LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas. Mii de refugiaţi părăsesc Gaza prin zona de nord a Fâşiei / 130 de intrări în tunelurile Hamas din Fâşie au fost distruse / 34 de soldaţi israelieni ucişi într-o lună de conflict / Depozit de arme Hamas lângă dormitorul unui copil

  • Mii de palestinieni au fugit prin nordul Fâşiei Gaza
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, a semnalat că numărul civililor morţi în Gaza înseamnă că ceva este „în mod clar în neregulă” cu operaţiunea militară israeliană
  • Un acord pentru eliberarea unui număr mare de ostatici din Gaza pare evaziv, în ciuda negocierilor active care implică SUA, Israelul, Qatarul şi Hamas
3032 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. Mii de refugiaţi părăsesc Gaza prin zona de nord a Fâşiei / 130 de intrări în tunelurile Hamas din Fâşie au fost distruse / 34 de soldaţi israelieni ucişi într-o lună de conflict / Depozit de arme Hamas lângă dormitorul unui copil

Războiul Israel-Hamas. Mii de refugiaţi părăsesc Gaza prin zona de nord a Fâşiei. Soldaţii israelieni pun presiune pe insurgenţii Hamas

UPDATE Raid israelian în Jenin: bilanţul morţilor creşte la 7

Numărul morţilor din raidul armatei israeliene în oraşul Jenin, în nordul Cisiordaniei, a crescut la şapte. Acest lucru a fost raportat de agenţia palestiniană Wafa, care îl citează pe directorul spitalului Al-Rhazi din Jenin, potrivit căruia la cele cinci victime anunţate anterior s-au adăugat două. Printre morţi se numără Ayham Muhammad Al-Amer, în vârstă de 23 de ani. Identitatea celorlalte şase victime este momentan necunoscută. Cel puţin 13 persoane au fost rănite, potrivit Wafa, după ce un buldozer al armatei israeliene a luat cu asalt tabăra de refugiaţi din Jenin, distrugând drumuri şi infrastructura, în timp ce lunetiştii ocupau acoperişurile. Au izbucnit ciocniri între soldaţi şi rezidenţi, în timpul cărora forţele de ocupaţie israeliene au deschis focul asupra palestinienilor.

UPDATE Scholz: Niciodată antisemitism în Germania

„Niciodată. Trebuie să onorăm această promisiune chiar acum”, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz vorbind la evenimentul comemorativ central, la Sinagoga Beth Zion din Berlin, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la „noaptea pogromurilor Reichului”, val de atacuri antisemite din 1938 cunoscute şi sub numele de „Kristallnacht”. „Vom urmări pe oricine susţine terorismul, pe oricine incită la antisemitism”, a promis Scholz, după ce a evocat demonstraţiile pro-Hamas din ultimele săptămâni.

UPDATE Hamas îşi ţine „portofelul secret” la Istanbul

UPDATE Israel a găsit un depozit de arme Hamas lângă dormitorul unui copil

Soldaţii israelieni implicaţi în ofensiva terestră din Gaza au găsit o instalaţie de producţie şi depozitare a armelor Hamas în interiorul unei clădiri rezidenţiale: era situată „chiar lângă dormitorul unui copil”, scriu Forţele de Apărare Israelului pe Telegram. Clădirea se afla în apropierea şcolilor din cartierul Sheikh Radwan, nordul Gazei.

UPDATE În raidul din lagărul Jabalya, numărul morţilor a crescut la 30

Numărul morţilor în raidurile din tabăra de refugiaţi Jabalya creşte la 30, potrivit agenţiei Wafa. Armata israeliană a declarat în această dimineaţă că a preluat controlul asupra unei „fortăreţe Hamas” din tabăra de refugiaţi.

UPDATE „Militanţii Hamas i-au tăiat sânii şi s-au jucat cu ei”

Militanţii Hamas „i-au tăiat sânii şi s-au jucat literalmente cu ei în stradă”. Jurnalistul Josh Breiner, de la Haaretz, scrie povestea pe platforma X. Dezvăluirea îi aparţine unui supravieţuitor al masacrului care, după ce s-a ascuns, a asistat la brutalitatea dusă de teorişti asupra unei femei. Declaraţia a ajuns la unitatea Lahav 433 a poliţiei israeliene, care adună dovezi pentru o anchetă oficială. „Teroriştii – a continuat el – aveau permisiunea religioasă de a ucide copii”.

UPDATE  În Gaza, spitalul Al-Quds închide secţii: raţionalizăm motorina

În Fâşia Gaza, spitalul Al-Quds, unul dintre principalele din regiunea de nord a Fâşiei Gaza, a anunţat că a fost nevoit să-şi suspende „majoritatea” operaţiunilor, deoarece a fost nevoit să raţionalizeze proviziile de motorină care alimentarea generatoarelor electrice. Decizia vine după blocarea totală a intrării produselor de bază pe care Israelul l-a impus pe Fâşie în urma ofensivei pe care Hamas a lansat-o pe 7 octombrie.

UPDATE Cinci palestinieni ucişi într-un raid israelian la Jenin

UPDATE Macron: Pauză umanitară în Gaza şi se lucrează pentru o încetare a focului

În războiul Israel-Hamas „trebuie să lucrăm pentru o încetare a focului”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, la deschiderea conferinţei umanitare privind Gaza de la Paris. „În viitorul imediat - a spus el - trebuie să lucrăm la protecţia civililor. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o pauză umanitară foarte rapidă şi trebuie să lucrăm pentru o încetare a focului”.

UPDATE Drumul spre sud spre Gaza este deschis pentru 6 ore astăzi

Purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare a anunţat că astăzi Israelul va deschide din nou drumul Salah-al-Din pentru traficul nord-sud pentru civilii palestinieni între orele 10 şi 16. În zilele precedente, coridorul a fost deschis doar patru ore. Ieri, a declarat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee, aproximativ 50.000 de locuitori din Gaza au folosit coridorul pentru a se îndrepta spre sudul Fâşiei. „Nu ascultaţi ce spun liderii Hamas din hotelurile lor din străinătate sau din temniţele pe care le-au organizat pentru ei şi familiile lor”, avertizează Adraee. „Pentru siguranţa dumneavoastră, mutaţi-vă spre sud, dincolo de Wadi Gaza.”

UPDATE Un lider Hamas a fost lichidat

UPDATE Israelul a identificat 845 de civili ucişi până acum

845 de civili israelieni ucişi au fost identificaţi până acum în centrul amenajat în interiorul bazei militare Shura. Anunţul a fost făcut de poliţia israeliană, citată de „Ha’aretz”.

UPDATE Dronă americană doborâtă în largul coastei Yemenului

O dronă militară americană MQ-9 a fost doborâtă de Houthi în largul coastei Yemenului, relatează CNN, citând un oficial american al apărării, potrivit căruia drona se afla în spaţiul aerian internaţional. În ultimele săptămâni, o navă a Marinei SUA a interceptat şi doborât mai multe rachete şi drone lansate de mişcarea pro-iraniană şiită Houthi către Israel. Bazele americane din Irak şi Siria au fost atacate de miliţiile pro-iraniene prezente în cele două ţări de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel.

UPDATE Israelul a capturat un bastion Hamas în nordul Fâşiei, după 10 ore de lupte

Infanteria israeliană a preluat controlul asupra cetăţii Hamas din nordul Fâşiei după 10 ore de lupte. Armata israeliană a spus asta, citată de mass-media, potrivit căreia forţele Brigăzii Nahal controlează acum poziţia - cunoscută sub numele de Avantpost 17 - din tabăra de refugiaţi Jabalya - din nordul enclavei palestiniene, după ce au învins Hamas şi Jihadul Islamic care erau „atât pe pământ”, cât şi în tuneluri. Zeci de militanţi au fost ucişi.

UPDATE Ministrul Muncii din Israel: Netanyahu va trebui să convoace noi alegeri la sfârşitul războiului

La sfârşitul războiului, premierul Benyamin Netayahu va trebui să convoace noi alegeri politice în termen de 90 de zile. Acest lucru a spus ministrul Muncii israelian, Yoav Ben-Tzur, membru al partidului religios Shas, care face parte din coaliţia de dreapta a primului ministru. „La sfârşitul războiului, Netanyahu va fi obligat să meargă la noi alegeri în termen de 90 de zile. Nu mai putem continua aşa. Opinia publică îşi va spune cuvântul şi apoi vom vedea dacă Netanyahu va primi un mandat”.

UPDATE Israel: 130 de intrări în tunelurile Hamas din Fâşie au fost distruse

De la începutul războiului, Forţele de Apărare Israelului au distrus 130 de intrări în tunelurile săpate de Hamas în Fâşia Gaza. Înşişi IDF l-au făcut cunoscut în această dimineaţă pe reţelele de socializare, precizând că „depozitele de apă şi de oxigen descoperite în interiorul tunelurilor arată că Hamas se pregătea pentru perioade prelungite să petreacă sub pământ”.

UPDATE Alţi 2 soldaţi israelieni au fost ucişi, ridicând bilanţul total de la începutul războiului la 34

Numărul soldaţilor israelieni ucişi de la începutul operaţiunilor în interiorul Fâşiei a crescut la 34. Despre aceasta a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, potrivit căruia Eliahou Benjamin Elmakayes (29 de ani), din Ierusalim, a murit în luptă în zona centrală a Gazei.

UPDATE Hamas a pierdut controlul în nordul Gazei

Exodul palestinian se produce pentru că oamenii înţeleg că Hamas a pierdut controlul asupra nordului Fâşiei Gaza şi este mai sigur în sud, unde pot avea apă, mâncare şi medicamente.

UPDATE Netanyahu: Nicio încetare a focului până la eliberarea ostaticilor noştri

„Aş dori să oprim tot felul de zvonuri false pe care le auzim din tot felul de direcţii şi să reiterez un lucru clar: nu va exista o încetare a focului fără eliberarea ostaticilor noştri”, declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

UPDATE Şeful ONU pentru drepturile omului acuză Hamas şi Israel de crime de război

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că atât Hamas, cât şi Israelul au comis crime de război de la izbucnirea conflictului.

„Atrocităţile comise de grupurile armate palestiniene la 7 octombrie au fost odioase, brutale şi şocante. Pedepsirea colectivă de către Israel a civililor palestinieni echivalează, de asemenea, cu o crimă de război, la fel ca şi evacuarea forţată ilegală a civililor”, a declarat comisarul Volker Türk.

UPDATE Israelul susţine că a distrus 130 de ascunzători ale Hamas în Gaza

Armata israeliană susţine că a distrus 130 de ascunzători ale Hamas. Israelul continuă „extinderea” operaţiunii sale terestre în Gaza.

"Militarii noştri luptă în Gaza pentru a înlătura insurgenţa. Odată cu extinderea operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, soldaţii zădărnicesc infrastructura teroristă a Hamas", au declarat oficialii armatei israeliene printr-un comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici