Vladimir Putin AVERTIZEAZĂ: Rusia va reacţiona militar dacă Finlanda va deveni membră NATO. Aveţi nevoie de aşa ceva?

Rusia intenţionează să iniţieze dialog cu Alianţa Nord-Atlantică pentru stabilirea unor măsuri de prevenire a conflictelor în regiunea Mării Baltice, dar va reacţiona militar în cazul în care Finlanda ar deveni membră NATO, avertizează preşedintele Vladimir Putin.

20198 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin AVERTIZEAZĂ: Rusia va reacţiona militar dacă Finlanda va deveni membră NATO. Aveţi nevoie de aşa ceva?

Vladimir Putin AVERTIZEAZĂ: Rusia va reacţiona militar dacă Finlanda va deveni membră NATO (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/Hepta)

"Finlanda a propus astăzi primele măsuri de restabilire a încrederii şi de prevenire a conflictelor în spaţiul aerian baltic. Eu sunt de acord cu măsuri de acest tip. Vom încerca să iniţiem dialogul cu Alianţa Nord-Atlantică după reuniunea Consiliului NATO-Rusia", programată după summitul NATO de la Varşovia, a declarat Vladimir Putin vineri, după ce s-a întâlnit cu preşedintele finlandez, Sauli Niinisto.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia va respecta o decizie a Finlandei de a deveni membră NATO, avertizând însă că vor trebui luate măsuri militare adecvate.

"În acest caz, forţele armate finlandeze ar deveni parte a infrastructurii militare NATO, care brusc va ajunge la frontierele Federaţiei Ruse", a explicat Vladimir Putin.

"Credeţi că vom continua să acţionăm ca până acum dacă Finlanda aderă la NATO?! Acum am retras trupele la 1.500 de kilometri de frontieră. Credeţi că ar mai rămâne acolo?", a atras atenţia Vladimir Putin, citat de Russia Today.

"Probabil că NATO ar lupta cu Rusia până la ultimul militar finlandez. Dar aveţi nevoie de aşa ceva? Noi, nu; nu vrem aşa ceva. Dar este decizia dumneavoastră", a adăugat Vladimir Putin, adresându-se liderilor politici şi poporului din Finlanda.

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi NATO, Finlanda şi Suedia au intensificat cooperarea militară cu Alianţa Nord-Atlantică.

Sauli Niinisto a propus ca avioanele militare care survolează Marea Baltică să aibă permanent dispozitivele de identificare şi localizare pornite.

"Cunoaştem cu toţii riscurile acestor zboruri şi am sugerat ca transponderele să fie pornite pentru fiecare zbor deasupra Mării Baltice", a spus Niinisto.

Vladimir Putin a admis că avioanele militare ruse zboară uneori cu transponderele oprite, acuzând că aeronavele NATO procedează la fel mult mai frecvent.

"Numărul avioanelor NATO care zboară cu transponderele oprite este de două ori mai mare decât al celor ruse", a subliniat Putin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici