LIVE TEXT  Video Războiul din Ucraina, ziua 37. Ruşii fac prăpăd în urma lor. Luptele continuă în sudul şi estul ţării. Universitatea Naţională Karazin din Harkov, distrusă. Ucraina nu recunoaşte atacul la depozitul cu combustibil. După rugăciunea de vineri, Erdogan i-a telefonat lui Putin. Primul militar rus ucis de radiaţii de la centrala nucleară de la Cernobîl

  • Forţele ucrainene se pregătesc pentru noi atacuri ruseşti asupra regiunii Donbas din sud-est, după ce au respins asaltul Rusiei asupra capitalei Kiev, a declarat preşedintele Zelenski.
  • Situaţia din sud şi Donbas rămâne extrem de complicată.
  • Rusia îşi întăreşte forţele în apropierea portului Mariupol.
  • Aproape 5.000 de oameni au fost ucişi în Mariupol, estimează primăria şi aproximativ 170.000 de locuitori sunt prinşi în mijlocul ruinelor oraşului fără hrană, căldură, energie electrică sau apă curentă.
  • Forţele ruse au ucis 148 de copii în timpul bombardamentelor şi raidurilor aeriene.
77034 afișări

UPDATE 21:10 Kiev dă explicaţii: Nu am atacat depozitul de petrol din Belgorod

Un înalt oficial de securitate ucrainean a negat acuzaţiile Moscovei că Kievul ar fi responsabil pentru atacul asupra unui depozit de petrol din oraşul rus Belgorod. „Din anumite motive, ei spun că am fost noi, dar, conform informaţiilor noastre, acest lucru nu corespunde realităţii”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, la televiziunea naţională.

UPDATE 21:00 Crucea Roşie: evacuarea Mariupolului a fost imposibilă astăzi, mâine va avea loc o nouă încercare

Crucea Roşie nu a reuşit să ajungă în oraşul asediat Mariupol şi va încerca din nou să evacueze civili mâine, sâmbătă. O echipă aflată în drum spre Mariupol a fost nevoită să se întoarcă la Zaporojie „după ce acordurile şi condiţiile au făcut imposibilă continuarea”, se arată în comunicatul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

Echipa era formată din 3 vehicule şi 9 membri ai personalului. „Pentru ca operaţiunea să aibă succes, este esenţial ca părţile să respecte acordurile şi să ofere condiţiile şi garanţiile de securitate necesare”, se mai arată în comunicat. „Dacă şi când va avea loc operaţiunea de trecere în siguranţă, rolul CICR ca intermediar neutru va fi acela de a însoţi convoiul de la Mariupol în alt oraş din Ucraina”.

UPDATE 20:30 Primarul: Bucha a fost eliberat

Oraşul Bucha se află în nord-vestul Kievului. Primarul Anatolii Fedoruk a mulţumit forţelor armate ucrainene pentru eliberarea oraşului, care a fost ocupat de armata rusă pe 27 februarie. „31 martie va intra în istoria oraşului nostru”, a spus el. În ultimele zile, oraşul din apropiere Irpin fusese eliberat.

Primarul Ivan Fedorov, răpit de ruşi, a fost primit de Macron.

UPDATE 20:20  Cercetătorii ruşi ar putea pierde accesul la 97% din informaţiile ştiinţifice

UPDATE 20:00 S-a stins incendiul de la depozitul de petrol din Belgorod

Incendiul de la depozitul de petrol Belgorod din Rusia a fost stins, a informat guvernatorul regiunii de la graniţa cu Ucraina, potrivit Tass. Zona fusese lovită noaptea de un raid aerian al ucrainenilor.

UPDATE 19:30 Kievul anunţă un nou schimb de prizonieri cu Rusia

UPDATE 19:00 Universitatea Naţională Karazin a fost „complet distrusă” de atacurile aeriene ale armatei ruse la Harkov. Ministrul adjunct al Educaţiei ucrainean Andrii Vitrenko a afirmat acest lucru, potrivit postului TV ucrainean Priamii. Cursurile şi activităţile vor fi mutate într-o „locaţie mai sigură”, a adăugat el. Kazanin este una dintre principalele universităţi din Ucraina, a doua ca vechime după cea din Lvov.

UPDATE 18:30 Oficialii ruşi anunţă că au mai mulţi militari internaţi în spital, ca urmare a radiaţiilor de la Cernobîl. S-a constatat primul deces. Detalii, AICI.

UPDATE 18:00 Putin i-a mulţumit lui Erdogan pentru sprijinul pe care i l-a acordat la negocieri. AICI, conţinutul discuţiilor.

Erdogan i-a dat telefon lui Putin după rugăciunea de vineri

UPDATE 17:00 A început convorbirea telefonică între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează presa turcă. Vorbind astăzi după rugăciunile de vineri, Erdogan, care ieri a avut şi o conversaţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky, a spus că o întâlnire între cei doi lideri ar putea avea loc la Istanbul. 
 
UPDATE 16:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat cu Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse despre introducerea de noi măsuri pentru prevenirea ameninţărilor în domeniul securităţii interne, relatează agenţia Tass.
 
Problema a fost abordată în cadrul unei întâlniri operaţionale cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. „Pe ordinea de zi de astăzi avem o discuţie pe tema măsurilor suplimentare pentru prevenirea şi neutralizarea ameninţărilor în domeniul securităţii interne”, a spus preşedintele, în deschiderea şedinţei, înainte de intervenţia ministrului de Interne, Vladimir Kolokolţev. 
 
UPDATE 16:00 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunţat că guvernul de la Kiev deţine din nou controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl şi va colabora cu agenţia atomică a ONU (Aiea), pentru a opri orice pericol. Soldaţii ruşi au părăsit amplasamentul nuclear astăzi, după ce au restituit controlul ucrainenilor., a spus Kuleba, la o conferinţă de presă la Varşovia.
 
El i-a acuzat pe ruşi că s-au comportat iresponsabil, în cele peste 4 săptămâni în care au avut controlul asupra acesteia, împiedicând personalul să-şi îndeplinească obligaţiile şi săpînd şanţuri în zonele contaminate. El a acuzat, de asemenea, guvernul rus că a expus soldaţii la radiaţii, punându-le în pericol sănătatea.

Erdogan promite soluţii imediate

 
UPDATE 15:00 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat astăzi că, în perspectiva întâlnirii dintre preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, a avut loc o „apropiere pozitivă” care ar putea duce la definirea unei date de întâlnire.
 
„Am vorbit ieri cu Zelensky şi astăzi, la ora 16, voi vorbi cu Putin.
 
Odată cu rezultatul negocierilor care au avut loc între delegaţii, acum este timpul ca cei doi lideri să discute între ei, pentru a lua măsuri ca să rezolve impasul legat de statutul Donbassului şi a Crimeei. Odată cu discuţiile de astăzi, se va stabili o dată pentru întâlnire. Ne-am pus la dispoziţie pentru a găzdui întâlnirea. Zelenski are o abordare pozitivă, la fel ca şi Putin în trecut. Astăzi voi vorbi între noi şi vom stabili data”. a spus Erdogan.
 
UPDATE 13:30 Forţele de ocupaţie folosesc copii ucraineni ca scuturi umane pentru a muta echipamente.
 
Potrivit unor relatări ale locuitorilor din satul Novy Bikiv (regiunea Cernihiv), soldaţii ruşi au luat copii din localitate în cătuşe şi i-au pus în căruţe. Scopul acestor acţiuni  au fost menite să protejeze coloana de echipament militar în marş.
 
În plus, ocupanţii îi folosesc pe copii pe post de supraveghetori, ca o garanţie că populaţia locală nu va dezvălui gărzilor ucrainene coordonatele mişcărilor inamicului. Incidente de recrutare a copiilor au fost raportate în regiunile Sumî, Kiev, Cernihiv şi Zaporizhia, a declarat Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.
 
UPDATE 12:00 Ministru ucrainean: echipele de salvare nu pot duce medicamente, apă şi alimente în unele oraşe.
 
UPDATE 11:00 Mariupol rămâne închis pentru oricine încearcă să intre, anunţă vineri un consilier al primarului oraşului asediat, potrivit Sky News. 
 
UPDATE 10:00 La cererea lui Zelenski, Australia va trimite Ucrainei transportoare blindate de trupe Bushmaster.  Acestea vor fi incluse în asistenţa militară suplimentară pentru Ucraina, a declarat premierul Scott Morrison. 
 
UPDATE 8:15 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, noi detalii despre situaţii din Ucraina: Rusia continuă să retragă parţial grupuri de trupe de ocupaţie ruse din nordul regiunii Kiev către graniţa de stat cu Republica Belarus.
 
Tot în nordul regiunii Kiev, ruşii iau camioane, autobuze, microbuze, maşini care au fost furate de la populaţia ucrainiană.
 
Forţele Unite au respins 7 atacuri inamice în direcţiile Doneţk şi Lugansk în timpul zilei. Soldaţii ucrainieni au distrus 3 tancuri, două vehicule blindate de transport de trupe, două unităţi de autovehicule şi două sisteme de artilerie. Un UAV Orlan-10 a fost şi el doborât. 
 
UPDATE 8:00 Înainte de retragere, forţele de ocupaţie ale Rusiei au jefuit centrala nucleară de la Cernobîl pe 31 martie.
 
„Au început să scoată obiecte de valoare, să împacheteze echipamentele lăsate pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernobîl. Au furat lucruri mai mult sau mai puţin valoroase - calculatoare, nişte cafetiere, ibrice... Ocupatorii au luat chiar seturi de furculiţe, linguri”, a spus şeful Agenţiei de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune Evhen Kramarenko.
 
UPDATE 7:30 Incendiul din Belgorod a fost rezultatul unui atac aerian al forţelor armate ucrainene, au declarat autorităţile ruse. Potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, depozitul de petrol a fost bombardat de două elicoptere ucrainene care zburau la joasă altitudine. 
 
În explozia de la Belgorod, două persoane au fost rănite. Locuitorii de pe trei străzi din apropiere au fost evacuaţi. 

UPDATE 06:00 

„Rusiei nu ar trebui să i se permită să participe la summitul G20 din acest an”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

„Prin invadarea Ucrainei, Rusia a împiedicat creşterea economică a întregii lumi şi nu poate fi un partener constructiv în discutarea crizei create de invazia rusă a Ucrainei”, a subliniat premierul canadian.

UPDATE 05:37 Zelenski a demis doi oficiali de rang înalt. Motivul pentru care a luat această decizie 

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a concediat joi doi oficiali de rang înalt pentru înaltă trădare.

UPDATE 05:00

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat, după mai bine de o lună de război în Ucraina, că ţara este pregătită să se alăture tuturor sancţiunilor occidentale îndreptate împotriva Rusiei.

În aceste condiţii, liderul autoproclamatei republici „Osetia de Sud”, care face parte din teritoriul Georgiei, a anunţat că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

UPDATE 04:00 

Letonia  a interzis  folosirea publică a simbolurilor invaziei ruseşti a Ucrainei: Z, V şi alte simboluri folosite de ocupanţi.

UPDATE 03:05 

În ziua de 31 martie, în regiunea Doneţk, 5 civili au fost ucişi, 22 de persoane, inclusiv 4 copii, au fost rănite, a declarat şeful Administraţiei Regionale de Stat Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 02:39 Criza din Ucraina: Portavionul USS Harry S. Truman rămâne în Marea Mediterană

SUA prelungeşte prezenţa portavionului în Marea Mediterana, în timp ce invazia rusă continuă, potrivit unor oficiali mericani, citaţi de CNN.

UPDATE 00:40 Casa Albă: Joe Biden nu va discuta cu Vladimir Putin până nu se opreşte conflictul din Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, nu are niciun plan de a discuta cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, până când nu va exista o reducere "serioasă" a conflictului din Ucraina, anunţă Kate Bedingfield, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

UPDATE 00:30 

Ocupanţii ruşi, după ce a suferit pierderi semnificative de personal şi echipament, nu a reuşit să blocheze şi să captureze oraşul Kiev. Trupele ruse au fost nevoite să abandoneze temporar această sarcină.

Rezumatul zilei

  • Forţele ruse s-au retras de la centrala nucleară dezafectată din Cernobîl
  • Guvernele europene au respins ultimatumul energetic dat de Putin, prin care obligă achitarea facturilor în ruble
  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat că va pune la dispoziţie cea mai mare parte din rezerva de petrol pentru situaţii de urgenţă a Statelor Unite pe durata războiului, cu scopul de a reduce decalajele înregistrate de preţurile ridicate ale combustimbilului 
  • Războiul ameninţă să perturbe aprovizionarea globală cu alimente
  • Rusia şi Ucraina urmează să reia discuţiile de pace online pe 1 aprilie
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că va deschide vineri un coridor umanitar între Mariupol şi Zaporojie
     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici