Războiul din Ucraina, ziua 390. Xi Jinping se întâlneşte cu Vladimir Putin la Moscova / Lituania: Xi se întâlneşte cu un criminal de război / Putin cere prietenia ţărilor africane: ce promisiuni le-a făcut / UE oferă Ucrainei un milion de gloanţe / Ungaria se opune investigaţiilor din Ucraina / Germania, gata să-l aresteze pe şeful Kremlinului

  • Hackerii ruşi au pătruns în bazele de date ale Serviciului de Comunicaţii Speciale din Ucraina, iar acum vor bani din răscumpărare
  • Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că a amânat o invazie pe scară largă în Ucraina din motive economice
  • Ultimul bombardament rusesc în Herson a făcut din nou victime în tabăra civililor: cel puţin trei au murit şi alţi trei sunt răniţi
5804 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 390. Xi Jinping se întâlneşte cu Vladimir Putin la Moscova / Lituania: Xi se întâlneşte cu un criminal de război / Putin cere prietenia ţărilor africane: ce promisiuni le-a făcut / UE oferă Ucrainei un milion de gloanţe / Ungaria se opune investigaţiilor din Ucraina / Germania, gata să-l aresteze pe şeful Kremlinului

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Propagandistul lui Putin şi-a ieşit din minţi

UPDATE 22:30 Moscova: bombardiere americane interceptate în zbor spre graniţele noastre

Radarele ruseşti au detectat două bombardiere strategice B-52H ale Forţelor Aeriene ale SUA deasupra Mării Baltice, zburând spre graniţa Rusiei, a raportat Centrul de control al apărării naţionale din Rusia, citat de Tass, adăugând că un avion de luptă rus Su-35 a decolat, pentru a reveni la bază după ce avioanele străine s-au îndepărtat de graniţele Rusiei.

UPDATE 22:10 Zelenski îi mulţumeşte lui Biden pentru noul pachet de ajutor militar

„Mulţumesc preşedintelui american Joe Biden şi poporului american pentru noul pachet de ajutor pentru apărare. Lansatoarele de rachete Himars, obuzele de 155 mm, rachetele Harm şi alte articole în valoare de 350 de milioane de dolari sunt o mare contribuţie pentru a respinge invadatorii. Apreciem sprijinul Statelor Unite în lupta Ucrainei împotriva agresiunii Federaţiei Ruse!”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter

UPDATE 22:00 Borrell, despre planul Chinei 

„Este nevoie de mult efort intelectual pentru a defini planul chinez ca un plan de pace. Obiectivele Chinei sunt cunoscute”, a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la finalul Consiliului Afaceri Externe.

Borrell: nicio dovadă că Beijingul furnizează arme Moscovei

„Nu am suficiente informaţii pentru a comenta ce s-a decis la întâlnirea dintre preşedintele chinez, Xi Jinping şi preşedintele rus, Vladimir Putin, dar ceea ce pot spune este că nu am nicio dovadă că China a furnizat arme spre Rusia”, a mai spus Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la finalul Consiliului Afaceri Externe. 

UPDATE 21:30 Germania ar trebui să-l aresteze pe Putin, dacă Curtea Penală Internaţională va cere acest lucru

Germania ar trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin, dacă va exista o cerere de executare a arestării de către Curtea Penală Internaţională, a ţinut să clarifice ministrul german al Justiţiei, Marco Buschmann, potrivit Bild. „Mă aştept ca Curtea Penală Internaţională să apeleze rapid la Interpol şi la statele implicate pentru aplicare”, a spus el. În acest caz, Germania este obligată să-l aresteze imediat pe Putin, dacă va intra în ţară, şi să-l predea instanţei, a adăugat el.

UPDATE 21:00 Casa Albă: Biden va vorbi cu Xi la momentul potrivit

Preşedintele Joe Biden va vorbi cu liderul chinez Xi Jinping „la momentul potrivit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, subliniind importanţa „menţinerii deschise a liniilor de comunicare”, mai ales într-un moment de „tensiuni atât de mari”.

UPDATE 20:20 Xi, aşteptat cu prăjitură Pavlova la dineul oficial de la Kremlin

UPDATE 19:30 Ungaria nu semnează Declaraţia celor 26 de capitale privind investigaţiile din Ucraina

26 de state membre UE, cu o singură semnătură lipseă - cea a Ungariei, într-o declaraţie comună emisă de preşedinţia suedeză, şi-au exprimat „sprijinul pentru Curtea Penală Internaţională şi investigarea situaţiei din Ucraina”, la conferinţa miniştrilor justiţiei din aproximativ 40 de ţări, care a avut loc la Londra. „Statele membre ale UE au anunţat sprijin financiar suplimentar şi resurse umane suplimentare pentru a consolida activitatea CPI şi vor continua să lucreze pentru asigurarea răspunderii pentru crimele internaţionale majore comise în Ucraina”, se arată în text.

UPDATE 19:00 Episcopul Odesei: incriminarea lui Putin este un pas istoric

„Este un pas istoric, foarte important pentru noi. Este o veste bună că am primit-o cu surprindere şi într-un mod favorabil”. Chestionat de SIR, dl. Stanislav Şirokoradiuk, episcopul Odesei, a cărui jurisdicţie include şi teritoriul Crimeei, comentează decizia luată în ultimele zile de Curtea Penală Internaţională de la Haga de a emite două mandate de arestare. Prima este pentru preşedintele Federaţiei Ruse, acuzat că a dispus deportarea ilegală a mii de copii ucraineni luaţi din teritoriile ocupate şi duşi în Rusia. Al doilea este pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului la Oficiul Preşedintelui Federaţiei Ruse, considerată responsabilă pentru aceeaşi „crimă de război de deportare ilegală a copiilor şi transfer ilegal de minori”.

UPDATE 18:50 Norvegia donează Kievului 8 tancuri Leopard 2

Forţele armate norvegiene au anunţat livrarea a opt tancuri Leopard 2 în Ucraina, arată Ministerul Norvegian al Apărării, într-o notă. „Pe 26 ianuarie a acestui an s-a anunţat că Norvegia va contribui la donarea internaţională de tancuri către Ucraina. La scurt timp după aceea, s-a decis ca Norvegia să doneze opt tancuri de tip Leopard 2 şi până la patru vehicule de sprijin. Acum cele 8 tancuri sunt în Ucraina, iar pregătirea personalului este în curs de desfăşurare în Polonia, sub auspiciile UE”, scrie Ministerul Apărării.

UPDATE 18:30 Blinken: nu ne lăsăm păcălitţi de mişcarea Rusia-China

Lumea nu trebuie să fie înşelată de nicio mişcare tactică a Rusiei susţinută de China: secretarul de stat american Antony Blinken a spus acest lucru la o conferinţă de presă la Washington, comentând vizita lui Xi Jinping la Moscova.

UPDATE 17:30 Procurorul CPI Khan: Putin, repatriază copiii!

„Dacă există vreo aparenţă de adevăr” în argumentul Moscovei că transferul copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul războiului a fost decis pentru protecţia lor, atunci acei copii trebuie acum „să fie repatriaţi, nu deţinând un paşaport străin”. Acesta este apelul lansat de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan la conferinţa de la Londra dintre miniştrii justiţiei din cele aproximativ 40 de ţări angajaţi să susţină investigaţiile CPI cu privire la crimele atribuite ruşilor. Khan a precizat că mandatul de arestare recent emis împotriva lui Vladimir Putin nu va expira.

UPDATE 17:00 SUA: Xi ar trebui să discute şi cu Zelenski, după vizita la Moscova

„Dacă mergi la Moscova şi stai trei zile la aceeaşi masă cu preşedintele Putin şi asculţi punctul lui de vedere asupra unui război care a început şi s-ar putea încheia astăzi, ar trebui cel puţin să iei telefonul şi să vorbeşti şi cu Preşedintele Zelenski, să aibă punctul său de vedere”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, asigurând că Casa Albă urmăreşte „foarte, foarte îndeaproape” întâlnirea de la Moscova dintre Xi şi Vladimir Putin.

UPDATE 16:30 Acordul UE: milionul de cartuşe de muniţie către Ucraina

Statele membre ale UE au convenit să furnizeze Ucrainei un milion de muniţii de artilerie, a confirmat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur: „Am ajuns la un consens politic pentru a trimite Ucrainei un milion de obuze de calibru 155 mm”. Gloanţele vor fi trimise în termen de 12 luni. Surse diplomatice confirmă că planul european - care prevede o sumă de două miliarde de euro - a fost aprobat de Consiliul Afaceri Externe, aflat în derulare, la Bruxelles.

UPDATE 16:20 Putin, către Xi: întâlnire simbolică

„Sunt convins că sub conducerea dumneavoastră, China va face paşi suplimentari în dezvoltarea sa şi va atinge obiectivele stabilite. Este simbolic faptul că acum 10 ani ne-am întâlnit aici ca prima noastră vizită în calitate de şef al statului chinez, de atunci s-au făcut paşi substanţiali înainte în dezvoltarea relaţiei noastre”, sunt primele cuvinte ale preşedintelui rus Vladimir Putin, la întâlnirea sa cu preşedintele chinez Xi. „Ne uităm cu interes la propunerile Chinei de a rezolva criza din Ucraina”, a spus Putin.

UPDATE 16:10 Rusia contra CPI

UPDATE 16:00 Întâlnirea Putin-Xi a început la Kremlin

La Kremlin a început o întâlnire informală faţă în faţă între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping, a anunţat agenţia Ria Novosti. Discuţiile vor continua în timpul unei cine de lucru.

UPDATE 15:40 Lituania: Xi vizitează acum un criminal de război

„Vizitarea unui criminal de război aruncă o lumină diferită asupra situaţiei. Cred că Xi Jinping crede că a fost înşelat înainte de război, cu acordul semnat între Rusia şi China, a fost înşelat în legătură cu războiul, iar acum înţelege că este târât în ​​război fără prea mult loc pentru el şi asta nu este o situaţie ideală”, a declarat Gabrielius Landsbergis, ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, sosind la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Externe-Apărare.

UPDATE 15:30 Casa Albă: China propune încetarea focului, Kievul o respinge, „ar repromulga câştigurile Rusiei în Ucraina”

Dacă China cere încetarea focului în timpul vizitei lui Xi la Moscova, Kievul ar trebui să o respingă, „ceea ce vom face şi noi”, pentru că „practic ar ratifica ceea ce (ruşii) au reuşit să cucerească în interiorul Ucrainei şi le-ar oferi timp şi oportunităţi. să se pregătească”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a reiterat acest lucru pentru CNN.

UPDATE 15:20 Putin se aruncă în braţele africanilor: cooperare prioritară 

Pentru Rusia, cooperarea cu ţările africane rămâne o „prioritate”, a declarat preşedintele Vladimir Putin, adăugând că Moscova este pregătită să furnizeze îngrăşăminte gratuite acestor ţări. Acest lucru a fost raportat de agenţia Tass. Putin a mai explicat că Rusia va oferi hrană gratuită celor mai sărace ţări africane, dacă acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră nu va fi reînnoit în 60 de zile.

UPDATE 15:10 Kiev: Ruşii încearcă să încercuiască Avdiivka

Forţele ruse încearcă să încercuiască Avdiivka în regiunea Doneţk, iar în viitorul apropiat situaţia ar putea deveni similară cu cea a lui Bahmut: a declarat la televizor purtătorul de cuvânt al biroului comun de presă al Forţelor Armate ale Frontului de Sud al Ucrainei, Oleksii Dmitraşkivski, după cum a raportat Ukrainska Pravda. Potrivit purtătorului de cuvânt, atacurile asupra Avdiivka sunt tipice şi previzibile şi, în ultimele trei zile, ruşii au folosit „ultimele rezerve pe care le aveau”.

UPDATE 15:05 Putin: reprimaţi încercările de a zgudui societatea

Scopul principal al inamicului este de a zgudui societatea rusă din interior, a declarat de preşedintele Vladimir Putin, vorbind la o şedinţă a Ministerului de Interne. Putin a spus că „provocările, demonstraţiile ilegale de stradă sau orice altă încercare de a crea tulburări în societate trebuie reprimate”.

UPDATE 14:50 Kievul creează platforma „Copiii războiului” pentru căutarea copiilor răpiţi de Putin

Preşedinţia ucraineană creează platforma „Copiii războiului” pentru căutarea minorilor dispăruţi în timpul războiului, prin introducerea numelui şi prenumelui, şi publică autorităţile de la Kiev datele aflate în posesia sa. Potrivit Biroului Naţional de Informaţii al Ucrainei, ruşii au deportat 16.226 de minori ucraineni, dar platforma ţine cont şi de date publicate în surse deschise ale Federaţiei Ruse, potrivit cărora numărul copiilor scoşi din Ucraina ajunge la 744.000. Din 24 februarie, 464 de copii au murit, 935 au fost răniţi, 387 de minori au dispărut, 308 au fost returnaţi şi 10.576 au fost găsiţi.

UPDATE 14:45 Ucraina speră ca Beijingul să îşi folosească influenţa asupra Rusiei

Kievul se aşteaptă ca China să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

"Ucraina urmăreşte îndeaproape vizita preşedintelui chinez în Rusia", a declarat Nikolenko pentru agenţia Reuters, la scurt timp după ce Xi Jinping a sosit la Moscova pentru discuţii cu Putin.

"Ne aşteptăm ca Beijingul să îşi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a o determina să pună capăt războiului agresiv împotriva Ucrainei".

Kievul spune că orice negocieri în jurul unui acord de pace trebuie să implice o retragere completă a trupelor ruseşti şi să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

"Suntem pregătiţi să ne angajăm într-un dialog mai strâns cu China pentru a restabili pacea în Ucraina, în conformitate cu principiile consacrate în Carta ONU şi cu cea mai recentă rezoluţie a Adunării Generale a ONU pe această temă", a declarat Nikolenko.

UPDATE 14:15 Rusia deschide un proces penal împotriva Curţii Penale Internaţionale

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a transmis că a deschis un proces penal împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale [CPI] şi a judecătorilor care au emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război.

"Comitetul de anchetă rus a deschis o cauză penală împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale Karim Ahmad Khan" şi a mai multor judecători ai CPI, a precizat Comitetul de anchetă.

UPDATE 14:00 Kievul cere mai multă muniţie

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut mai multă muniţie de artilerie pentru Kiev "cât mai repede posibil", în timp ce miniştrii UE se întâlnesc la Bruxelles pentru a încerca să finalizeze un plan de aprovizionare a Ucrainei cu obuze de artilerie de care are mare nevoie.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, încearcă să obţină aprobarea unui miliard de euro pentru a încuraja ţările membre să furnizeze obuze de artilerie din stocurile lor şi din comenzile de cartuşe noi pe care le-ar fi putut plasa la industrie. Obiectivul UE este de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de artilerie de 155 mm în acest an.

UPDATE 13:10 Ministrul francez de Externe: Trebuie să ajutăm Ucraina

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat că Ucraina trebuie ajutată imediat, în timp ce miniştrii de externe ai UE s-au reunit pentru a dezbate furnizarea de arme pentru Kiev în lupta sa împotriva Rusiei.

"Trebuie să ajutăm Ucraina rapid şi imediat", a declarat Colonna la Bruxelles.

UPDATE 12:25 Putin îi va oferi "clarificări" lui Xi cu privire la invazia din Ucraina

Kremlinul a declarat că Putin îi va oferi preşedintelui chinez Xi Jinping "clarificări" cu privire la punctul de vedere al Rusiei asupra conflictului în timpul vizitei de stat a lui Xi în Rusia, care începe astăzi.

În timpul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că cei doi lideri vor discuta despre planul de pace al Chinei.

Xi a declarat că propunerea Beijingului privind modul în care se poate ajunge la un acord în Ucraina reflectă opiniile globale şi serveşte la neutralizarea consecinţelor crizei, dar a recunoscut că s-ar putea să nu fie uşor.

"Problemele complexe nu au soluţii simple", a scris Xi Jinping într-un articol publicat în cotidianul rus Rossiiskaya Gazeta.

UPDATE 11:40 Xi Jinping a ajuns la Moscova

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îl primeşte la Moscova pe preşedintele Chinei, Xi Jinping. Liderul chinez a ajuns luni în captala Rusiei într-o vizită deosebit de importantă pentru diplomaţia mondială.

Vizita în Rusia va ţine până miercuri. Potrivit analiştilor, preşedintele rus Vladimir Putin se aşteaptă ca preşedintele chinez Xi Jinping să îşi arate solidaritatea împotriva hegemoniei occidentale în urma discuţiilor care vor avea loc la Moscova.

De asemenea, specialiştii cred că Xi va prezenta China ca un pacificator global care intenţionează să medieze un sfârşit al războiului din Ucraina.

UPDATE 11:00 UE continuă înarmarea Ucrainei

Associated Press relatează că miniştrii Uniunii Europene se vor întâlni astăzi pentru a încerca să finalizeze un plan de aprovizionare a Ucrainei cu obuze de artilerie, pentru a reface stocurile naţionale şi pentru a dezvolta industria europeană de apărare.

Miniştrii de externe şi ai apărării din cele 27 de ţări ale blocului comunitar vor discuta planul în cadrul unei sesiuni comune la Bruxelles. Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, va prezenta o actualizare a ultimelor evoluţii ale războiului şi va expune nevoile militare ale ţării sale.

Obiectivul UE este de a furniza Ucrainei 1 milion de proiectile de artilerie de 155 mm în acest an. Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care prezidează reuniunea, doreşte să obţină aprobarea. 

UPDATE 10:00 Armata rusă suferă pierderi uriaşe

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat luni dimineţă că Rusia a pierdut 165.610 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, din 24 februarie anul trecut.  

Armata a precizat că forţele ruseşti au suferit 700 de pierderi doar în ultima zi.  

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.537 de tancuri, 6.869 de vehicule de luptă blindate, 5.416 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.577 de sisteme de artilerie, 507 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 270 de sisteme de apărare aeriană, 305 avioane, 290 de elicoptere, 2.160 de drone şi 18 ambarcaţiuni

UPDATE 08:00 Armata ucraineană susţine că a lovit 10 baze ruseşti în ultimele 24 de ore

Forţele aeriene ucrainene, împreună cu forţele de rachete şi artilerie ale ţării, au efectuat lovituri împotriva a zece baze temporare ruseşti în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de dimineaţă din 20 martie.

Armata ucraineană a respins aproape 70 de asalturi ruseşti în cinci zone în aceeaşi perioadă de raportare. Forţele ruseşti îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarsk în regiunea Doneţk.

Bakhmut rămâne epicentrul luptei, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a lansat şase rachete, 13 lovituri aeriene şi 56 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei, vizând infrastructura civilă din regiunile Doneţk şi Zaporojie.

UPDATE 05:00 Ucrainenii se regrupează în Bahmut după contraatac

Imaginile surprinse din satelit indică faptul că armata ucraineană a efectuat un contraatac de succes la sud-vest de Ivanivske, situat la şase kilometri vest de Bakhmut, şi au împins trupele ruse mai departe de autostrada cheie din zonă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 03:20 Ucraina are o singură încercare de a efectua o contraofensivă majoră

Preşedintele ceh Petr Pavel a declarat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita că Ucraina trebuie să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele câteva luni, altfel va pierde avansul înregistrat anterior.

UPDATE 01:30 Ruşii bombardează regiunea Sumi

Localităţile Khotin, Bilopillia, Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Seredyna-Buda şi Esman au fost bombardate masiv de ruşi. Nu exită date privind numărul victimelor sau răniţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici