Războiul din Ucraina, ziua 231. Canada va oferi Ucrainei muniţie şi echipament în valoare de 47 de milioane / Olanda şi Franţa trimit Ucrainei sisteme de apărare aeriană în valoare de milioane de euro / Ucraina are nevoie de 57 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar anul viitor / Rusia a lansat rachete într-o piaţă din Doneţk / Armament primit de Kiev din SUA şi de la Germania

  • Zelenski depune eforturi pentru a convinge mai mulţi lideri occidentali să îl sprijine
  • Statele Unite ale Americii accelerează transportul de sisteme de apărare antiaeriană NASAMS către Ucraina
  • Grupul celor Şapte (G7) naţiuni s-au angajat să sprijine Ucraina atâta timp cât este nevoie
25376 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 231. Canada va oferi Ucrainei muniţie şi echipament în valoare de 47 de milioane / Olanda şi Franţa trimit Ucrainei sisteme de apărare aeriană în valoare de milioane de euro / Ucraina are nevoie de 57 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar anul viitor /  Rusia a lansat rachete într-o piaţă din Doneţk / Armament primit de Kiev din SUA şi de la Germania

Soldaţii ucraineni au eliberat Chervone, din Kherson. FOTO Twitter

UPDATE 23:40 Kremlinul denunţă "retorica nucleară" a Occidentului ca reacţie la afirmaţiile lui Biden

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a avertizat, miercuri, că acţiunile Rusiei generează riscuri privind "interpretări greşite" cu efecte catastrofale la nivel internaţional, însă Kremlinul a respins "retorica nucleară" a Occidentului.

UPDATE 22:58 Statele UE aprobă în procedură preliminară planul de instruire a militarilor ucraineni 

 
Acordul a fost aprobat la nivel de ambasadori şi urmează să fie formalizat în cursul reuniunii miniştrilor de Externe, programată luni în Luxemburg.
 
Conform unor surse comunitare, în prima etapă urmează să fie instruiţi 15.000 de militari ucraineni pe teritoriul Uniunii Europene. Polonia şi Germania s-au oferit să găzduiască centrul misiunii UE de instruire.
 
Misiunea se va derula în diverse state europene şi va fi finanţată prin Instrumentul European pentru Pace, care are un buget de 5,7 miliarde de euro. Conform cotidianului Le Monde, statele UE au alocat deja 2,5 miliarde de euro pentru furnizarea de armement Ucrainei prin acest mecanism, iar o nouă tranşă va fi deblocată săptămâna viitoare. 
 
 

UPDATE 22:33 Grupul de contact pentru Ucraina anunţă asistenţă militară durabilă pentru Kiev 

 
Reprezentanţii a peste 50 de ţări s-au reunit la sediul NATO din Bruxelles în cadrul Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
 
"Întreaga lume a asistat din nou la maliţiozitatea şi cruzimea acestui război deliberat al lui Putin. Dar ultimele atacuri ale Rusiei nu au făcut decât să consolideze determinarea poporului ucrainean şi a naţiunilor din întreaga lume", a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.
 
În cursul reuniunii, Germania a anunţat că a furnizat Ucrainei un sistem antiaerian IRIS-T, urmând să mai livreze încă trei. 
 

UPDATE 22:00 Ucraina are nevoie de 57 de miliarde de dolari pentru a acoperi deficitul bugetar anul viitor şi pentru a reconstrui infrastructura critică şi energetică.

 
În plus, nu mai puţin de 5 miliarde de dolari în limite de credit pentru achiziţionarea de gaz şi cărbune, spune Zelenskyy la FMI-Banca Mondială. 
 
 

UPDATE 21:00 Franţa va trimite Ucrainei sisteme de apărare aeriană în urma atacului cu rachete al Rusiei, despre care Macron a spus că are ca scop „spargerea rezistenţei ucrainene”

„Vom livra... radare, sisteme şi rachete pentru a-i proteja de aceste atacuri”, a spus Macron pentru televiziunea France 2, adăugând că Franţa negociază, de asemenea, să trimită alte şase unităţi mobile de artilerie Caesar. 
 

UPDATE 20:30 Patru elicoptere ruseşti au fost doborâte în 18 minute, anunţă surse ucrainene 

 
Forţele armate ucrainene au doborât patru elicoptere ruseşti în 18 minute într-o confruntare care avut loc în sudul Ucrainei.
 
Unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ale Ucrainei ar fi lovit aeronavele ruseşti între orele 8.40 şi 8.58 miercuri dimineaţă.
 
„Au fost efectuate trageri şi spre alte două elicoptere, astfel încât există o mare probabilitate ca numărul elicopterelor doborâte confirmate să crească", au anunţat reprezentanţii Forţele aeriene ucrainene.
 
Aceaştia au mai spus că un elicopter rusesc, despre care se crede că este un Ka-52, s-a prăbuşit pe un teritoriu recent eliberat, în timp ce celelalte s-au prăbuşit în spatele liniilor inamice.
 
Aeronavele ruseşti „asigurau sprijin pentru trupele de la sol în direcţia sud" când au fost doborâte, au precizat ucrainenii.
 
Surse pro-ruse au confirmat parţial afirmaţiile pe aplicaţia Telegram. 
 
 

UPDATE 20:00 Canada va oferi Ucrainei muniţie şi echipament în valoare de 47 de milioane

 
Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a anunţat, la o întâlnire de la Bruxelles, că ţara ei va trimite obuze de artilerie, echipament de iarnă şi camere cu drone ucrainenilor. In afara de asta. Pachetul va include şi plata pentru comunicaţiile prin satelit pentru ucraineni.
 
Potrivit lui Anand, costurile acestor articole separate din noul pachet de ajutoare sunt distribuite astfel: 15 milioane pentru îmbrăcăminte de iarnă, 15 milioane pentru camere de drone (Anand a amintit că Canada a donat deja Ucrainei peste 50 de astfel de camere), 2 milioane. pentru comunicaţii prin satelit, restul - pentru obuze cu un calibru de 155 mm. 
 

UPDATE 18:00 Cehia, solidară. Ţara închide graniţele pentru turiştii din Rusia

a declarat Ministerul de Externe ceh, care din 25 octombrie va introduce aceeaşi politică de vize pentru ruşi ca şi ţările baltice, Polonia şi Finlanda: Cehia nu va mai lăsa să intre ruşii care vin în ţară cu vize obişnuite Schengen pe termen scurt, care sunt adesea numite „turist ".
 
„În timp ce în Ucraina, rachetele ruseşti cad pe locurile de joacă şi asupra oamenilor care tocmai merg la muncă, până la 200 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse ajung în Republica Cehă prin aeroportul internaţional în fiecare zi. Prin urmare, am convenit ca acei cetăţeni ruşi care sosiţi pe teritoriul Republicii Cehe prin frontierele externe ale spaţiului Schengen - adică prin aeroportul nostru internaţional - în scopuri turistice, sportive sau culturale, li se va interzice intrarea.Această măsură se va aplica deţinătorilor unui spaţiu Schengen valabil. viză eliberată de orice stat membru al UE”, a declarat ministrul de externe ceh Jan Lipavsky. 
 

UPDATE 16:40 Olanda va livra Ucrainei rachete de apărare aeriană în valoare de 15 milioane de euro, ca reacţie la raidurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei la începutul acestei săptămâni

Reuters anunţă că ministrul apărării, Kasja Ollongren, a scris într-o scrisoare adresată parlamentului: „Aceste atacuri... pot fi întâmpinate doar cu sprijin necruţător pentru Ucraina şi poporul său”. 

„Trebuie să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile, financiare, militare, umanitare, iar atacurile recente la ţinte civile din Ucraina reprezintă o escaladare gravă şi arată cât de necesar este sprijinul acesta. Şi de accea Olanda a hotărât astăzi să trimită capacităţi suplimentare de apărare aeriană Ucrainei”, a spus Mark Rutte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.
 
„NATO lucrează deja de mai demult pe flancul de Est al teritoriului, iar desfăşurarea militarilor din mai multe ţări NATO în acest grup de luptă arată că suntem hotărâţi să apărăm teritoriul popoarelor noastre”, a mai spus premierul olandez.
 
El a apreciat eforturile pe care le face România pentru primirea refugiaţilor ucraineni. 
 

UPDATE 16:00 Un apel crowdfunding strânge 10 milioane de dolari în 24 de ore pentru drone kamikaze necesare armatei ucrainene 

 

Cu aceşti bani vor fi cumpărate iniţial 50 de drone Ram II, vehicule aeriene fără pilot cu o încărcătură explozivă de 3 kg, proiectate şi construite de companii ucrainene, precum şi trei staţii de control. Alte livrări vor fi asigurate în zilele următoare, a declarat Serhiy Prytula, care a organizat iniţiativa. El a spus: "Au vrut să ne sperie, dar noi ne-am unit şi mai mult. Nu uitaţi: nu-i înfuriaţi niciodată pe ucraineni. Niciodată. Oamenii au donat pentru răzbunare, aşa că ne vom asigura că răzbunarea va avea loc".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marţi liderilor G7 prin videoconferinţă că Rusia a folosit o varietate de muniţii pentru a lovi oraşele ucrainene în ultimele două zile, ucigând 20 de persoane.

"Inamicul a folosit mai mult de 100 de rachete de croazieră, zeci de drone diferite, inclusiv Shaheds iraniene", a spus el. "Şi la fiecare 10 minute primesc un mesaj despre utilizarea de către inamic a dronelor Shaheds iraniene".

Zelenski a adăugat că serviciile secrete ucrainene cred că Rusia a comandat 2.400 de drone kamikaze Shahed-136 din Iran, în timp ce a cerut Occidentului să furnizeze Ucrainei sisteme mai bune de apărare aeriană.

Dronele Shahed-136, care, la fel ca Ram II, sunt kamikaze şi sunt fabricate de Iranian Aircraft Industrial Company, cu o rază de zbor de 1.000 km. Ele sunt lente şi au un motor chinezesc MD550 zgomotos, dar pot fi greu de doborât atunci când sunt trimise într-un roi.

UAV-ul Ram ІІІ are o rază de zbor de 30 km, dar s-a dovedit a fi eficient în luptă, cu imagini distribuite pe reţelele de socializare în care unul dintre ele distruge un sistem rusesc de rachete sol-aer 9K33 Osa, despre care se spune că valorează 634.000 de lire sterline.

Serhii Sternenko, un activist care a co-fondat exerciţiul de crowdfunding, care a fost închis după 26 de ore, a declarat că 1 milion hrivne (24.507 lire sterline) a fost donat în primele şapte minute ale apelului de către persoane aflate în adăposturi antiaeriene şi în alte locuri. 

 

UPDATE 16:00 Alimentarea externă cu energie electrică a centralei nucleare din Zaporojia a fost restabilită 

 

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat că alimentarea externă cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, ocupată de ruşi, a fost restabilită miercuri.

„Am fost informat de echipa noastră de la faţa locului că alimentarea externă a centralei nucleare Zaporojia este restabilită. Operatorul centralei spune că întreruperea din această dimineaţă a fost cauzată de avariile provocate de bombardamente la o sub-staţie îndepărtată, subliniind cât de precară este situaţia”, a anunţat Grossi pe Twitter.

În timpul întreruperii, unitatea nucleară a folosit generatoare diesel. 

 

UPDATE 15:00 SUA: Cel mai recent atac al Moscovei ne întăreşte sprijinul pentru Kiev

„Cel mai recent atac al Rusiei asupra Ucrainei nu a făcut decât să ne întărească obiectivul de a sprijini Kievul”. Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu Grupul de contact pentru Apărarea Ucrainei de la Bruxelles.

UPDATE 14:50

9,6 milioane USD strânşi în 24 de ore pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina

O strângere de fonduri lansată după atacurile ruseşti asupra teritoriului ucrainean de luni a ajuns la 9,6 milioane de dolari în 24 de ore, Banii vor fi folosiţi şi pentru achiziţionarea de drone kamikaze pentru forţele armate ucrainene. The Guardian raportează că vor fi achiziţionate 50 de drone Ram II fabricate în Ucraina, capabile să transporte o încărcătură explozivă de 3 kg.

UPDATE 14:40

Putin: Suntem gata să creştem livrările de gaz către UE

„Rusia este pregătită să furnizeze noi volume de gaz în Europa în toamna-iarnă, mingea este la UE. Moscova este pregătită să furnizeze gaz prin linia Nord Stream 2”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse. Nord Stream 2 nu a fost niciodată activat după invazia rusă a Ucrainei. Putin a acuzat forţele speciale ale Ucrainei că sunt responsabile pentru atacul de sâmbătă asupra podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia. „Regimul de la Kiev foloseşte de multă vreme metode teroriste: organizează crime politice, epurare etnică, masacre de civili. Apoi, publică ei înşişi pe internet”, a adăugat Putin, citat de Ria Novosti.

UPDATE 14:30

Peskov: Retorica nucleară occidentală este provocatoare

„Provocator”, aşa a definit purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ceea ce el a numit „retorica nucleară” pe care „şefii de stat occidentali o folosesc în fiecare zi”. În conferinţa de presă zilnică, Peskov „şi-a exprimat regretul” în legătură cu acest lucru. Mai mult, a adăugat el, Kremlinul speră că G7 va face responsabil regimul de la Kiev pentru crimele comise.

UPDATE 14:00

Atac asupra civililor din Doneţk soldat cu morţi şi răniţi

UPDATE 13:00

Kiev: Atacurile ruseşti au fost respinse în 7 aşezări din regiunea Doneţk

Forţele armate ucrainene au respins atacurile ruseşti în zonele Mykolaivka, Soledar, Bakhmutske, Bakhmut, Mayorsk, Pervomaiske şi Krasnohorivka, aşezări situate în disputatul oblast Doneţk, a raportat pe Facebook Statul Major al Kievului, potrivit căruia în ultimele 24 de ore forţele aeriene ucrainene au efectuat şi 15 atacuri, lovind 13 zone de concentrare a armelor şi echipamentelor militare şi două sisteme de apărare aeriană inamice.

UPDATE 12:40

Scurgere la o conductă de petrol din Polonia care aduce petrol din Rusia în Europa

Serviciul de urgenţă al operatorului polonez Pern, după ce a detectat o scurgere pe o linie a conductei Drujba, care duce petrol din Rusia în Europa, pompează acum petrolul vărsat, susţine agenţia de ştiri de stat rusă Ria Novosti. „Toate acţiunile sunt acum concentrate pe protecţia teritoriului. Nu există ameninţări la adresa locuitorilor. Acţiunile constau în pomparea produselor petroliere în rezervoare furnizate de Pern. Au fost extraşi deja aproximativ 400 de metri cubi”, a declarat Karol Kierzkowski, purtătorul de cuvânt al comandantului pompierilor polonez.

UPDATE 12:20

Arestări în Rusia

UPDATE 12:10

Nou apel la pace al Papei

În timpul audienţei generale, Papa Francisc s-a rugat pentru Ucraina: „Le port durerea în mine şi prin mijlocirea Sfintei Născătoare de Dumnezeu o prezint în rugăciune Domnului. El ascultă mereu strigătul popoarelor care îl invocă. Fie ca spiritul său să transforme inimile celor care au soarta războiului în mâinile lor, astfel încât violenţa să înceteze şi o convieţuire paşnică în justiţie să poată fi reconstruită”.

UPDATE 12:00

Alarma AIEA privind centrala de la Zaporojie

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie „a pierdut toată energia externă pentru a doua oară în cinci zile”, şeful AIEA, Rafael Grossi, a anunţat pe Twitter, subliniind că „pierderile repetate de energie din afara amplasamentului” reprezintă „o dezvoltare profund îngrijorătoare. şi subliniază necesitatea urgentă a unei zone de protecţie a siguranţei nucleare în jurul amplasamentului”.

UPDATE 11:50

Kiev: recucerite 5 sate din regiunea Herson

Armata ucraineană a recucerit cinci localităţi din regiunea Herson, unul dintre cele patru anexate recent de Rusia. Acestea sunt satele Novovasylivka, Novohryhorivka, Nova Kamianka, Tryfonivka şi Chervone, din districtul Beryslav, a anunţat de purtătorul de cuvânt al comandamentului sudic al Kievului, Vladislav Nazarov.

UPDATE 11:40

Administraţia pro-rusă: Kievul a întrerupt curentul la centrala Zaporojie

Potrivit şefului administraţiei municipale pro-ruse a Energodar Alexander Volga, Ucraina a întrerupt furnizarea de energie electrică pentru nevoile centralei nucleare Zaporozhzhia. Volga a spus canalului de televiziune Rossiya 24, care a fost filmat de Interfax. „Tocmai am fost informaţi că Ucraina a întrerupt furnizarea de energie electrică pentru nevoile centralei nucleare. Folosim din nou generatoare de rezervă pentru a sprijini toate procesele în curs de desfăşurare la centrala nucleară”, a spus Volga.

UPDATE 11:30

Sirene în şapte regiuni din sudul şi centrul Ucrainei

Şapte regiuni ucrainene au fost puse astăzi în alertă. Sunt situate în sudul şi în centrul ţării, scrie Tass, citând agenţia de presă ucraineană Vesti. Potrivit Vesti, sirenele antiaeriene au fost activate şi la Vinnitsa, Cherkasy, Odessa, Kirovograd, Dnepropetrovsk şi Poltava.

UPDATE 11:20

Din SUA la Kiev alte 4 sisteme de lansare multiple Himars

Forţele armate ucrainene au primit de la Statele Unite alte patru sisteme de rachete Himars cu lansare multiplă fabricate din SUA: ministrul ucrainean al apărării Alexey Reznikov a anunţat acest lucru, după cum scrie Tass. „Au mai sosit patru Himars de la partenerii noştri”, a scris ministrul pe Twitter.

UPDATE 11:10

Emiratele îi confirmă lui Putin disponibilitatea pentru mediere

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, a reiterat disponibilitatea ţării de a media contactele dintre Rusia şi Ucraina „în timpul discuţiilor de ieri cu liderul rus Vladimir Putin. Agenţia rusă Tass citează Emirate Wam, potrivit căreia în cadrul întâlnirii, şeful Kremlinului „a exprimat aprecierea Rusiei pentru angajamentul” Emiratelor, subliniind modul în care este „o dovadă a disponibilităţii acestora de a sprijini eforturile de mediere”.

Al Nahyan l-a „actualizat pe preşedintele rus cu privire la poziţia părţii ucrainene pe o serie de probleme”, în timp ce Putin l-a informat pe preşedintele Emiratelor Arabe Unite despre „situaţia din centrala nucleară Zaporojie”. În cadrul întâlnirii au fost abordate diverse aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent - continuă Wam - pe „creşterea rapidă a relaţiilor EAU-Rusia”.

UPDATE 11:00

Kievul primeşte primul sistem de apărare antiaeriană de la Berlin

Guvernul ucrainean a confirmat sosirea în ţară a primului sistem de apărare antiaeriană din Germania, obiectiv considerat de ministrul Apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, un „imperativ moral”, o necesitate în faţa atacurilor ruseşti. Reznikov a anunţat pe reţelele de socializare sosirea primului dintre sistemele Iris-T promise de Berlin, precum şi viitoarea livrare a US Nasams. "Acesta este doar începutul. Avem nevoie de mai mult”, a spus el.

UPDATE 10:20

Melitopol: explozie puternică în oraşul ocupat

O explozie masivă a fost simţită în această dimineaţă la Melitopol, un oraş din sudul Ucrainei ocupat de forţele ruse. The Kyiv Independent îl citează pe primarul Ivan Fedorov. Un vehicul a explodat.

UPDATE 10:00

Atacul rusesc asupra Nikopolului, trei răniţi

Atacul cu rachete ruseşti, pe durata nopţii, asupra Nikopolului, a anunţat de guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko. Printre ei, şi o fetiţă de 6 ani.

UPDATE 09:40

Atacul asupra podului: cine sunt vinovaţii, potrivit ruşilor

„Atacul terorist de pe podul din Crimeea a fost planificat de şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirill Budanov”, au declarat surse din serviciile de informaţii ruse (FSB), potrivit TASS.

UPDATE 09:30

SUA se tem de atacuri cibernetice

Preocuparea creşte în Statele Unite cu privire la atacurile cibernetice ruseşti. Teama este dată de faptul că Vladimir Putin ar putea să-şi caute „răzbunarea” prin atacuri de hackeri, susţine CNN, amintind cum, în ultimele ore, hackerii ruşi au atacat site-urile marilor aeroporturi americane.

UPDATE 09:00

Ucraina repară ce strică Rusia

UPDATE 08:00

Onoare pentru eroii Ucrainei

UPDATE 07:00

Ce ar vorbi Biden cu Putin, dacă s-ar întâlni

UPDATE 04:00

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că peste 2.000 de oameni au rămas fără curent după ce Ucraina a bombardat o staţie de electricitate din oraşul Shebekino, aflat la graniţa cu Ucraina

UPDATE 02:00 

Producătorii europeni de arme au îndemnat Uniunea Europeană să-i ajute la coordonarea achiziţiilor pe măsură ce încearcă să sporească producţia, după reducerea cheltuielilor pentru apărare în timpul deceniilor de pace din Europa.

Principalul motiv ar fi cererea ridicată venită din partea ucrainenilor.

Rezumatul zilei

  • Ucraina a primit primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T pe care Germania a promis că le va furniza.
  • Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că promisiunile SUA legate de furnizarea unor sisteme anti-aeriene avansate nu vor face decât să extindă conflictul şi să provoace mai multă durere Ucrainei.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va respinge o întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden la o viitoare reuniune a G20 şi că va lua în considerare propunerea dacă va primi una.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici