LIVE-TEXT   Războiul din Ucraina, ziua a 68-a. Conflictul s-ar putea extinde în Moldova. Un oraş din Ucraina, în pragul unei catastrofe umanitare. Nou atac asupra oraşului Odesa. Aproximativ 200 de civili rămân blocaţi în oţelăria din Mariupol

  • Serghei Lavrov a declarat că depune eforturi pentru a preveni războiul nuclear.
  • Finlanda intenţionează să construiască un zid la graniţa cu Rusia.
  • Surse din serviciul de informaţii ucrainean susţin că Rusia a elaborat planuri clare de invadare a Moldovei
  • ONU: peste 3.000 de civili au fost ucişi în timpul războiului din Ucraina.
  • Un oraş din Ucraina, în pragul unei catastrofe umanitare: aproape imposibil să ajungi acolo în viaţă.
  • Aproximativ 200 de civili rămân blocaţi în oţelăria din Mariupol.
27109 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua a 68-a. Conflictul s-ar putea extinde în Moldova. Un oraş din Ucraina, în pragul unei catastrofe umanitare. Nou atac asupra oraşului Odesa. Aproximativ 200 de civili rămân blocaţi în oţelăria din Mariupol

Biserica Înălţarea Domnului din satul Lukashovka, regiunea Cernihiv, sursa foto: Anna Makuha

UPDATE 23:00 Oficialii ucraineni au anunţat că un copil a fost ucis într-un atac cu rachete care a lovit o biserică şi o clădire rezidenţială din Odesa.

UPDATE 22:00 Un luptător ucrainean care se află în interiorul oţelăriei Azovstal a declarat că până la 200 de civili au rămas blocaţi în buncărele de sub complex, potrivit Sky News.

UPDATE 21:00 Forţele ucrainene au recucerit numeroase aşezări din nordul şi estul oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

UPDATE 20:00 Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra oraşului Odesa, situat în sudul Ucrainei, au anunţat luni după-amiază autorităţile ucrainene, conform postului de televiziune BBC News.

UPDATE 19:00 Oraşul Rubijne este „în pragul unei catastrofe umanitare", în timp ce Rusia continuă bombardamentele, afirmă un oficial ucrainean, potrivit CNN.

UPDATE 18:00 Serviciul de securitate ucrainean susţine că ruşii mută cadavrele militarilor ucişi în Ucraina în loturi mici şi pe timp de noapte pentru a masca amploarea pierderilor lor, potrivit Sky News.

UPDATE 17:00 Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a anunţat luni că numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, a depăşit 3.000 de persoane.

UPDATE 16:00 Rusia a deportat ilegal 181.000 de copii ucraineni în teritoriile ocupate temporar. Acest lucru a fost anunţat de comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului, Daria Gerasymchuk.

Dintre aceştia, 2.000 de copii sunt orfani sau lipsiţi de îngrijire părintească. Potrivit lui Gerasymchuk, Federaţia Rusă pregăteşte amendamente la legislaţie care vor simplifica procedura de adopţie a copiilor deportaţi ilegal de către cetăţeni ai ţării agresoare.

UPDATE 15:00 Premierul israelian: Nu mai folosiţi Holocaustul în scopuri politice

Premierul israelian Naftali Bennett a vorbit despre cuvintele ministrului rus de externe, Serghei Lavrov: „Ajunge de folosirea Holocaustului în scopuri politice”, a spus Bennett.

UPDATE 14:40 O rachetă rusă a lovit podul strategic din Odesa

O rachetă rusă a lovit un pod strategic care traversa gura râului Nistru în regiunea Odessa din sud-vestul Ucrainei. Acest lucru a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale Odesa, Serhiy Bratchuk, pe canalul său Telegram. Podul fusese deja lovit de două ori de forţele ruse.

UPDATE 14:20 Nou atac rusesc asupra combinatului siderurgic de la Mariupol

A fost reluat bombardamentul la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Un oficial ucrainean raportează un nou atac rusesc, după evacuarea civililor din oraşul-port.

UPDATE 14:00 Kuleba: Lavrov este antisemit, Rusia este plină de ură

„Ministrul rus de externe Lavrov nu a reuşit să ascundă antisemitismul adânc înrădăcinat al elitelor ruse. Comentariile sale atroce îl jignesc pe preşedintele ucrainean Zelenski, Ucraina, Israelul şi poporul evreu. Mai general, ei arată că Rusia de astăzi este plină de ură faţă de alte naţiuni”, scrie ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, pe Twitter. Lavrov l-a comparat pe Zelenski cu Hitler.

UPDATE 13:30 Kiev: bombe cu dispersie la Mikolaiv

La periferia Mikolaivului (sudul Ucrainei) au fost atacuri peste noapte. Ruşii au folosit muniţii cu dispersie. Purtătorul de cuvânt al biroului de apărare din cadrul comandantului militar al oraşului Mikolaiv, Dmitri Pletenciuk, relatează pe Facebook, potrivit Ukrinform.

„Oficiul comandantului apărării militare al oraşului Mikolaiv raportează că în această seară forţele de ocupaţie ruse au efectuat din nou un atac asupra suburbiilor oraşului Mikolaiv. Există pagube la locuinţele private”, se arată în notă.

UPDATE 13:20 20 de persoane evacuate din regiunea Lugansk

20 de persoane au fost evacuate din regiunea Lugansk. Alţii, relatează presa locală, au primit ajutor umanitar, precum alimente, medicamente şi produse de bază.

S-au auzit explozii la Odesa şi Herson, în sudul Ucrainei, relatează, pe Telegram, Ukraina 24, citând martori oculari.

UPDATE 13:10 Kiev: în Azovstal sunt încă 200 de civili şi 20 de copii

Denis Şleha, comandantul Brigăzii 12 Operaţionale a Gărzii Naţionale Ucrainene, a declarat că în incinta combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oamenii săi au trăit o noapte agitată, după ce primul grup de persoane strămutate a părăsit uzina ieri. Aproximativ 200 de persoane, inclusiv 20 de copii, sunt încă în subsoluri. „De îndată ce evacuarea civilă a fost finalizată ieri, inamicul a început să folosească tot felul de arme. Noaptea a fost grea ”, a declarat Şleha pentru CNN.

UPDATE 13:o0 ONU: peste 5,5 milioane de refugiaţi ucraineni în ţările vecine

Peste 5,5 milioane de refugiaţi ucraineni au sosit în ţările vecine, printre care şi România, de la începutul invaziei ruse. Potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi, numărul a crescut cu peste 70.000 în ultimele două zile.

UPDATE 12:50 Două bărci ruseşti distruse lângă insula Şerpilor

Două bărci Raptor ruseşti au fost distruse astăzi în zorii zilei, lângă insula Zmiini, Insula Şerpilor, a anunţat comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, citat de Ministerul Apărării pe Twitter.

UPDATE 12:40 Coridor umanitar de la Energodar la Zaporojie

Un coridor umanitar a fost deschis pentru cei care doresc să călătorească cu propriile vehicule, a anunţat primarul din Energodar, Dmytro Orlov. Traseul trece prin Vasilivka, Kamianske şi Tokmak-Orikhiv.

UPDATE 12:30 Kiev: ruşii pregătesc ofensiva la Sloviansk, în est

Forţele ruse pregătesc o ofensivă către Sloviansk, un important oraş ucrainean din regiunea Doneţk. Acest lucru a fost raportat de armata ucraineană, potrivit CNN şi agenţiei ucrainene Ukrinform. Ofensiva implică bombardarea puternică a apărării ucrainene, a spus personalul în actualizarea sa zilnică. „Inamicul a tras asupra unităţilor trupelor noastre de la graniţa dintre Liman şi Siversk, pentru a le alunga din poziţiile lor şi pentru a crea condiţiile pentru atacul asupra Sloviansk”.

UPDATE 12:00 Armata ucraineană: 23.800 de morţi în rândul forţelor armate ruse

Pierderile în rândurile ruse din ziua atacului asupra Ucrainei, 24 februarie, şi până astăzi s-ar ridica la 23.800, susţine buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, tocmai lansat pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 23.800 de oameni, 1.048 de tancuri, 2.519 de vehicule blindate, 459 de sisteme de artilerie, 152 de lansatoare de rachete multiple, 80 de sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate, forţele ruse au pierdut şi 194 de avioane, 155 de elicoptere, 1.824 de maşini, 8 unităţi navale, 76 de rezervoare de combustibil şi 271 de drone.

UPDATE 11:40 Kievul denunţă: „219 copii ucişi şi 405 răniţi de la începutul conflictului”

219 copii au fost ucişi şi 405 au fost răniţi în Ucraina de la războiul lansat de Rusia pe 24 februarie trecut, afirmă procurorul general al Kievului, subliniind că numărul cel mai mare de victime în rândul copiilor se înregistrează în regiunea Doneţk, unde şi-au pierdut viaţa 139 de minori. Urmează regiunile Kiev şi Harkov, a declarat procurorul general pe Telegram.

UPDATE 11:30 Preşedintele Dumei: „Şefii de stat ai ţărilor care înarmează Ucraina sunt criminali”

Toţi şefii de stat ai ţărilor care furnizează arme Ucrainei trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei ca criminali de război: preşedintele Dumei, camera inferioară a parlamentului rus, Viacheslav Volodin, a scris astăzi pe canalul său Telegram. Tass o raportează. „Liderii statelor europene conduse de Germania îşi pot trage popoarele în probleme enorme. Ei devin parte a conflictului prin furnizarea de arme Ucrainei. Toţi şefii de stat care au decis să furnizeze arme au devenit murdari şi trebuie aduşi în faţa justiţiei ca criminali de război”, a scris Volodin.

UPDATE 11:20 Kiev: 621 de ruşi suspectaţi de crime de război identificaţi

Autorităţile ucrainene au identificat până acum 621 de cetăţeni ruşi suspectaţi de comiterea de crime de război în invazia Ucrainei, a informat Procuratura Generală a ţării, potrivit agenţiei de presă Ukrinform. Aceştia sunt reprezentanţi ai conducerii militare şi politice ruse, cum ar fi miniştri, deputaţi, ofiţeri de comandă militară, oficiali şi şefi ai forţelor de ordine. Până în prezent, au existat 9.247 de proceduri penale pentru agresiune şi crime de război comise de Rusia în Ucraina din 24 februarie.

UPDATE 11:00 Atacul rusesc de la Zaporojie, respins

Armata ucraineană a respins o serie de atacuri ruseşti îndreptate împotriva zonei din jurul Zaporojie, din sudul Ucrainei, spre care se îndreaptă civilii evacuaţi din Mariupol. Acest lucru a fost anunţat de guvernatorul regiunii, Oleksandr Staruk, citat de agenţia de presă UNIAN. Guvernatorul a mai explicat că armata rusă a încercat, fără succes, să încercuiască trupele ucrainene lângă Zaporojie. Mai multe clădiri şi infrastructură au fost avariate în confruntări, a adăugat Staruk.

UPDATE 10:50 Kiev: depozit de cereale distrus de rachetele ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk

Un atac cu rachete ruseşti a lovit un siloz de cereale din regiunea Dnipropetrovsk (în estul Ucrainei), distrugând instalaţia, informează Ukrinform, citându-l pe şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe Telegram. „Încă o lovitură cu rachete în districtul Sinelnikove. Racheta a lovit silozul, distrugând depozitul de cereale”, spune Reznicenko. Din primele informaţii, nu există victime.

UPDATE 10:40 Nici Israelul nu se mai înţelege deloc cu Rusia

UPDATE 10:30 Berlin: Germania se pregăteşte pentru embargoul petrolului rusesc

Germania se pregăteşte să impună un embargo asupra petrolului rusesc şi se mişcă să-şi reducă dependenţa energetică de Moscova „cât mai curând posibil”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un interviu acordat postului Ard, subliniind că embargoul petrolului trebuie inclus în cel de-al 6-lea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene. Baerbock a adăugat că ridicarea sancţiunilor ruseşti ar putea fi posibilă dacă Rusia îşi retrage toate trupele de pe teritoriul ucrainean.

UPDATE 10:10 30 din cele 120 de batalioane dislocate de Rusia la începutul războiului au fost neutralizate

În actualizarea din această dimineaţă a ministrului britanic al apărării se face referire la 30 din cele 120 de batalioane trimise de Rusia la începutul războiului care au fost neutralizate, cu pierderi mari în rândul forţelor speciale: în special, pentru remedierea acestora din urmă.

UPDATE 10:00 Evacuarea din Mariupol a fost reluată

Evacuarea civililor din Mariupol a fost reluată în această dimineaţă la ora 7:00 (la fel în Românie). Consiliul oraşului a anunţat-o, potrivit Kyiv Independent. Autobuzele pleacă din Port City Mall.

UPDATE 09:50 Kiev: Mariupol şi siderurgia Azovstal bombardate noaptea

Uzina Azovstal din Mariupol a fost bombardată noaptea. Acest lucru a fost declarat de surse de securitate ucrainene care au vorbit la un post de televiziune local. Evacuarea civililor care se trezesc baricadata in centrala este de asteptat sa fie reluata astazi. Consiliul oraşului Mariupol transmite pe Telegram că pentru astăzi este planificată şi evacuarea altor civili din oraşul asediat.

UPDATE 09:30 Erdogan: „Noi discuţii cu Putin în această săptămână”

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că intenţionează să discute cu şeful Kremlinului, Vladimir Putin, în cursul acestei săptămâni. „Plănuiesc negocieri cu Putin săptămâna aceasta”, a spus Erdogan reporterilor, după rugăciunile de la moscheea Camlica din Istanbul. Erdogan şi-a exprimat speranţa că vor fi luate măsuri concrete la Ankara sau la Istanbul, pentru a rezolva criza din Ucraina.

UPDATE 09:20 Ambasadorul Coreei de Sud se întoarce la Kiev

Ambasadorul sud-coreean Kim Hyung-tae s-a întors la Kiev împreună cu o parte din personalul ambasadei, a informat agenţia de ştiri Yonhap, citând Ministerul de Externe de la Seul. Ambasada Coreei de Sud fusese evacuată la începutul invaziei ruse, iar din martie, personalul lucrează într-un birou temporar din oraşul Cernăuţi din vestul Ucrainei.

Ministerul a spus că Kim va începe să lucreze de la Kiev astăzi şi are în vedere revenirea treptată a odihnei personale. Peste 20 de ambasade au fost deja redeschise în capitala Ucrainei, inclusiv cele ale UE, Regatul Unit, Franţa, Spania, Italia şi Ţările de Jos. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că diplomaţii americani vor începe în curând să se întoarcă treptat în ţară.

UPDATE 09:10 Biden va vizita Kiev

UPDATE 09:00 Oleg Tinkov, un fost oligarh care a criticat războiul, a declarat pentru The New York Times că a fost obligat să vândă forţat acţiunile băncii pe care a fondat-o. AICI, afirmaţiile anti-război.

UPDATE 08:40 Danemarca şi Suedia se ridică împotriva Moscovei: „Spaţiul aerian naţional încălcat, inacceptabil”

Copenhaga, aflată deja în NATO, l-a convocat pentru astăzi pe ambasadorul Rusiei. Danemarca hotărâse să aprovizioneze Ucrainei cu noi arme. 

Danemarca şi Suedia se ridică împotriva Moscovei pentru încălcarea spaţiului lor aerian de către un avion de recunoaştere rusesc. Incidentul, care a avut loc vinerea trecută în Marea Baltică, a fost denunţat sâmbătă de Stockholm, iar duminică şeful diplomaţiei daneze, Jeppe Kofod, a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru luni. „Încă o încălcare rusă a spaţiului aerian danez. Acest lucru este complet inacceptabil şi deosebit de tulburător în situaţia actuală”, a reacţionat Kofod pe Twitter.

O încălcare gravă, în condiţiile în care Danemarca este o ţară NATO, care vine la câteva zile de la decizia Copenhaga de a furniza Ucrainei un nou lot de artilerie, ca parte a donaţiei de 80,6 milioane de euro de arme promisă de premierul Mette Frederiksen în timpul vizitei sale recente. la Kiev.

UPDATE 08:30 NYT: Gerasimov vizitează frontul, a scăpat de un atac

Şeful Statului Major al Rusiei, generalul Valeri Gerasimov, ofiţerul în uniformă cu cel mai înalt grad al ţării, a vizitat săptămâna trecută poziţii din prima linie în estul Ucrainei, într-un efort de a revigora ofensiva forţelor Moscovei. The New York Times a oferit informaţia, citând oficiali ucraineni şi americani. Potrivit unor surse, în timpul vizitei sale, Gerasimov a scăpat de un atac ucrainean sâmbătă trecută, atac lansat împotriva unei şcoli folosite ca bază militară în oraşul Izium, controlat de ruşi. Aproximativ 200 de soldaţi, inclusiv cel puţin un general, au fost ucişi în bombardament, iar Gerasimov a scăpat. Potrivit altor surse, momentan neverificabile, ofiţerul superior ar fi fost rănit.

UPTATE 08:00 Rubla, la putere

„Vrei să plăteşti benzina în euro şi să ţii banii în bănci? Acesta este furt de bani, nu se poate”, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Zona Albă de pe Rete 4, vorbind despre problema plăţii pentru gazul rusesc în ruble.

UPDATE 07:30 Rusia nu recunoaşte crimele de la Bucea

Despre crimele de la Bucea, Lavrov a adăugat că „adevărul este unul singur: pe 30 martie, militarii au plecat din Bucha. Mai întâi primarul a spus că oraşul a revenit la viaţa normală, apoi după 3 zile au început să arate aceşti morţi. Este atât de clar că este un fals”.

UPDATE 07:00 Spre un război nuclear?

„Avem armele cu ultrasunete care au fost dezvoltate pentru că rachetele americane vor fi îndreptate, nu împotriva Coreei de Nord, ci împotriva Rusiei, Noi eram pregătiţi să discutăm cu SUA pentru un nou acord privind stabilitatea strategică, dar omologul american a întrerupt negocierile.  Rusia nu a oprit niciodată eforturile de a evita un al treilea război mondial".

Moscova „nu urmăreşte să grăbească finalizarea operaţiunii speciale în Ucraina până la 9 mai, Ziua Victoriei împotriva nazismului. Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea minimizării riscurilor pentru populaţia civilă şi personalul militar rus”.

Ministrul a menţionat că Rusia nu ascunde prezenţa armelor hipersonice şi „a fost, de asemenea, pregătită să discute cu Statele Unite despre faptul că tratatul de stabilitate strategică, care va înlocui actualul Tratat de limitare a armelor strategice ofensive, va include o discuţie asupra noilor sisteme care au apărut, va apărea din nou şi ar putea deveni subiect de discuţie”. Dar americanii, a adăugat Lavrov, „au oprit toate aceste negocieri. Ne vom baza pe noi înşine”.

UPDATE 06:50 Propagandă rusească

Mercenarii companiei Wagner „nu sunt prezenţi” în Ucraina, Kievul trebuie să vorbească despre ei pentru a distrage atenţia de la mercenarii occidentali, a subliniat el. „Nu se observă nimic de acest fel în Ucraina, doar un număr mare de mercenari din ţările occidentale”. Totodată, ministrul a reiterat că firma Wagner „nu are nicio legătură cu statul rus”.

Update 06:45 -Noaptea a fost agitată la Belgorod. Locuitorii au auzit explozii şi au văzut fulgere pe cer. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că locuitorii regiunii au auzit "două explozii puternice".Nimeni nu a fost rănit şi nu s-au înregistrat distrugeri.

Update 06:35 - Polonia va găzdui exerciţiile militare Defender Europe 2022 şi Swift Response 2022, declară Ministerul polonez al Apărării.Vor participa aproximativ 18.000 de soldaţi din peste 20 de ţări. Exerciţiul se va desfăşura în perioada 1-27 mai. Defender Europe 2022 este un exerciţiu multinaţional combinat, organizat de forţele armate americane pentru a îmbunătăţi gradul de pregătire şi interoperabilitatea între aliaţii SUA şi NATO. 

Update 06:20 - Liderul opoziţiei germane va veni în Ucraina. Potrivit ziarului Bild, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate,  va vizita Kievul. Informaţia a fost confirmată de şeful de stat major al lui Merz, Jacob Schroth.Data şi ora nu au fost dezvăluite.

Update 06:00 - Ruşii au încercat să doboare un avion de pasageri pe teritoriul lor pentru a da vina pe Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei a reţinut sabotori care încercau să obţină rachete portabile anti-aeriene ucrainene prin intermediul unor voluntari. După aceea, planul era de a efectua un atac asupra avionului.

Update 03:00- Turcia vrea să utilizeze gaze din zăcămintele din Marea Neagră din 2023, spune Ministrul Energiei şi Resurselor Naturale al Turciei Fatih Dönmez. 

Rusia a blocat aproximativ 4 milioane de tone de cereale în porturile ucrainene. 

Austria, Ungaria şi Slovacia îşi revocă vetoul asupra embargoului petrolului rusesc.

Update 02:40 -  Finlanda intenţionează să construiască un zid la graniţa cu Rusia, a declarat comandantul Grănicerii din Karelia de Nord, Marko Turunen, la MTV3. În prezent, la graniţă a fost instalat doar un gard de sârmă ghimpată.

 

Update 02:38 - KREMLINUL A DECIS SĂ ATACE MOLDOVA, scrie The Times.

 
Surse din serviciul de informaţii ucrainean susţin că Rusia a elaborat planuri clare de invadare a Moldovei. 

 

Update 02:30 - Germania va furniza tancuri Ucrainei doar dacă şi alte ţări vor face acest lucru. ”Principiul aprovizionării cu arme ar trebui să fie „tot sau niciunul”, a  declarat de cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru Bild am Sonntag.

Update 02:00 - Gazprom-ul lui Putin începe să întâmpine primele dificultăţi:

  • în aprilie, producţia de gaze a scăzut cu 11%;
  • livrarile pe piata interna au scazut cu 3,7%;
  • exporturile către ţările străine cu 26,9% (18,4 miliarde metri cubi) mai puţin decât în ​​aceeaşi perioadă a anului 2021.

Ucraina va avea acces la terminalele de gaze lichefiate din Polonia şi Lituania. Acest lucru a fost declarat de directorul Operatorului sistemului de transport al gazelor din Ucraina, Serghei Makogon. Potrivit acestuia, Ucraina va putea avea acces la terminalele GNL din Klaped în vara anului 2022: "În zilele următoare, un tanc cu gaz lichefiat GNL va ajunge în Polonia la terminalul GNL din Klaped. Iar după terminarea interconexiunii Polonia-Slovacia în această vară, Ucraina va primi terminale GNL şi în Polonia şi ţările baltice". 

Update 01:00 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că depune eforturi pentru a preveni războiul nuclear, relatează Reuters. Într-un interviu pentru televiziunea italiană, Lavrov a spus: „Mass-media occidentală denaturează ameninţările ruseşti. Rusia nu a întrerupt niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să garanteze că un război nuclear nu se va declanşa  niciodată”. 

Lavrov admite că nu se aşteaptă la realizări „victorioase” de la armata rusă până la parada de 9 mai. 

00:00 - Washington Times -  Preşedintele Ucrainei descrie întâlnirea sa de câteva ore cu Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA,  ca un semnal puternic de sprijindin partea Statelor Unite într-o perioadă dificilă.

"Washingtonul va sprijini Kievul până când Rusia va fi înfrântă", a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, după o vizită în Ucraina. Statele Unite vor oferi Ucrainei un sprijin economic, militar şi umanitar larg.

Livrările de artilerie occidentală care se îndreaptă spre Ucraina vor schimba soarta războiului, a relatat The Washington Post. 
Obuzierele americane şi canadiene cu destinaţia Ucraina sunt tractate pe remorci, în timp ce sistemele prevăzute de Franţa, cunoscute sub numele de obuziere autopropulsate CAESAR, trag aceleaşi proiectile explozive de 155 mm, dar din spatele unui şasiu de camion. Numai SUA i-au promis deja lui Zelenski aproximativ 190.000 de proiectile de artilerie şi 90 de obuziere. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici