Războiul din Ucraina, ziua 228. Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate / Germania anunţă că va livra noi arme şi 100 de tancuri din Grecia şi Slovacia către Ucraina/ Centrala nucleară din Zaporojie recurge la generatoare diesel din cauza bombardamentelor ruseşti/ Peste 700.000 de ucraineni rămân fără electricitate

  • Centrala nucleară Zaporizhzhia recurge la generatoare diesel din cauza bombardamentelor ruseşti
  • Germania anunţă că va livra 100 de tancuri către Ucraina. Tancurile vor fi livrate din Grecia şi Slovacia
  • Slovacia ar putea livra tancuri sovietice T-72 şi vehicule blindate 30 BMP-1, iar Grecia ar putea livra tancuri germane Leopard, dar şi tancuri americane mai vechi din dotarea sa.
  • Forţele ruse lovesc Zaporizhzhia peste noapte
11037 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 228. Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate / Germania anunţă că va livra noi arme şi 100 de tancuri din Grecia şi Slovacia către Ucraina/ Centrala nucleară din Zaporojie recurge la generatoare diesel din cauza bombardamentelor ruseşti/ Peste 700.000 de ucraineni rămân fără electricitate

Flickr

UPDATE 22:25 FSB: Ucraina a intensificat semnificativ bombardamentele asupra teritoriului rusesc

Trupele ucrainene au crescut semnificativ bombardamentele asupra teritoriului rusesc din apropierea liniei de front a războiului de la începutul lunii octombrie, a transmis duminică Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) într-un comunicat, conform CNN.

"În cursul săptămânii trecute, au fost înregistrate peste 100 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansatoare multiple, tunuri de artilerie, mortiere şi vehicule aeriene fără pilot asupra a 32 de aşezări din regiunile Briansk, Kursk şi Belgorod", se arată în comunicat.

UPDATE 20:30 Regiunea ucraineană Sumy a fost bombardată de forţele ruseşti

Două aşezări din regiunea ucraineană Sumy au fost bombardate duminică de forţele ruseşti, potrivit unui comunicat publicat de Comandamentul Operaţional Ucrainean Nord pe Facebook, potrivit CNN.

Nu s-au înregistrat pierderi în rândul personalului şi echipamentelor, potrivit comandamentului.

Duminică, Kyrylo Timoşenko, adjunctul şefului biroului preşedintelui, a declarat pe Telegram că forţele ruse au folosit o dronă pentru a ataca o a treia zonă din Sumy - satul Myronivka.

O persoană a murit în urma atacului cu drona, a precizat Timoşenko.

UPDATE 19:00 Putin a ordonat, de urgenţă, reuniunea consiliului de securitate rus

Preşedintele Vladimir Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei pentru luni 10 octombrie, a informat agenţia de presă de stat Ria Novosti, citând Kremlinul.

Motivul adunării nu a fost anunţat încă şi vine la două zile după ce podul cheie dintre Crimeea şi Rusia a fost avariat într-o explozie în ceea ce a fost văzut ca un eşec semnificativ de securitate pentru Rusia.

Consiliul este compus din înalţi oficiali de stat şi şefi ai agenţiilor de apărare şi securitate ale Rusiei, însărcinaţi cu coordonarea problemelor de securitate naţională.

UPDATE 17:30 Explozia podului de la Kerci este o victorie pentru Ucraina, "indiferent de motivul din spatele" acesteia

Ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu, a declarat că explozia de sâmbătă de pe podul Kerci este o "victorie" pentru Ucraina, "indiferent de motivul din spatele exploziei", a declarat duminică un ofiţer de presă al Ministerului de Externe pentru CNN.

În urma exploziei, podul rutier şi feroviar care leagă Crimeea anexată de Rusia continentală a fost grav avariat, lucru pe care Ucraina l-a sărbătorit, dar nu a revendicat responsabilitatea.
 

UPDATE 15:00 Bilanţul răniţilor din Zaporojie a fost revizuit la 87 de civili

Cel puţin 87 de civili, inclusiv 10 copii, au fost răniţi în urma unei runde de raiduri cu rachete asupra oraşului Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat duminică Oleksandr Starukh, şeful administraţiei militare regionale din Zaporizhzhia.

Oficialii au declarat anterior că 49 de persoane au fost rănite în urma loviturilor.

Oraşul din sud a fost lovit de şase rachete de croazieră ruseşti şi 16 rachete antiaeriene S-300, potrivit forţelor aeriene ucrainene. Rachetele de croazieră au fost lansate de la avioane de luptă ruseşti Tu-22M3 şi Su-35 în interiorul zonelor controlate de Rusia din regiunea Zaporojie.

Trupele ucrainene se apropie de oraşul-cheie Svatove din Luhansk

Trupele ucrainene se află în apropierea oraşului-cheie Svatove din Luhansk, afirmă un oficial regional, potrivit CNN. Trupele ucrainene avansează în continuare în regiunea controlată de ruşi, potrivit lui Serhiy Hayday, şeful administraţiei militare ucrainene din regiunea Luhansk.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică: Securitatea nucleară în jurul centralei Zaporojie este "imperativ necesară”

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat sâmbătă că crearea unei zone de siguranţă în jurul centralei nucleare din Zaporojie este "imperativ necesară", după ce luptele dintre Ucraina şi Rusia au dus la pierderea de către centrală a ultimei linii de alimentare externe rămase.

Cel puţin 17 persoane au murit în urma unui atac cu rachete asupra oraşului Zaporojie

Cel puţin 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra oraşului ucrainean Zaporojie, anunţă oficialii locali citaţi de CNN.

Peste 1.100 de suspiciuni de crime de război înregistrate în regiunea Harkov

Ucrainenii anchetează peste 1.000 de posibile crime de război comise de ruşi în teritoriile ocupate din Harkov, potrivit BBC.

Ministerul Energiei: Peste 700.000 de ucraineni rămân fără electricitate

Potrivit ministerului, 621.500 de ucraineni au rămas fără electricitate din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. 

 

Guvernator: Forţele ruse lovesc Zaporizhzhia peste noapte

Potrivit guvernatorului regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh, o clădire înaltă din Zaporizhzhzia a fost avariată în urma atacului. Starukh a spus că au existat victime, dar nu a oferit detalii la momentul publicării. Salvatorii lucrează la faţa locului.

 

CNN: Germania anunţă noi livrări de arme şi tancuri către Ucraina

Pachetul de arme furnizat Ucrainei de Germania va include sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T şi 100 de tancuri din Grecia şi Slovacia. „Trăim vremuri grave şi, în astfel de vremuri, este, de asemenea, important să ştim unde avem lacune în apărare”, a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, pe 8 octombrie. „Apărarea antiaeriană este un astfel de domeniu în care este urgent să acţionez".

Grecia deţine 520 tancuri germane Leopard 1, 300 tancuri Leopard 2, 392 tancuri americane M48 Patton şi 100 tancuri M60.

Slovacia deţine 30 tancuri sovietice T-72  şi urmează să primească 15 tancuri germane Leopard 2 la schimbul a 30 de blindate 30 BMP-1 pe care le va livra Ucrainei. 

Centrala nucleară Zaporizhzhia recurge la generatoare diesel din cauza bombardamentelor ruseşti

Operatorul nuclear de stat al Ucrainei Energoatom a declarat că bombardamentele peste noapte au întrerupt puterea centralei nucleare, care necesită răcire pentru a evita o topire, forţând-o să recurgă la generatoarele sale de urgenţă. Şeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru BBC că generatoarele diesel au o aprovizionare limitată de combustibil. „Dacă (generatoarele) rămân fără combustibil, după aceea se vor opri şi după aceea va avea loc un dezastru... va avea loc o topire a nucleului activ şi o eliberare de radioactivitate de acolo”, a spus Kotin. „În acest moment, lucrăm la logistică pentru a furniza mai mult combustibil pentru aceste generatoare”, a adăugat el.

Guvernator: Forţele ruse atacă regiunea Sumi

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytsky, a raportat că bombardamentele ruseşti au lovit comunităţile Krasnopillia şi Velyka Pysarivka, rănind o persoană.

Guvernator: Forţele ruse atacă din nou Zaporizhzhia

Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh, a raportat că forţele ruse au atacat oraşul în seara zilei de 8 octombrie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici