Video Războiul din Ucraina, ziua 124. Vladimir Putin va participa la summitul G20 / Armata rusă luptă pentru a-şi îndeplini obiectivele / Oraşul Lisichansk devine ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în estul ţării / Câţi ruşi au pierit pe front / Prima vizită externă a lui Putin de la începutul invaziei / Rusia, în incapacitate tehnică de plată / Zelenski a vorbit la G7

  • Mai multe rachete ruseşti au lovit capitala Kiev în weekend
  • Bombardamenul vine la o zi distanţă de summitul NATO de la Madrid
  • Ucrainenii apără ultimul bastion rămas în estul ţării, oraşul Lysychansk
12214 afișări

UPDATE 23:40 Liderii G7 anunţă susţinere financiară pentru Ucraina şi intensificarea sancţiunilor contra Rusiei

Liderii statelor puternic industrializate din Grupul G7 au anunţat luni, cu ocazia summitului din Germania, asistenţă financiară de 28 de miliarde de euro destinată Ucrainei şi intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

UPDATE 22:00 Un oficial ucrainean acuza Rusia de crimă de război pentru atacul de la mall

Rusia a comis o crimă de război, suţine un oficial ucrainean în urma atacului cu rachete care a vizat un centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk.

UPDATE 21:00 Marocanul capturat în Doneţk şi condamnat la moarte de separatiştii pro-ruşi va vorbi cu rudele sale 

Marocanul capturat în Doneţk şi condamnat la moarte de un tribunal din teritoriile controlate de separatiştii pro-ruşi a primit permisiunea de a vorbi cu rudele sale, potrivit Sky News.

UPDATE 20:00 Se incing spiritele. Vladimir Putin va participa la summitul G20

UPDATE 19:00 Un mall foarte aglomerat din Ucraina a fost lovit de o rachetă a ruşilor: sunt mai mulţi morţi şi răniţi

UPDATE 17:00 Forţele armate ale Ucrainei avansează în sud şi împing trupele ruse înapoi 

Armata ucraineană are nevoie de armament mai puternic, transmit şefii militari. 

UPDATE 14:30 Atac cu rachete în centrul oraşului Sloviansk: morţi şi răniţi

Atacul cu rachete în această dimineaţă în centrul oraşului Sloviansk a lăsat victime în urmă. Primarul oraşului, Vadim Liakh, dă vestea cu un video publicat pe Telegram, adăugând că „sunt morţi şi răniţi”. „Aici nu sunt structuri militare, este practic centrul oraşului”, spune acesta, vorbind despre un „război de anihilare”.

UPDATE 14:00 Scholz: vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin

„Suntem uniţi alături de Ucraina. Şi vom continua să o susţinem. Pentru aceasta trebuie să luăm decizii grele, dar necesare”. Cancelarul Olaf Scholz a scris pe Twitter, după intervenţia digitală a lui Zelenski la G7. „Vom continua să creştem presiunea asupra lui Putin. Războiul trebuie să se termine”, a adăugat el.

UPDATE 13:30 Maia Sandu a fost la Kiev. A vizitat Bucea

UPDATE 12:30 Guvernatorul Harkovului: două femei ucise în bombardamentul asupra regiunii

O femeie de 21 de ani şi o altă persoană de 57 de ani au murit în regiunea Harkov, în urma bombardamentelor ruseşti. Guvernatorul local Oleh Synyehubov a anunţat pe Telegram, informaţia fiind preluată de presa din Kiev.

UPDATE 12:00 Zelenski: Nicio rachetă nu ne va distruge moralul

„Nici o rachetă rusă, niciun atac nu poate rupe moralul ucrainenilor. Şi fiecare dintre rachetele lor va fi un subiect în negocierile noastre cu partenerii”. Preşedintele ucrainean Zelenski a scris mesakiş pe Instagram, la câteva minute după ce a luat legătura cu liderii G7 adunaţi în Germania.

UPDATE 11:00 Zelenski ar putea fi invitat într-o vizită de stat în Marea Britanie

Zelenski ar putea fi invitat într-o vizită de stat în Marea Britanie, scrie Daily Telegraph. Oficialii londonezi, potrivit ziarului, lucrează la o posibilă vizită, dar este puţin probabil să se întâmple înainte de încheierea războiului cu Rusia. Iniţiativa îşi propune să sporească credibilitatea lui Johnson în faţa criticilor tot mai mari la adresa conducerii sale. Preşedintele ucrainean ar putea vorbi şi la conferinţa Partidului Conservator din toamnă prin link video.

UPDATE 10:30  Mariupol: o sută de cadavre sub dărâmăturile unei case

Peste 100 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri bombardate din Mariupol, a anunţat consilierul primarului, Petro Andriuşcenko: „Ocupanţii nu au de gând să-i îngroape”, iar în oraş „exhumările continuă. Se acordă prioritate curţilor şcolilor şi grădiniţelor”, afirmă acesta.

UPDATE 10:00 Kiev: atacurile la vest de Lisichansk respinse

Armata ucraineană a respins atacurile ruseşti la vest de Lisichansk, împiedicând înconjurarea oraşului strategic din estul Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major ucrainean în cea mai recentă actualizare a situaţiei. „Lângă Verkhnyokamyanka, forţele de apărare au provocat pierderi grele inamicului şi l-au forţat să se retragă”. Verkhnyokamyanka este situată la câţiva kilometri vest de Lysychansk pe ultimul drum important de aprovizionare către oraş. Potrivit surselor ucrainene, Lisichansk însuşi, una dintre puţinele enclave din regiunea Lugansk necucerită încă de ruşi, a fost din nou ţinta unor lovituri aeriene grele şi artilerie.

UPDATE 09:50 Kiev, 20 de vagoane de muniţie din Belarus pentru Rusia

Belarus a trimis până la 20 de vagoane de cale ferată încărcate cu muniţie în Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei, a anunţat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ucrainene, potrivit Ukrinform. „Conform informaţiilor disponibile, conducerea Republicii Belarus continuă să ofere sprijin militar Federaţiei Ruse - scrie Statul Major -. În special, un alt transport de muniţie, până la 20 de vagoane de cale ferată, a fost trimis în regiunea Belgorod, la graniţa de est a Ucrainei.

UPDATE 09:30 Pro-ruşii: în Lisichansk din 5 direcţii

Forţele pro-ruse ale Republicii Populare Lugansk şi trupele moscovite au intrat în Lisichansk din cinci direcţii în acelaşi timp: o sursă apropiată Miliţiei Populare a republicii autoproclamate, conform căreia inelul din jurul grupării ucrainene rămase se micşorează spre centrul oraşului. De săptămâni întregi, trupele ruse se luptă pentru a prelua unul dintre obiectivele lor strategice din Ucraina, Lisichansk, ultimul oraş important încă deţinut de trupele ucrainene în provincia estică Lugansk. Oraşul său soră, Severodoneţk, a fost capturat sâmbătă de ruşi, o victorie decisivă în campania de la Moscova de preluare a provinciilor de est Lugansk şi Doneţk. Iar sâmbătă, pro-ruşii anunţaseră că au intrat în Lisichansk şi că îi izolează pe apărătorii ucraineni.

UPDATE 09:10 Bombardarea regiunii Odessa, cel puţin 6 răniţi

Ruşii au lansat un atac cu rachete în regiunea de sud-vest a Ucrainei Odesa folosind bombardiere Tu-22M, a informat agenţia de presă Ukrinform în această dimineaţă, citând autorităţile locale. Cel puţin 6 persoane au fost rănite, inclusiv un copil, a informat consiliul orăşenesc Odesa pe Telegram. „În urma unui bombardament asupra unei zone rezidenţiale a unui sat, mai multe case şi alte clădiri au fost distruse şi au luat foc, pe o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi”, se arată într-un comunicat.

UPDATE 09:00 Rusia este în default pentru prima dată din 1918

De fapt, termenul de plată a obligaţiunilor sale internaţionale către investitori a expirat. Moscova trebuia să plătească cele două obligaţiuni pe 27 mai, dar a fost acordată o perioadă de prelungire de treizeci de zile care a expirat la miezul nopţii pe 26 iunie. Moscova s-a chinuit să îndeplinească plăţile pentru obligaţiunile sale restante de 40 de miliarde de dolari în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie, din cauza sancţiunilor care au scos efectiv ţara din sistemul financiar global şi au făcut activele sale de neatins pentru mulţi investitori.

UPDATE 08:10 SUA condamnă Belarus: îl ajută pe Putin să omoare civili

„Regimul lui Lukaşenko continuă să permită Rusiei să folosească teritoriul şi spaţiul aerian al Belarusului pentru a ataca Ucraina şi a ucide civili”. Departamentul de Stat al SUA subliniază acest lucru într-o notă, reiterând „condamnarea” americană împotriva Minskului „pentru că a permis Rusiei să comită atrocităţi în Ucraina”. SUA, concluzionează declaraţia, „vor continua să ceară regimului să dea socoteală pentru acţiunile sale”.

UPDATE 08:30 Preşedintele belarus Lukaşenko: gata să folosim cea mai serioasă armă

Belarus şi Rusia trebuie să fie pregătite să desfăşoare chiar şi „cea mai serioasă armă” pentru a se apăra de atacurile externe. Acest lucru a declarat preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko, în timpul întâlnirii cu Putin.

UPDATE 08:00 Putin va merge în Tadjikistan-Turkmenistan, prima sa călătorie de la începutul războiului

Televiziunea de stat rusă a raportat că Vladimir Putin va vizita Tadjikistanul şi Turkmenistanul în această săptămână, prima călătorie cunoscută a preşedintelui rus în străinătate de la începutul războiului din Ucraina.

UPDATE 07:30 Lavrov: Kievul anulează istoria rusă, dar fără noi nu are istorie

„Ucraina încearcă să ştergă istoria rusă”, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Ucraina nu are istorie fără poporul rus”, a comentat acelaşi Lavrov.

UPDATE 07:00 Kievul a anunţat pierderile ruşilor pe front: aproape 35.000 de soldaţi

UPDATE 05:00 Rusia a schimbat tactica de bombardare a oraşelor ucrainene

Armata rusă a trecut la tactici mai dure în bombardarea Ucrainei. Acum ocupanţii au început să tragă zeci de rachete în ţinte, chiar şi până la 20, şi nu două sau trei, aşa cum era înainte.

Rusia este pregătită pentru negocieri cu Ucraina, „dar în condiţiile Moscovei”.

UPDATE 04:20 NATO promite ajutor ţărilor baltice şi Ucrainei. Turcia se opune planului de consolidare a ţărilor nordice 

NATO vrea să stabilească un plan de apărare pentru statele aflate în nordul Europei.

UPDATE 03:00 Liderii G7 recunosc criza economică globală care se profilează

Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, criza este aşteptată pe fondul inflaţiei şi al unei încetiniri a economiei.

„Membrii ţărilor G7 sunt îngrijoraţi de criza cu care ne confruntăm: încetinirea creşterii economice în unele ţări, creşterea inflaţiei, penuria de materii prime, întreruperile aprovizionării, acestea nu sunt probleme minore”, a declarat Scholz.

UPDATE 02:00 În regiunea Harkov, ocupanţii au distrus 4.019 clădiri rezidenţiale

În plus, războiul a distrus:

  • 97 de instituţii medicale,
  • 427 de instituţii de învăţământ,
  • 62 de instituţii culturale,
  • 12 întreprinderi industriale

UPDATE 01:00 Rusia a exportat masiv tone de cereale din Ucraina

De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a scos deja cel puţin 400.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate temporar,  susţine Taras Vysotsky, prim-adjunct al Ministerului Politicii Agrare.

UPDATE 00:00 Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a lansat un discurs critic la adresa politicii externe ruse 

Kremlinul a decis deja totul pentru voi - vieţile voastre nu valorează nimic pentru ei. Nu trebuie să mori. Şi poţi împiedica pe oricine să decidă pentru tine ce te aşteaptă în continuare.

Rezumatul zilei

  • Rachetele ruseşti au lovit duminică o clădire rezidenţială şi o grădiniţă din centrul Kievului. O persoană a fost ucisă iar alte şase au fost rănite în urma bombardamentelor din capitală
  • Bombardamentele Moscovei au lovit oraşul Cherkasy, aflat în centrul Ucrainei. Un pod a fost distrus şi o persoană a murit, susţin oficialii ucraineni
  • Trupele ruse au ocupat complet oraşul Sievierodoneţk
  • Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei
  • Preşedintele indonezian Joko Widodo a declarat că „războiul trebuie să se oprească şi lanţurile alimentare globale trebuie reactivate”. Widodo îndemna pe omologii săi din Rusia şi Ucraina să deschidă un spaţiu pentru dialog cu scopul de a găsi o soluţie viabilă

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici