Războiul din Ucraina, a 73-a zi. Continuă bombardamentele / ONU solicită Rusiei să deblocheze porturile din regiunea Odessa / Rusia este acuzată că a încălcat armistiţiul şi a obstrucţionat operaţiunea de salvare prin bombardamente repetate. Kremlinul şi Kievul au făcut schimb de prizonieri

  • Armata rusă continuă asaltul sol-aer asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol
  • Asediul necontenit al ruşilor fac dificile operaţiunile de salvare
  • Ofensiva rusă continuă şi în estul ţării
  • Ministerul Apărării din Rusia a declarat că a distrus un depozit de muniţii în Kramatorsk, în regiunea Doneţk şi a doborât două avioane de război ucrainene
  • Forţele ucrainene au făcut unele progrese în apropiere de Harkov şi Herson, provocând pierderi grele trupelor de ocupaţie
7924 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, a 73-a zi. Continuă bombardamentele / ONU solicită Rusiei să deblocheze porturile din regiunea Odessa / Rusia este acuzată că a încălcat armistiţiul şi a obstrucţionat operaţiunea de salvare prin bombardamente repetate. Kremlinul şi Kievul au făcut schimb de prizonieri

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:10 Hackeri ruşi au încercat să perturbe sistemele informatice germane după decizia Berlinului de a trimite arme Ucrainei.

UPDATE 23:00 OMS adună dovezi pentru posibile crime de război ale Rusiei

În timpul conferinţei de presă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a avut loc astăzi la Kiev, oficialii au anunţat că adună dovezi pentru posibile crime de război comise de Rusia, relatează Reuters.

Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, a declarat că agenţia a documentat deja 200 de atacuri asupra spitalelor şi clinicilor din Ucraina, care ar putea încălca dreptul internaţional.

UPDATE 21:35 Directorul CIA: Putin "nu crede că îşi poate permite să piardă" războiul din Ucraina

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat sâmbătă că preşedintele rus Vladimir Putin a mizat foarte mult pe a doua fază a războiului său din Ucraina şi crede că "dublarea" conflictului militar este în continuare cea mai bună cale pe care o are de urmat, scrie Reuters.

UPDATE 21:15 Rusia şi Ucraina raportează lupte în apropiere de Insula Şerpilor

Într-un briefing la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat că un bombardier ucrainean Su-24, un avion de luptă Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu o unitate de intervenţie şi două drone de atac de fabricaţie turcească au fost doborâte.

"O barcă de asalt amfibie ucraineană Stanislav a fost, de asemenea, distrusă", a spus el.

UPDATE 19:45 Femeile, copiii şi bătrânii au fost evacuaţi de la uzina siderurgică Azovstal

Toate femeile, copiii şi bătrânii au fost evacuaţi de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunţat vicepremierul Ucrainei Iryna Vereshchuk pe canalul său de Telegram.

UPDATE 18:00 Şeful Dumei de Stat a Rusiei acuză SUA de coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina 

Un important deputat rus a acuzat sâmbătă Washingtonul de coordonarea operaţiunilor militare din Ucraina, ceea ce, în opinia sa, echivalează cu implicarea directă a SUA în acţiuni militare împotriva Rusiei.

"În esenţă, Washingtonul coordonează şi dezvoltă operaţiuni militare, participând astfel direct la acţiuni militare împotriva ţării noastre", a scris Viaceslav Volodin pe canalul său Telegram, potrivit Reuters.

UPDATE 17:15 Lupte intense la Doneţk şi Lugansk, în timp ce la Mariupol continuă asediul rus la oţelăria Azovstal

Patru rachete ruseşti au lovit Odesa, anunţă armata ucraineană. "Inamicul continuă presiunea psihologică asupra populaţiei civile" 

UPDATE 16:15 Doi morţi, 9 răniţi în urma loviturilor cu rachete ruseşti în Kostiantynivka, regiunea Doneţk. 

UPDATE 15:40 Ocupanţii au deschis focul în oraşul Bogodukhiv din regiunea Harkov 

UPDATE 15:00 La Kiev, peste 200 de clădiri rezidenţiale, 46 de şcoli, 30 de grădiniţe şi peste 70 de dotări de infrastructură a oraşului au fost avariate

UPDATE 14:30 Sunt alarme de atac aerian în aproape toată ţara

O rachetă a fost doborâtă deasupra regiunii Poltava, iar o altă care zbura spre Odesa a fost doborâtă în regiunea Mykolayiv.

UPDATE 13:00 Statele Unite anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina 

UPDATE 12:00 Trupele ruse au distrus un mare depozit de echipamente militare din Harkov 

UPDATE 11:00 În noaptea de 6 spre 7 mai, forţele de ocupaţie ruse au lansat o lovitură cu rachete asupra Kramatorsk. Două persoane au fost rănite. De asemenea, a avut loc o lovitură cu rachete asupra Krasnograd, în regiunea Harkov. Nu au fost victime.

UPDATE 10:00 Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de forţele ruseşti sunt în prezent în curs de investigare, potrivit biroului procurorului general al Ucrainei.

UPDATE 09:00 Trupele ruseşti bombardează Izyum cu rachete Uraganov, acuzând în mod fals ZSU de acest lucru, potrivit lui Maxim Strelnikov, şeful Departamentului de Tineret, Sport şi Proiecte de Imagine al Consiliului Municipal Izyum.

UPDATE 08:00 Peste 40 de soldaţi şi civili ucraineni capturaţi de Rusia, printre care 11 femei şi un preot, au fost eliberaţi în cadrul unui nou schimb de prizonieri, a anunţat Kievul.

UPDATE 04:00 ONU solicită Rusiei să deblocheze porturile din regiunea Odessa pentru ca produsele ucrainene să poată fi transportate liber în întreaga lume

David Beazley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, afirmă că grânarele ucrainene sunt pline.

"În acelaşi timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume se îndreaptă spre foamete. Nu mai avem timp, iar costul inacţiunii va fi mai mare decât îşi poate imagina cineva", avertizează Beazley.

UPDATE 03:00 

Majoritatea cetăţenilor austrieci sunt împotriva aderării ţării lor la NATO şi a aderării Ucrainei la UE, conform unui sondaj IFDD publicat în Austria de Presse-Agentur.

  • 75% sunt împotriva aderării Austriei la NATO, în timp ce 14% sunt pentru.
  • 46% dintre respondenţi sunt negativi la ideea aderării Ucrainei la UE, în timp ce 38% o susţin.
  • 52% consideră că Austria este protejată de neutralitatea sa, iar 40% sunt de altă părere.

UPDATE 02:32 Biden anunţă un nou pachet de ajutor pentru Ucraina. Cât valorează fondurile promise

Noul pachet conţine armament şi echipamente militare, menite să ajute Ucraina să reziste în lupta contra Rusiei.

UPDATE 01:35 Statele Unite ale Americii oferă o recompensă record pentru a obţine informaţii despre gruparea de hackeri Conti

Gruparea care operează din Rusia a lansat numeroase atacuri cibernetice împotriva statelor care sprijină Ucraina în conflict. 

UPDATE 00:10 Declaraţie sfidătoare a unui parlamentar rus, în vizită la Herson: Suntem aici pentru totdeauna

Parlamentarul este convins că Rusia va ocupa Hersonul şi nu va exista cale de întors.

Rezumatul zilei

  • Cincizeci de civili, inclusiv copii, au fost evacuaţi cu autobuzul din complexul siderurgic Azovstal.
  • Amnesty International a declarat că există dovezi convingătoare conform cărora trupele ruse au comis crime de război în timpul asediului eşuat al Kievului din februarie şi martie.
  • Moscova a negat că trupele sale ar fi comis abuzuri.
  • Invazia Ucrainei de către Rusia a devastat sute de spitale şi alte instituţii medicale, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot pleca, conform agenţiei pentru alimente a ONU iar acesta reprezintă un factor în creşterea preţurilor la alimente din străinătate.
  • Preşedintele Joe Biden a semnat un nou pachet de ajutor în valoare de peste 150 de milioane de dolari pentru Ucraina.
  • Comisia Europeană a propus modificări la embargoul său planificat asupra petrolului rusesc pentru a acorda Ungariei, Slovaciei şi Republicii Cehe mai mult timp pentru a se pregăti pentru schimbarea aprovizionării cu energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici