Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în Ucraina, în pofida acordului de pace

Oficiali militari ucraineni au anunţat joi că 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei, în pofida negocierilor desfăşurate la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează BBC News Online.

6356 afișări
Imaginea articolului Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în Ucraina, în pofida acordului de pace

Zeci de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi lansatoare au intrat în Ucraina, în pofida acordului de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor militari ucraineni citaţi de BBC, 50 de tancuri ruseşti, precum şi vehicule blindate şi lansatoare de rachete au pătruns în Ucraina în cursul zilei de joi, chiar în timp ce se desfăşurau negocierile de la Minsk între liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei.

Corespondentul BBC în regiunea separatistă Doneţk a relatat de asemenea că a auzit explozii în zonă după încheierea acordului de încetare a focului de la Minsk.

12:30 - Confruntări intense în apropiere de Mariupol, în pofida negocierilor de la Minsk

Confruntări intense se desfăşoară joi în apropierea oraşului ucrainean Mariupol, din regiunea Doneţk, în pofida negocierilor de la Minsk în vederea soluţionării conflictului ucrainean, relatează Interfax Ucraina în pagina electronică.

Confruntările au loc în apropiere de Şirokine şi Sahanka, la nord-est de Mariupol, a informat serviciul de presă al regimentului special Azov din cadrul poliţiei ucrainene.

"Situaţia devine tot mai tensionată. Inamicul a încercat să lanseze un contraatac cu sprijinul artileriei şi tancurilor. A mobilizat tot ce are, inclusiv tancuri, arme cu autopropulsare, mortiere şi artilerie cu rachete. Infanteria inamicului a fost distrusă în timp ce se apropia de Şirokine. Atacul a fost respins. Inamicul a suferit pierderi uriaşe", a precizat serviciul de presă pe contul său de pe reţeaua de socializare VKontakte. Militanţii continuă focurile de artilerie la Şirokine, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciul de presă al regimentului Azov a adăugat că rebelii au încercat de asemenea să tragă focuri de artilerie la periferia oraşului Mariupol. "Datorită faptului că am reuşit să împingem linia frontului, obuzele inamicului nu au atins oraşul", precizează sursa citată.

Dmitro Cealîi, ofiţer de presă al Sectorului M (numele de cod al armatei ucrainene pentru Mariupol şi suburbiile sale), a confirmat informaţiile privind încercarea rebelilor de a bombarda oraşul. Zona "Mariupol a fost bombardată de două ori în această dimineaţă, la ora 6.15 şi la 6.20, prima dată cu (lansatoare de rachete multiple) Grad, la 1,5 kilometri est de Mariupol, şi a doua oară cu artilerie convenţională, în aceeaşi zonă. Primele informaţii arată că nu s-au înregistrat victime", a precizat Cealîi.

Aceste confruntări s-au desfăşurat în pofida negocierilor purtate la Minsk, pe parcursul întregii nopţi, de preşedintele rus, Vladimir Putin, cel ucrainean, Petro Poroşenko, cel francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, în vederea soluţionării conflictului ucrainean.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat cu puţin timp în urmă că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici