele american Joe Biden a calificat bătălia de la  Kiev drept "o victorie istorică pentru Ucraina". În discursul său, preşedintele a anunţat noi ajutoare în domeniul apărării, economic şi umanitar pentru Ucraina, a comentat evoluţia războiului şi şi-a exprimat sprijinul pentru poporul ucrainean.

Ora 00:06 - Marea Britanie plănuieşte să trimită tancurile Challenger 2 Poloniei. Polonia ar urma să transfere tancurile sovietice T-72 către Ucraina. 

Rezumatul Zilei 

  • Taiwanul va furniza 8 milioane de dolari Ucrainei pentru repararaţii la Kiev şi facilităţi medicale. 
  • Forţele militare ucrainene încep să se antreneze în Marea Britanie pentru prima dată de la începutul războiului.
  • În Marea Neagră sunt amplasate cel puţin patru submarine ruseşti din clasa Kilo, care pot lansa rachete Kalibr cu o rază de acţiune de până la 2.500 de kilometri. 
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, va pleca  în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodîmîr Zelenski şi cu ministrul de externe Dmytro Kuleba pe 28 aprilie.  
  • SUA declară la OSCE că este posibil ca Federaţia Rusă să fi folosit gaze chimice în Mariupol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici