Surse: Italia ar putea organiza alegeri legislative anticipate în iulie, din cauza impasului politic

Principalele partide din Italia sunt favorabile organizării alegerilor parlamentare anticipate la sfârşitul lunii iulie, în contextul impasului politic generat de disensiunile între formaţiunile populiste şi preşedintele ţării, afirmă surse citate de publicaţiile La Repubblica şi Il Sole 24 Ore.

1032 afișări
Imaginea articolului Surse: Italia ar putea organiza alegeri legislative anticipate în iulie, din cauza impasului politic

Surse: Italia ar putea organiza alegeri legislative anticipate în iulie, din cauza impasului politic

Preşedintele Sergio Mattarella a iniţiat consultările cu premierul pe care l-a desemnat, tehnocratul Carlo Cottarelli, pentru formarea unui guvern neutru politic, dar este improbabil ca acest Cabinet să primească votul de încredere al Parlamentului.

Conform unor surse citate de cotidianul Il Sole 24 Ore, principalele partide vor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc pe 29 iulie.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a desemnat luni pe tehnocratul Carlo Cottarelli pentru funcţia de prim-ministru. "Mă prezint în Palarment cu un program care include proiectul de buget, cu intenţia organizării alegerilor parlamentare anticipate în 2019, în cazul în care voi primi încrederea majorităţii parlamentare; în cazul în care nu voi primi votul de încredere, alegerile anticipate vor fi convocate după luna august", a declarat Carlo Cottarelli luni, la finalul întrevederii cu preşedintele Sergio Mattarella. "Voi prezenta în scurt timp lista miniştrilor. Guvernul va fi neutru, va gestiona prudent finanţele publice şi va considera esenţială participarea Italiei la zona euro. Eu nu voi candida în alegeri", a spus Cottarelli.

Mişcarea Cinci Stele (eurosceptică, antisistem) şi partidul de extremă-dreapta Liga Nordului îl propuseseră pe Giuseppe Conte pentru funcţia de premier al Italiei. Acesta a renunţat la mandat duminică seară.

Carlo Cottarelli, în vârstă de 64 de ani, este profesor de Economie şi a lucrat la Fondul Monetar Internaţional. În 2003, a fost comisar special al Italiei pentru revizuirea balanţei bugetare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici