SUA consideră că nu este o idee bună ca Nicolas Maduro să candideze din nou la prezidenţialele din Venezuela

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a declarat marţi că nu este o idee bună ca preşedintele venezuelean Nicolas Maduro să candideze din nou în cadrul alegerilor, dar venezuelenii trebuie să decidă în această situaţie, relatează site-ul agenţiei Reuters.

249 afișări
Imaginea articolului SUA consideră că nu este o idee bună ca Nicolas Maduro să candideze din nou la prezidenţialele din Venezuela

SUA consideră că nu este o idee bună ca Nicolas Maduro să candideze din nou la prezidenţialele din Venezuela

Administraţia din Venezuela, afectată de o gravă criză economică şi socială, a convocat alegeri prezidenţiale anticipate, până la sfârşitul lunii aprilie, în care va candida şi preşedintele în funcţie, Nicolas Maduro.

"Asta este o informaţie pentru mine. Nu cred că este o idee bună. Cu siguranţă, cetăţenii trebuie să decidă", a spus Heather Nauert.

Organizaţia Grupul Lima, din care fac parte 12 state (Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay şi Peru), consideră că desfăşurarea alegerilor prezidenţiale în condiţiile actuale din Venezuela nu ar avea legitimitate.

"Cerem ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare cu un timp de pregătire adecvat. În plus, toţi actorii politici şi observatori internaţionali independenţi trebuie să aibă dreptul să participe", se arată într-un comunicat comun al organizaţiei.

În cadrul unui miting la Caracas, la care au participat mii de persoane, Nicolas Maduro a declarat că este pregătit să candideze la alegeri.

Politicienii din opoziţia venezueleană se îndoiesc de faptul că autorităţile vor permite un vot liber şi corect, având în vedere interzicerea candidaturii pentru unele persoane şi folosirea abuzivă a finanţelor de stat pentru campania electorală.

"Acestea nu sunt alegeri, este vorba despre o ocupaţie militară cu un consiliu electoral fraudulos", a spus activista de opoziţie Maria Corina Machado, referindu-se la implicarea forţelor armate în cadrul guvernului.

Catalogat drept o dictatură de către Franţa, Statele Unite şi vecinii sud-americani, regimul condus de către Nicolas Maduro a interzis participarea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 2018.

Uniunea Europeană a aplicat sancţiuni şi embargouri împotriva regimului venezuelean şi a unor oficiali din guvern şi sistemul judiciar.

Venezuela se confruntă cu grave probleme economice din cauza inflaţiei galopante şi scăderii preţului petrolului, iar această situaţie a condus la ample proteste împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în 2017, soldate cu decesul a peste 100 de manifestanţi. După luni de proteste violente, Maduro a dispus crearea unei Adunări Constituante, care este controlată de partidul de guvernământ, ca să contracareze Parlamentul dominat de opoziţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici