Războiul din Ucraina, ziua 133. Partenerii occidentali au fost criticaţi la conferinţa internaţionala din Lugano / Siguranţa Europei depinde de evoluţia conflictului ruso-ucrainean / Medvedev face din nou declaraţii belicoase / Rusia, noi pedepse pentru spioni şi trădători / Estul Europei primeşte armament de trimis la Kiev

  • Bătălia pentru oraşul Sloviansk a început
  • Ruşii bombardează masiv oraşul
  • ONU vrea formarea unui culoar umanitar care să permită reluarea transporturilor maritime ucrainene
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski atrage atenţia că securitatea europeană depinde de războiul din Ucraina
18645 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 133. Partenerii occidentali au fost criticaţi la conferinţa internaţionala din Lugano / Siguranţa Europei depinde de evoluţia conflictului ruso-ucrainean / Medvedev face din nou declaraţii belicoase / Rusia, noi pedepse pentru spioni şi trădători / Estul Europei primeşte armament de trimis la Kiev

UPDATE 22:00 Atac la Pokrovsk, 3 persoane rănite

3 persoane au fost rănite în atacul din această seară asupra comunităţii Pokvrosk din regiunea Dnipro, a anunţat de agenţia de ştiri UNIAN, citând cuvintele şefului Consiliului Regional Mykola Lukashuk. Deocamdată, nu se ştie dacă există victime, informaţiile fiind în curs de actualizare.

UPDATE 21:00 Forţele de Apărare de Sud: rachetă rusească pe Odeshchyna, doborâtă

„Armata rusă a încercat să bombardeze Odeşchina în regiunea Odesa. Au tras cu o rachetă Kh-31 lansată aerian dintr-o aeronavă Su-35 şi au fost doborâţi de forţele de apărare aeriană pe mare”, scrie şefa centrului de presă al Forţelor de Apărare de Sud ale armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

UPDATE 20:10 Rusia: Novaya Gazeta, amendată pentru „ştiri false”

Un tribunal din Moscova a aplicat publicaţiei Novaya Gazeta o amendă de 300.000 de ruble, aproape 5.000 de euro: acuzaţia este că ar fi răspândit ştiri false, precizează un purtător de cuvânt citat de Interfax, fără a explica natura informaţiilor false pe care le-ar fi difuzat ziarul. Novaya Gazeta şi-a suspendat publicaţiile după o serie de măsuri impuse de guvernul rus.

UPDATE 20:00 Scholz: armele vor fi transferate în curând în ţările est-europene care le  vor trimite la Kiev

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat viitoarea livrare a altor sisteme de arme către ţările est-europene care, la rândul lor, vor transfera vechile armamente sovietice, pe care soldaţii ucraineni ştiu să le folosească, în Ucraina. Guvernul a „materializat acum acorduri de acest tip cu diverse ţări”, a spus Scholz, într-o audiere în Bundestag. Acordul acoperă Republica Cehă, Grecia, Polonia şi Slovenia. Numele României nu apare! Livrarea este programată pentru următoarele săptămâni.

UPDATE 19:30 Moscova: portul Mariupol funcţionează la capacitate maximă

Portul Mariupol, din teritoriul controlat de ruşi, funcţionează la capacitate maximă, scrie agenţia Tass.

UDPATE 19:10 În Zaporojie, ruşii ard lanurile de grâu cu bombe cu fosfor

„Armata rusă aruncă bombe cu fosfor pe câmpurile de grâu de-a lungul liniei de frontieră cu regiunea Zaporizhzhia”. Comunitatea locală Pologi a scris-o pe Telegram, adăugând că mai devreme „armata rusă a lovit zone rezidenţiale şi apoi a ars câmpuri întregi de grâu. În ajunul recoltei, invadatorii au început să distrugă câmpurile ucrainene”.

UPDATE 19:00 Marea Britanie accelerează ratificarea aderării Suediei şi Finlandei la NATO

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a anunţat că ratificarea aderării la NATO a Suediei şi Finlandei va fi accelerată. „Un moment important pentru semnarea instrumentului de ratificare pentru accelerarea aderării la NATO pentru Finlanda şi Suedia. Acum va merge la Washington pentru a intra în vigoare. Agresiunea rusă întâlneşte unitate şi determinare”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei de la Londra.

UPDATE 18:00 Blinken: Moscova este responsabilă pentru războiul nedrept

„Confruntarea Rusiei cu ordinea internaţională nu poate continua. Statele Unite vor continua să tragă Moscova responsabilă pentru războiul nedrept împotriva Ucrainei, în toate instituţiile şi organismele multilaterale”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, înaintea reuniunii miniştrilor de externe G20 din Indonezia.

„Războiul Rusiei îşi bate joc de Carta Naţiunilor Unite”, atacă Blinken, subliniind că SUA se vor angaja „cu G20 şi alţi parteneri internaţionali pentru a aborda imensele provocări umanitare rezultate din invazia Ucrainei de către Moscova”.

UPDATE 17:30 Rusia: până la 7 ani de închisoare pentru spioni şi trădători

Parlamentul rus a înăsprit legislaţia privind trădarea de stat şi spionajul şi a introdus pedepse dure de închisoare pentru cei care incită la acţiuni împotriva securităţii naţionale, inclusiv până la şapte ani de închisoare. „Este un răspuns adecvat şi în timp util la provocările cu care se confruntă ţara noastră în prezent”, a spus membrul camerei inferioare a parlamentului rus, Vasily Piskarev.

UPDATE 16:50 Moscova: Vom exporta 50 de milioane de tone de grâu anul acesta

Rusia intenţionează să exporte în jur de 50 de milioane de tone de grâu în 2022, a declarat Ministerul de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Interfax.

UPDATE 16:30 Administraţia din Lisiceansk: ruşii duc civili în taberele de filtrare

„În Lisiceansk, ocupanţii au început deja să aducă oameni în taberele de filtrare”, a anunţat Valerii Shybik, şeful administraţiei militare a regiunii, potrivit postului de ştiri Zn.Ua. Precizând: „Avem deja informaţii despre oamenii aduşi la Stachanov”

UPDATE 16:10 Moscova, două lansatoare de rachete Himars americane distruse la Doneţk

Ministerul rus al Apărării susţine că a distrus două lansatoare de rachete multiplă Himar americane în Republica Populară Doneţk. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, a relatat acest lucru în briefingul zilnic obişnuit cu presa. „Rachetele de precizie ghidate cu aer au distrus două lansatoare de rachete Himars fabricate în SUA şi două depozite de muniţie dedicate în apropiere de satul Malotaranivka din Republica Populară Doneţk (DPR)”, a spus el.

UPDATE 16:00 Fostul preşedinte rus Medvedev evocă utilizarea armelor nucleare

Fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, a evocat astăzi folosirea armelor nucleare, excluzând, în prealabil, posibilitatea unor sancţiuni împotriva Moscovei de către justiţia internaţională, într-un moment în care Curtea Penală Internaţională (CPI) investighează presupusele crime de război comise în Ucraina. „Însăsi ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine absurdă. Iar acest lucru poate crea o ameninţare la adresa existenţei umanităţii”, a scris actualul vicepreşedinte al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei pe Telegram. Medvedev a atacat apoi SUA, acuzată că vrea să aducă Rusia, în timp ce Washingtonul nu a fost niciodată pedepsit pentru războaiele sale din întreaga lume şi care, potrivit exponentului rus, au ucis 20 de milioane.

Preşedinte din 2008 până în 2012, când Vladimir Putin a părăsit pentru scurt timp Kremlinul, Medvedev, care a fost şi prim-ministru între 2012 şi 2020, s-a impus încă de la începutul ofensivei ruse în Ucraina drept unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai ţărilor occidentale. Până acum abonat al declaraţiilor senzaţionale, el i-a definit, de exemplu, pe adversarii Rusiei drept „bastardi” şi „degeneraţi”.

UPDATE 15:20 Moscova: niciun contact concret cu privire la întâlnirea Papa-Putin

Trebuie pregătită o vizită la nivel înalt privind posibila întâlnire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi Papa Francisc, dar până acum nu au existat contacte concrete, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat de Interfax.

UPDATE 14:30 Ungaria a explicat de ce nu oferă arme Ucrainei

Ungaria nu furnizează arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să bombardeze ungurii care trăiesc în Transcarpatia, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjártó pentru CNN.

"150.000 de maghiari trăiesc în vestul Ucrainei. Evident, dacă trimitem arme, aceste provizii vor fi ţinta bombardamentelor ruşilor. Nu vrem ca ei să tragă în regiunile în care trăiesc maghiari. Trebuie să ne gândim la securitatea Ungariei şi a maghiarilor", a spus el.

UPDATE 13:15 Reconstrucţia Mariupolului va costa peste 14 miliarde de dolari

Reconstrucţia oraşului Mariupol va costa peste 14 miliarde de dolari şi va dura 7-10 ani, a declarat primarul Vadym Boychenko.

Potrivit acestuia, 1.356 de clădiri înalte din oraş au fost distruse sau avariate din cauza războiului. De asemenea, 40% din casele private au fost bombardate. Majoritatea acestora nu pot fi reconstituite.

Experţii estimează provizoriu costul reconstrucţiei infrastructurii la peste 14 miliarde de dolari pentru ca 220.000 de locuitori să trăiască acolo.

UPDATE 12:30 Bombardamente asupra oraşului Toreţk din regiunea Doneţk

Ruşii au tras rachete asupra oraşului Toreţk din regiunea Doneţk

Rachetele au lovit două clădiri civile. Sunt oameni răniţi. Trei persoane se află sub dărâmături. O altă rachetă a lovit o unitate socială, dar nu a explodat. O operaţiune de căutare şi recuperare este în curs de desfăşurare.

UPDATE 12:00 Ucraina cere Turciei să investigheze alte trei nave ruseşti care ar transporta cereale furate

Ucraina a cerut Turciei să contribuie la investigarea a trei nave sub pavilion rusesc, ca parte a eforturilor Kievului de a ancheta ceea ce susţine că este furtul de cereale de pe teritoriul ocupat de Rusia, potrivit unor documente oficiale, analizate de Reuters.

Într-o scrisoare din luna iunie, care nu a fost publicată, biroul procurorului general al Ucrainei i-a cerut Ministerului Justiţiei din Turcia să investigheze şi să furnizeze dovezi cu privire la cele trei nave menţionate, pe care le suspectează că au fost implicate în transportul de cereale din teritoriile ucrainene ocupate.

UPDATE 10:30 Cel puţin 340 de copii au fost ucişi în războiul din Ucraina

Potrivit procurorilor ucraieneni, până miercuri, aproximativ 991 de copii au fost răniţi ca urmare a războiului izbucnit la sfârşitul lunii februarie. Dintre aceştia, 346 au fost ucişi.

Cu toate acestea, procurorii au subliniat că „aceste cifre nu sunt definitive", deoarece se fac investigaţii în continuare.

Cele mai multe victime au fost în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

UPDATE 10:00 44 de copii răpiţi de armata lui Putin se întorc pe teritoriul controlat de Ucraina. Anterior, copiii au fost duşi ilegal în Rusia şi în regiunile ucrainene ocupate de Rusia începând cu 2014, a informat Ministerul Reintegrării din Ucraina. Majoritatea sunt orfani sau copii lipsiţi de îngrijire părintească.

UPDATE 08:30 Trupele ruseşti avansează spre Doneţk după ce au capturat regiunea Luhansk

Lupte grele se dau în Ucraina în timp ce trupele ruseşti se deplasează în Doneţk, spune guvernatorul regional, potrivit Sky News.

Trupele ruseşti sunt angajate în lupte grele în timp ce se îndreaptă spre regiunea ucraineană Doneţk, după ce au preluat controlul asupra ultimelor două oraşe din regiunea vecină Luhansk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Oficialul ucrainean a mai spus că ruşii au suferit pierderi grele în lunga luptă pentru a captura oraşele gemene Sievierodonetsk şi Lysychansk, dar că acum îşi canalizează eforturile pentru a se deplasa spre sud.

UPDATE 07:30 Atacuri nocturne în Ucraina. Alertele aeriene au pornit în aproape toată ţara

Alertele aeriene au fost emise în aproape toată Ucraina în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Sky News.

„Nu ar trebui să căutaţi logica în acţiunile teroriştilor. Armata rusă nu ia nicio pauză. Are o singură sarcină, să ia vieţile oamenilor, să intimideze oamenii, astfel încât chiar şi câteva zile fără alarmă de aer să se simtă deja ca făcând parte din teroare", a spus preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 05:00 Rusia vede Ucraina ca pe o trambulină pentru capturarea altor ţări

Preşedintele ucrainean susţine că siguranţa Europei depinde de soarta războiului din Ucraina

"A oferi securitate Ucrainei înseamnă a oferi securitate pe termen lung întregii Europe", a declarat Volodymyr Zelensky.

UPDATE 04:22 Elveţia nu îngheaţă activele ruseşti la insistenţa Ucrainei. Dreptul la proprietate este inviolabil

UPDATE 01:48 Plecarea lui Putin de la putere nu va schimba situaţia în favoarea Ucrainei

"Există o mulţime de astfel de "Putini" acolo. Sunt sute de astfel de oameni acolo. 85 de oameni care sunt acum la conducerea Federaţiei Ruse, oricine poate fi un nou Putin”, a declarat Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov

Rezumatul zilei

  • Statele participante la conferinţă internaţională de la Lugano au reiterat sprijinul pentru Ucraina şi au condamnat acţiunile Moscovei
  • Partenerii occidentali ar trebui să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina, a susţinut delegaţia ucraineană în timpul conferinţei
  • Elveţia a refuzat ferm planul de reconstrucţie al Ucrainei propus de oficialii de la Kiev prin care ar putea intra în posesia activelor ruseşti confiscate în străinătate
  • ONU caută soluţii pentru a debloca porturile Ucrainei de la Marea Neagră
  • Reluarea exporturile de cereale, metale şi produse miniere este vitală din punct de vedere economic pentru Ucraina
  • „Destinul întregii ţări va fi decis de regiunea Doneţk”, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii
  • Trupele ucrainene au preluat noi linii defensive în Doneţk, unde încă controlează marile oraşe, şi intenţionează să lanseze contraofensive în sudul ţării
  • Separaţiştii susţinuţi de ruşi au confiscat două nave sub pavilion străin în oraşul-port Mariupol
  • Cele 30 de ţări membre NATO au semnat protocoale de aderare pentru Finlanda şi Suedia
  • ONU a documentat 270 de cazuri de „detenţie arbitrară şi dispariţie forţată” a civililor în Ucraina
  • O navă sub pavilion rusesc, care transporta mii de tone de cereale, este reţinută şi investigată de autorităţile turce, care o suspectează de furt

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici