Războiul din Ucraina, a 76-a zi. Continuă atacurile / Ungaria, încă nedecisă de partea cui să fie / 26.000 de militari ruşi au murit în conflict

  • Putin a elogiat memoria militarilor ruşi căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial la parada de Ziua Victoriei
  • Liderul de la Kremlin face o paralelă crudă între trecut şi prezent pentru a-şi motiva trupele angrenate în teatrul de război din Ucraina
  • Deşi operaţiunea nu se desfăşoară conform planului, preşedintele rus a recunoscut în premieră pierderile suferite în faţa armatei ucrainene
  • SUA şi aliaţii săi continuă să sprijine logistic Ucraina şi pregătesc un nou set de sancţiuni economice pentru a pedepsi Rusia
18628 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 76-a zi. Continuă atacurile / Ungaria, încă nedecisă de partea cui să fie / 26.000 de militari ruşi au murit în conflict

Odesa, atacată cu rachete

UPDATE 23:40 Armata ucraineană a ucis 10 generali ruşi, precizează Departamentul american al Apărării

"Oficialii americani monitorizează îndeaproape numărul tot mai mare de generali ruşi ucişi în cadrul operaţiunii de invadare a Ucrainei: zece, un număr neobişnuit de mare pentru o armată modernă, care depăşeşte cu mult numărul generalilor americani ucişi în conflictul de 20 de ani din Afganistan", a declarat Scott Berrier, şeful Agenţiei americane de informaţii pentru apărare.

UPDATE 23:18 

Camera Reprezentanţilor a SUA intenţionează să aprobe în curând un pachet de ajutor actualizat de 39.8 miliarde de dolari pentru Ucraina.

"Aliaţii noştri nu au nicio îndoială cu privire la ajutorul nostru şi sunt gata să dea tot ce au nevoie pentru acesta. Acest nivel de sprijin fără precedent va schimba foarte repede situaţia de pe câmpul de luptă, iar eroismul nostru va fi întărit cu echipamente şi dotări avansate", a declarat David Arahamia.

UPDATE 22:30 Draghi şi Biden subliniază unitatea transatlantică în ce priveşte răspunsul la invazia Ucrainei

„Legăturile dintre ţările noastre vor fi întotdeauna puternice şi, dacă este ceva, acest război din Ucraina le-a făcut mai puternice. (Vladimir Putin - n.r.) a crezut că ne poate diviza. A eşuat, rămânem împreună", i-a spus Draghi lui Biden, relatează France-Presse.

Biden, care l-a găzduit pe Draghi în biroul oval, a exprimat acelaşi sentiment, referindu-se în comentarii la preşedintele rus.

„Putin a crezut că ne poate diviza, dar cu toţii am făcut un pas înainte", a spus Biden.

UPDATE 21:30 A murit primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk

Primul preşedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a murit în urma unei boli îndelungate, a anunţat presa locală.

UPDATE 21:00 Oficial SUA: Rusia vrea un conflict pe termen lung şi pregăteşte un culoar teritorial spre Transnistria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să prelungească pe termen lung conflictul militar în Ucraina şi ar putea încerca să creeze un culoar teritorial spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria, afirmă Avril Haines, directorul Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA.

UPDATE 20:30 Annalena Baerbock a reafirmat susţinerea Germaniei pentru Ucraina, cu ocazia întâlnirii cu Zelenski

Sunt incredibil de bucuroasă pentru că sunt aici, în Kievul liber. Curajul demonstrat de cetăţenii ucraineni este emoţionant", a declarat Annalena Baerbock, prin Twitter.

"Mesajul meu este clar: Ucraina poate miza pe susţinerea noastră, nu doar la nivel militar şi nu doar acum. Vom fi acolo şi când se va fi încheiat războiul, când Vladimir Putin îşi va fi ratat obiectivele, când Ucraina îşi va construi viitorul în mod liber", a subliniat ministrul german de Externe.

UPDATE 19:30 Ucraina a ucis până la 10 generali ruşi, afirmă şeful Agenţiei de Informaţii a Apărării din SUA

Oficialii americani au urmărit îndeaproape numărul tot mai mare de decese ale unor generali din armata rusă - un număr neobişnuit de mare pentru o armată modernă, care depăşeşte cu mult numărul generalilor americani pierduţi în cei 20 de ani de conflict în Afganistan.

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipică în parte sprijinului de informaţii oferit de Statele Unite, în timp ce alţii cred că se datorează faptului că generalii ruşi sunt forţaţi să opereze mult mai mult în prima linie a conflictului decât s-ar aştepta în mod normal, pentru a-şi motiva trupele, scrie CNN.

UPDATE 19:00 Cel puţin 3.000 de persoane au murit în Ucraina din cauza lipsei de tratamente

Până în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităţilor de sănătate, iar puţine spitale funcţionează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS.

„40% dintre gospodării au cel puţin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găseşte, ceea ce duce la un număr estimat de cel puţin 3.000 de decese premature", a spus el, menţionând boli precum HIV/SIDA şi cancerul, transmite Reuters.

UPDATE 17:55 Ucrainenii au ales cum vor fi redenumite staţiile de metrou din Kiev cu rezonanţă sovietică

Cinci dintre staţiile de metrou din Kiev urmează să fie redenumite, în contextul în care capitala ucraineană încearcă să îşi „derusifice" reţeaua de transport.

Autorităţile spun că 170.000 de persoane au participat la un sondaj online pentru a selecta noi nume pentru anumite staţii cu conotaţii sovietice. Consilierii municipali vor încerca să oficializeze modificările cerute de ucraineni.

Alegătorii au decis că Staţia Piaţa Leo Tolstoi ar trebui redenumită în onoarea scriitorului ucrainean Vasyl Stus şi că staţia Beresteiska ar putea să se numească Buchanskaya. De asemenea, staţia Eroii Niprului ar trebui să devină Eroi ai Ucrainei, Staţia Minsk ar trebui să fie redenumită Varşovia, iar staţia Prietenia popoarelor ar trebui să se numească în viitor Botanica.

 

UPDATE 17:35 Serviciile secrete ucrainene spun că grânele furate de ruşi se află deja în Marea Mediterană

Direcţia de informaţii a susţinut că „o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă sub pavilion rusesc în Mediterana".

„Cea mai probabilă destinaţie este Siria. Grânele pot fi trecute în contrabandă de acolo către alte ţări din Orientul Mijlociu", a precizat direcţia.

Direcţia a mai spus că ruşii „continuă să exporte alimentele furate în Ucraina pe teritoriul Federaţiei Ruse şi în Crimeea ocupată".

UPDATE 16:50 Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer armistiţiu în Ucraina

"Cei doi preşedinţi au reiterat susţinerea pentru respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi au evidenţiat necesitatea aplicării urgente a unui armistiţiu. Au semnalat că susţin toate eforturile în sensul acordării de asistenţă umanitară populaţiei ucrainene", anunţă Preşedinţia Franţei, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

Emmanuel Macron şi Xi Jinping au discutat şi despre "riscurile unei crize alimentare", precum şi despre reacţia propusă de Franţa, în forma iniţiativei Misiunii de Rezilienţă pentru Alimentaţie şi Agricultură (FARM).

UPDATE 16:25 Statul Major al forţelor ucrainene: aproximativ 26.000 de militari ruşi au murit în război

Potrivit ucrainenilor, în ultima zi Rusia a suferit cele mai mari pierderi la nord de oraşul Doneţk. În total, de la începerea războiului, ruşii ar fi pierdut aproximativ 26.000 de oameni.

De asemenea, Statul Major al forţelor ucrainene susţine că Rusia are pierderi foarte mari la capitolul vehicule şi echipamente militare.

Pe listă sunt 1.170 de tancuri, 2.808 vehicule blindate de luptă, 519 sisteme de artilerie, 185 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 87 de sisteme de luptă antiaeriană, 199 aeronave, 158 elicoptere, 1.980 de vehicule şi cisterne de combustibil, 12 ambarcaţiuni şi 380 de drone.

UPDATE 15:45 ONU: peste opt milioane de civili, strămutaţi în interiorul ţării

Cifra ONU se bazează pe cercetările efectuate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) între 17 aprilie şi 3 mai.

Studiul OIM evidenţiază importanţa sprijinului financiar şi a asigurării adăposturilor pentru refugiaţii care au rămas în Ucraina.

Potrivit acestuia, 44% dintre aceste persoane au luat în considerare posibilitatea de a-şi schimba din nou locul din cauza crizei umanitare din ţară.

UPDATE 15:15 Ministrul german de Externe cere, la Kiev, anchetarea crimelor de război

Annalena Baerbock s-a deplasat împreună cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, în localitatea Bucha, situată la periferia Kievului, declarându-se şocată de atrocităţile atribuite forţelor militare ruse.

"Sunt crime de război şi încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului. Le suntem datori victimelor nu doar să le comemorăm, ci şi să îi tragem la răspundere pe autorii acestor acte. Comunitatea internaţională va face acest lucru. Acesta este angajamentul pe care îl putem asuma şi pe care trebuie să îl asumăm astăzi, aici, la Bucha", a declarat Annalena Baerbock, citată de site-ul Tagesschau.de.

UPDATE 14:50 Ungaria dă semne de solidaritate cu Ucraina

Vreau să vă asigur că atunci când va fi luată în considerare apartenenţa Ucrainei la Uniunea Europeană, Ungaria o va susţine”, a declarat ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ungariei în Ucraina, Istvan Iidardo, la unul dintre posturile TV ucrainene. 

UPDATE 14:00 Ucraina caută modalităţi de a aplica procedura de "extracţie" a apărătorilor din Azovstal, anunţă Garda Naţională

UPDATE 12:30 Starea de asediu în regiunea Dnipropetrovsk

Starea de asediu va dura între orele 23:00 şi 5:00.

UPDATE 11:55 Sursă ucraineană: militarii ruşi se adună de-a lungul frontierei în apropiere de Harkov 

UPDATE 10:40 Kim Jong Un, scrisoare către Putin. Liderul Coreei de Nord îşi reiterează „solidaritatea fermă” faţă de eforturile Rusiei 

UPDATE 9:15 Şefa Comisiei Europene afirmă că s-au înregistrat progrese în discuţiile cu Ungaria privind sancţiunile împotriva Rusiei

Ursula von der Leyen a mers personal să facă presiuni asupra premierului ungar Orban în legătură cu embargoul petrolier impus Rusiei: "Am făcut progrese, dar este nevoie de mai multă muncă”.

UPDATE 9:00  Luptele pentru Voievodka, Toshkivka şi Nijnea continuă

UPDATE 8:40 Rusia îşi retrage trupele în regiunea Belgorod pentru a împiedica forţele armate ucrainene să ajungă la graniţă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului

UPDATE 7:50 O persoană a fost ucisă, iar alte 5 au fost rănite în atacul cu rachete de la Odesa 

UPDATE 7:10 Biden şi-a exprimat temerile că Putin nu are nicio cale de ieşire 

"Preşedintele Putin a sperat că războiul va diviza NATO şi Uniunea Europeană, dar a calculat greşit. Putin nu mai are nicio cale de scăpare acum”, a declarat Biden la o întâlnire publică la Washington. 

UPDATE 04:00

SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea anexa regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina şi să organizeze acolo un referendum fictiv, susţine purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

UPDATE 03:00 Rachetele ruse lovesc Odesa

Rachetele ruse lovesc Odesa. Mai multe incendii au pornit ca urmare a exploziilor.

„O persoană a fost ucisă, 5 răniţi au fost duşi la spital şi au fost trataţi", a declarat Nataliya Humenyuk, şefa centrului de presă al Forţelor de Apărare şi Securitate de pe coasta Mării Negre.

UPDATE 02:00

Clădirea ambasadei Rusiei de la Londra a fost iluminată cu "No war", potrivit BBC Russian Service.

Acţiunea a fost organizată de activiştii Societăţii Democrate Ruse din Londra.

UPDATE 01:00 Joe Biden a promulgat o lege care facilitează transferul de echipamente militare în Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a promulgat luni seară o lege care va facilita transferul de către armata americană a echipamentelor militare în Ucraina, în contextul invaziei militare ruse, informează publicaţia The Hill.

UPDATE 00:00 

Putin răstălmăceşte istoria în discursurile sale de Ziua Victoriei, susţine Casa Albă.

"Această zi ar trebui să fie dedicată sărbătoririi păcii şi unităţii în Europa şi a victoriei asupra naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru este sărbătorit anual şi în Rusia. În schimb, Putin răstălmăceşte istoria, rescrie istoria sau încearcă să o rescrie pentru a justifica războiul său neprovocat şi nejustificat, care atrage pierderi catastrofale de vieţi omeneşti şi suferinţe umane enorme.

Continuăm să facem tot ceea ce putem pentru a sprijini Ucraina în acest moment crucial prin intermediul asistenţei de securitate, economice şi umanitare", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Rezumatul zilei

 

  • Preşedintele rus Vladimir Putin a elogiat memoria eroilor sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial la parada de Ziua Victoriei
  • Putin şi-a încurajat armata să continue lupta, în ciuda pierderilor suferite
  • Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, despre războiul ţării sale cu Rusia: „Drumul către victorie este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga”
  • Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu o vopsea roşie, de un grup de oameni care protestau împotriva războiului din Ucraina, atunci când a mers să depună flori la cimitirul militar sovietic din Varşovia
  • Ministerul ucrainean al apărării a declarat că forţele ruse susţinute de tancuri şi artilerie desfăşoară „operaţiuni de asalt” asupra fabricii de oţel Azovstal din Mariupol, unde se află ultimii apărători ai oraşului
  • Patru rachete Onyx de înaltă precizie lansate din peninsula Crimeea, controlată de ruşi, au lovit Odesa 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici