CUTREMURUL din Italia: Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în Italia. 11 români şi-au pierdut viaţa, iar alţi 14 sunt daţi dispăruţi/ Corpurile neînsufleţite a cinci victime, repatriate luni

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, merge astăzi în centrul Italiei, regiune puternic afectată de cutremurul care a avut loc miercuri şi în care şi-au pierdut viaţa şi 11 cetăţeni români, informează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat. Potrivit MAE, corpurile neînsufleţite a cinci dintre românii decedaţi vor fi repatriate luni, 29 august.

6019 afișări
Imaginea articolului CUTREMURUL din Italia: Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, în Italia. 11 români şi-au pierdut viaţa, iar alţi 14 sunt daţi dispăruţi/ Corpurile neînsufleţite a cinci victime, repatriate luni

CUTREMURUL din Italia: Şedinţă specială de guvern pe tema situaţiei românilor afectaţi. 11 români şi-au pierdut viaţa, iar alţi 14 sunt daţi dispăruţi/ Corpurile neînsufleţite a cinci victime, repatriate luni

Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgenţă aflat la dispoziţia ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni, pe cale rutieră, către ţară.

Ministerele Muncii şi al Afacerilor Externe vor prezenta luni, în şedinţa extraordinară de Guvern, măsurile de sprijin pe care Executivul le va putea acorda victimelor cutremurului din Italia şi familiilor acestora.

"Veşti triste primim în continuare din Italia, atât cu privire la conaţionali ai noştri, cât şi la cetăţeni italieni. După teribilul seism, am aflat cu profund regret că 11 români şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi sunt răniţi sau daţi dispăruţi. Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag şi le transmit întreaga mea solidaritate şi compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniţi şi la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate şi puterea să depăşească această încercare. Îi asigur că guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie", a transmis premierul Dacian Cioloş într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Guvernul mai precizează şi faptul că are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate. Potrivit sursei citate, ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a plecat duminică, la solicitarea premierului, în centrul Italiei, pentru evaluarea situaţiei la faţa locului, urmând să prezinte Guvernului o informare în acest sens.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor va lua parte duminică, în Rieti, la ceremonia religioasă oficiată de Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

De asemenea, Maria Ligor se va afla în zonele afectate de seism, unde va vizita cetăţenii români spitalizaţi şi se va întâlni cu românii din regiune.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat sâmbătă seara că încă un cetăţean român din Italia şi-a pierdut viaţa în urma cutremurului produs pe 24 august, ceea ce ridică bilanţul total al celor decedaţi la 11 şi al celor dispăruţi la 14, în vreme ce alţi şase români au fost răniţi şi se află în spital.

Numărul victimelor în urma seismului din Italia a ajuns la 291. 

Guvernul va discuta într-o şedinţă specială, luni, despre situaţia românilor din Italia, care au fost afectaţi de cutremurul de miercuri şi care au nevoie inclusiv de sprijin finaciar, a declarar premierului Dacian Cioloş.

”Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE s-a adăugat echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja pe teren. Precizăm faptul că cele trei echipe consulare mobile îşi vor continua activitatea şi demersurile la faţa locului până la repatrierea tuturor corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi şi până la clarificarea situaţiei persoanelor de cetăţenie română declarate dispărute până la acest moment”, mai precizează Ministerul de Externe.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, sâmbătă seara, în localitatea suceveană Soloneţul Nou, că situaţia din Italia este un subiect de care este preocupat, mai ales că printre victime sunt români, transmite corespondentul MEDIAFAX. Sprijinul românilor afectaţi de cutremur va fi subiectul principal atât în şedinţa extraordinară a Guvernului de luni, cât şi în cea de miercuri.

Cioloş a adăugat că Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat două echipe consulare de urgenţă, care lucrează în teren pentru a-i sprijini pe românii care sunt acolo sau pe rudele celor afectaţi de cutremur.

Dacian Cioloş a mai spus că a cerut ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, să meargă, luni, în teren, iar, miercuri, să facă o informare în Guvern.

„Luni, vom discuta deja în Guvern, pentru că am solicitat MAE şi Ministerului Muncii să vină cu analiza posibilităţilor de sprijin financiar, pe care îl putem acorda cetăţenilor români care lucrează acolo şi care au fost afectaţi sau rudelor celor care s-au deplasat acolo. Avem deja mijloacele pregătite pentru repatrierea celor care au decedat acolo, în caz de nevoie”, a declarat Dacian Cioloş.

El a adăugat că vor fi luate măsuri pentru sprijinirea celor spitalizaţi, a celor care vor să se repatrieze sau care au avut pierderi materiale şi pentru care este gândit un ajutor tranzitoriu, până îşi vor clarifica situaţia.

„Este un subiect care ne preocupă şi care rămâne în atenţia noastră”, a spus Cioloş.

MAE a anunţat, sâmbătă, că a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma cutremurului din Italia, astfel că, la acest moment, numărul românilor care şi-au pierdut viaţa a ajuns la 11. În continuare, sunt daţi dispăruţi 14 cetăţeni români.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici