LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 776. Macron şi Sunak sunt de acord să majoreze ajutorul pentru Ucraina / Ministrul britanic de externe se întâlneşte cu Trump în SUA pe fondul presiunilor pentru ajutor în Ucraina / Morţi şi răniţi în urma unor atacuri aeriene ruseşti în nordul şi sudul Ucrainei

  • Macron şi Sunak sunt de acord să majoreze ajutorul pentru Ucraina.
  • Ministrul britanic de externe se întâlneşte cu Trump în SUA pe fondul presiunilor pentru ajutor în Ucraina.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 449.250 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 20 de drone peste noapte.
  • UE va impune restricţii la exportul de produse agricole ucrainene şi este de acord cu extinderea liberului schimb.
  • Guvernator: Atacul rusesc asupra regiunii Poltava a ucis un om şi a rănit 10 persoane, inclusiv 3 copii.
  • Patru persoane au fost ucise în nordul şi sudul Ucrainei, luni, în urma unor atacuri ruseşti cu rachete şi bombe teleghidate, au declarat oficialităţile ucrainene.
  • Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, anunţă vicepreşedintele Comisiei Europene.
3153 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 776. Macron şi Sunak sunt de acord să majoreze ajutorul pentru Ucraina / Ministrul britanic de externe se întâlneşte cu Trump în SUA pe fondul presiunilor pentru ajutor în Ucraina / Morţi şi răniţi în urma unor atacuri aeriene ruseşti în nordul şi sudul Ucrainei

Sursa foto: Telegram

UPDATE Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene, a confirmat că UE a început să lucreze la cel de-al 14-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, informează PravdaUA.

Al 14-lea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei va include măsuri de combatere a eludării restricţiilor, inclusiv plafonul preţului petrolului rusesc, a adăugat vicepreşedintele Comisiei Europene.

UPDATE Ucraina intenţionează să înceapă curând negocierile pentru un acord de securitate cu Portugalia

Ucraina şi Portugalia intenţionează să înceapă în curând negocierile privind semnarea unui acord bilateral de securitate, potrivit unui anunţ al Biroului de presă al Preşedinţiei ucrainene, scrie PravdaUA.

Ihor Zhovkva, adjunctul şefului Biroului preşedintelui, şi Jorge Monteiro, consilier diplomatic al prim-ministrului Portugaliei, au discutat acest lucru în cadrul unei videoconferinţe.

Zhovkva l-a informat pe Monteiro cu privire la situaţia din zona de luptă şi la nevoile militare urgente ale Ucrainei.

"Cei doi oficiali au convenit să înceapă discuţiile privind semnarea unui acord bilateral de securitate în viitorul apropiat, în continuarea Declaraţiei comune a G7 privind sprijinul pentru Ucraina", a raportat serviciul de presă.

UPDATE Zelenski a inspectat liniile de fortificaţii din Harkov

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a inspectat marţi liniile de fortificaţii din regiunea nord-estică Harkov şi a lansat un nou apel la sprijin militar pentru a proteja al doilea oraş ca mărime al ţării de intensificarea atacurilor, scrie Reuters.

„Teroriştii ruşi trebuie să vadă că Harkovul devine mai puternic”, a declarat Zelenski.

Harkovul a suferit pagube importante în urma bombardamentelor ruseşti de luni de zile, iar situaţia s-a deteriorat în ultimele săptămâni deoarece, pe lângă atacurile frecvente cu rachete şi drone, forţele ruse au început să folosească bombe ghidate pentru a ataca oraşul.

Oleh Syniehubov, guvernatorul regional din Harkov, a declarat că forţele ruse au lovit oraşul de două ori cu bombe marţi, declanşând un incendiu şi deteriorând clădiri. Patru persoane au fost rănite.

UPDATE Blinken: SUA şi Marea Britanie s-au angajat să sprijine eforturile Ucrainei împotriva Rusiei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul britanic de externe, David Cameron, au reafirmat imperativul de a continua să sprijine şi să ajute Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruseşti în curs de desfăşurare.

Blinken a declarat la Washington că Marea Britanie a fost un "lider extraordinar" în efortul de a sprijini Ucraina încă din prima zi, inclusiv prin impunerea de sancţiuni şi controale la export asupra Rusiei, potrivit The Guardian

Blinken spune că el şi Cameron au discutat despre modalităţile de consolidare a eforturilor de prevenire a transferului de arme şi materiale către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina. "Aceasta este o provocare continuă", spune el.

UPDATE Rusia nu a fost invitată la summitul ucrainean din Elveţia

Rusia nu a fost invitată la summitul planificat pentru Ucraina din Elveţia, a declarat pentru CNBC un purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei în Elveţia.

,,Partea elveţiană nu a trimis Rusiei o invitaţie la conferinţă. În acelaşi timp, poziţia noastră este bine cunoscută. Chiar dacă primim o invitaţie la un astfel de eveniment, partea rusă nu o va accepta", a declarat Vladimir Khokhlov, secretar de presă la ambasadă.

UPDATE ISW: Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ce planuri are

UPDATE Ucraina aduce echipamente noi pe front împotriva Rusiei. Vestul ajută Kievul la crearea dronelor cu inteligenţă artificială

UPDATE Şeful diplomaţiei UE: Un război la scară largă în Europa "nu mai este o fantezie"

UPDATE Un nou ajutor din partea Germaniei pentru Ucraina. 20 de vehicule blindate suplimentare vor fi trimise 

Guvernul german a însărcinat producătorul german de armament Rheinmetall să livreze 20 de vehicule blindate Marder suplimentare Ucrainei, a anunţat compania pe 9 aprilie.

Noua livrare a fost anunţată anterior în luna martie şi este evaluată la "o valoare de aproximativ două milioane de euro", potrivit unui comunicat citat de The Kyiv Independent.

UPDATE Rusia şi China îşi aprofundează cooperarea în Eurasia pentru contracararea influenţei SUA

Rusia şi China au discutat despre modalităţile de consolidare a cooperării în Europa şi Asia pentru a contracara hegemonia SUA, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la 9 aprilie la Beijing, potrivit The Kyiv Independent.

Beijingul a menţinut legături strânse cu Moscova în timpul războiului, sporind cooperarea economică şi sfidând încercările occidentale de izolare a Rusiei.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia se confruntă probabil cu probleme în producţia de rachete Kh-101 din cauza sancţiunilor

Este posibil ca Rusia să aibă dificultăţi în producerea rachetei de croazieră cu rază lungă de acţiune Kh-101 (AS-23a KODIAK), în urma sancţiunilor internaţionale, potrivit evaluării serviciilor de informaţii ale Ministerului britanic al Apărării din 9 aprilie, scrie The Kyiv Independent.

Kh-101 este una dintre "rachetele de prim rang ale Rusiei", care poate parcurge aproximativ 4.000 de kilometri, notează sursa citată.

UPDATE Întâlnire între Xi Jinping şi Serghei Lavrov la Beijing

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit pe ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în timpul vizitei sale de marţi la Beijing.

,,Am dori să ne exprimăm cea mai înaltă apreciere şi admiraţie pentru succesele pe care le-aţi obţinut de-a lungul anilor şi, mai ales, în ultimul deceniu sub conducerea dumneavoastră", i-a spus Lavrov lui Xi, a relatat agenţia rusă de presă RIA Novosti.

,,Suntem sincer mulţumiţi de aceste succese, deoarece acestea sunt succesele prietenilor, deşi nu toată lumea din lume împărtăşeşte această atitudine şi încearcă pe toate căile posibile să frâneze dezvoltarea Chinei. De fapt, la fel ca şi dezvoltarea Rusiei", a comentat Lavrov, potrivit CNBC. 

UPDATE Agenţiile de aplicare a legii din Ucraina şi Polonia efectuează percheziţii coordonate în legătură cu o presupusă schemă de corupţie

Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) şi serviciile poloneze de aplicare a legii au efectuat percheziţii în Polonia şi Ucraina cu privire la o presupusă schemă de corupţie în domeniul achiziţiilor de arme, a anunţat serviciul de presă al biroului la 9 aprilie.

UPDATE Atacul rusesc asupra Kostiantynivka ucide un civil şi răneşte 2 persoane

Un atac rusesc asupra localităţii Kostiantynivka din regiunea Doneţk a ucis cel puţin un civil şi a rănit două femei, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) la 9 aprilie, citând datele preliminare.

UPDATE 16 răniţi în atacul rusesc din 8 aprilie în regiunea Poltava

Numărul răniţilor în urma atacului rusesc cu rachete împotriva regiunii Poltava, la 8 aprilie, a crescut la 16, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani, a declarat guvernatorul Filip Pronin la 9 aprilie.

UPDATE Procurorii investighează execuţiile a 54 de prizonieri de război ucraineni de către Rusia

Cel puţin 54 de prizonieri de război ucraineni (POW) au fost executaţi de soldaţii ruşi, a declarat la 9 aprilie şeful Departamentului pentru crime de război din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei, Iurii Belousov.

UPDATE Ucraina susţine că este nevoie de "timp îndelungat" pentru a repara nava rusă Serpukhov după incendiu

Nava rusească de rachete Serpukhov, care ar fi fost incendiată, va fi dificil de reparat sub presiunea sancţiunilor, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, la 9 aprilie.

UPDATE Energoatom: Rusia răspândeşte afirmaţii false despre presupusele atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie

Afirmaţiile Rusiei cu privire la presupusele atacuri cu drone ucrainene împotriva centralei nucleare Zaporojie ocupate sunt manipulări şi propagandă, a declarat pe 9 aprilie agenţia ucraineană pentru energie nucleară Energoatom.

UPDATE WSJ descoperă cum piaţa neagră aprovizionează trupele ruse cu Starlink

Trupele ruse din Ucraina continuă să obţină terminale Starlink prin lanţuri de aprovizionare obscure şi intermediari, în timp ce SpaceX nu le-a oprit, a relatat Wall Street Journal pe 9 aprilie.

UPDATE Macron şi Sunak sunt de acord să majoreze ajutorul pentru Ucraina

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a avut o convorbire telefonică cu preşedintele francez Emmanuel Macron pe 8 aprilie şi a discutat, printre altele, despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, după cum au relatat site-urile guvernului britanic şi al Palatului Elysee.

UPDATE Serviciile secrete militare se află în spatele atacului cu dronă asupra unui centru de pregătire a aviaţiei din regiunea rusă Voronej, potrivit unei surse

Dronele ucrainene au atacat un centru de pregătire în domeniul aviaţiei din oraşul Borisoglebsk, în regiunea Voronej din Rusia, în noaptea de 9 aprilie, a declarat un reprezentant al serviciilor de informaţii militare ucrainene (HUR), care nu are voie să facă public acest lucru în acest moment, pentru The Kyiv Independent.

UPDATE Atacurile ruseşti împotriva Ucrainei din ultima zi au dus la moartea a 7 persoane şi rănirea altor 36, inclusiv copii

Un atac cu rachete ruseşti împotriva unei instalaţii industriale din Zaporojie pe 8 aprilie a ucis patru persoane şi a rănit opt, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov. Treisprezece oraşe şi sate au fost atacate în total în regiunea Zaporojie.

UPDATE SUA confirmă avertizarea aliaţilor cu privire la sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei din ultimele luni

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a confirmat pe 8 aprilie că Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aliaţi cu privire la sprijinul acordat de China Rusiei, în contextul războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

UPDATE Discuţiile cu Rusia nu sunt în interesul Parisului din cauza declaraţiilor false ale Moscovei

Parisul nu mai este interesat de discuţiile cu Rusia după ce Moscova a publicat relatări diferite despre ultima convorbire dintre ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, şi omologul său rus, Serghei Şoigu, a declarat ministrul francez de Externe, Stephane Sejourne, într-un interviu pentru France 24 pe 8 aprilie.

UPDATE Ministrul britanic de externe se întâlneşte cu Trump în SUA pe fondul presiunilor pentru ajutor în Ucraina

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a întâlnit cu Donald Trump la reşedinţa din Florida a acestuia din urmă, înainte de a se întâlni cu înalţi oficiali şi legislatori americani, a relatat The Independent pe 9 aprilie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 449.250 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 449.250 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 9 aprilie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.

Acest număr include 850 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.110 tancuri, 13.620 de vehicule blindate de luptă, 15.181 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.386 de sisteme de artilerie, 1.039 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 753 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 9.033 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 20 de drone peste noapte

Unităţile ucrainene de apărare aeriană au distrus toate cele 20 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopţii, au anunţat Forţele Aeriene în actualizarea sa de dimineaţă din 9 aprilie.

UPDATE Departamentul de Stat: Rusia joacă un "joc foarte periculos" la centrala nucleară Zaporojie

Statele Unite continuă să monitorizeze condiţiile de la Centrala Nucleară Zaporojie, în urma rapoartelor privind lovituri asupra izolatorului principal al reactorului, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă din 8 aprilie.

UPDATE Rusia atacă 10 comunităţi din regiunea Sumy

Forţele ruse au atacat de 170 de ori regiunea Sumy în 38 de atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy la 8 aprilie.

UPDATE UE va impune restricţii la exportul de produse agricole ucrainene şi este de acord cu extinderea liberului schimb

Consiliul European a anunţat pe 8 aprilie că a ajuns la un acord provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European pentru a prelungi până în iunie 2025 suspendarea taxelor de import şi a contingentelor la exporturile ucrainene către UE, dar cu noi restricţii pentru produsele agricole.

UPDATE Reuters: Rusia cere Kazahstanului să reaprovizioneze benzină în caz de penurie, potrivit unor surse

Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să aprovizioneze ţara cu 100.000 de tone de benzină în cazul în care se va înregistra o penurie de benzină rusească cauzată de creşterea numărului de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, au declarat trei surse pentru Reuters pe 8 aprilie.

UPDATE Guvernator: Atacul rusesc asupra regiunii Poltava a ucis un om şi a rănit 10 persoane, inclusiv 3 copii

Forţele ruse au lovit o clădire rezidenţială din regiunea Poltava la sfârşitul zilei de 8 aprilie, omorând o persoană şi rănind alte 10, inclusiv trei copii, a anunţat guvernatorul Filip Pronin.

UPDATE Circurile şi canalele de televiziune din Ucraina, recunoscute drept companii "de importanţă critică", permit angajaţilor să amâne serviciul militar

Ministerul ucrainean al Culturii a recunoscut o serie de canale de televiziune, circuri şi alte instituţii culturale ca fiind companii "de importanţă critică" pe timp de război, permiţând unora dintre angajaţii acestora să amâne serviciul militar, potrivit decretelor publicate pe site-ul ministerului, scrie The Kyiv Independent.

Ştirea iniţială

Un atac cu rachete a ucis trei persoane şi a rănit cel puţin alte opt în oraşul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Ivan Fedorov. O clădire industrială, şapte blocuri de locuinţe, precum şi unităţi medicale şi educaţionale au fost avariate în zonă, potrivit Reuters.

Autorităţile ucrainene au mai anunţat că tot luni patru bombe teleghidate au lovit oraşul Bilopillia, din nord. O femeie a fost ucisă şi cel puţin alte trei persoane au fost rănite în atacul care a avariat magazine şi o clădire a consiliului municipal, a arătat administraţia regională.

Vinerea trecută, un alt obiectiv industrial din Zaporojie a fost lovit de o rachetă rusească, care a avariat, de asemenea, clădiri rezidenţiale şi a ucis patru persoane.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici