Surse: Ucraina îşi va retrage membrii forţelor de menţinere a păcii din Kosovo

Autorităţile din Ucraina urmează să înceapă retragerea trupelor sale de menţinere a păcii din misiunea condusă de NATO în Kosovo, a anunţat miercuri portalul de ştiri RBK-Ukraine, citând surse din cadrul comandamentului militar ucrainean.

7980 afișări
Imaginea articolului Surse: Ucraina îşi va retrage membrii forţelor de menţinere a păcii din Kosovo

În prezent, Ucraina are un contingent de 40 de pacificatori în Kosovo, ca parte a misiunii KFOR condusă de NATO şi formată din 3.800 de membri. În martie preşedintele Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a ordonat ca toţi membrii misiunilor din străinătate să se întoarcă acasă pentru a ajuta în războiul cu Rusia.

„Întoarcerea contingentului naţional (ucrainean) va însemna încetarea temporară a participării sale la misiunea KFOR", a anunţat RBK-Ucraina, potrivit Reuters.

Acesta a mai spus că retragerea trupelor ucrainene din Kosovo a fost în conformitate cu decretul lui Zelenski din 7 martie.

Un oficial NATO a confirmat informaţia, spunând că retragerea nu va afecta misiunea sa de menţinere a păcii.

„Ucraina a fost un contributor valoros la misiunea noastră de menţinere a păcii. (...) Salutăm contribuţiile de lungă durată ale acestei ţări la eforturile noastre zilnice de sprijinire a tuturor comunităţilor care trăiesc în Kosovo", a declarat oficialul.

Misiunea NATO de menţinere a păcii în Kosovo a început în 1999. Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi este recunoscută de peste 100 de ţări, dar nu şi de altele, printre care Ucraina, cinci ţări membre UE, Rusia şi China.

Guvernul de la Belgrad, care se opune în continuare independenţei Kosovo, recunoaşte Ucraina în întregime şi a condamnat de trei ori invazia rusească în cadrul ONU.

Totuşi, Serbia, care depinde aproape în totalitate de gazul rusesc, refuză să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici