Video GALERIE FOTO Premierul Sorin Grindeanu despre zăcământul de gaze din judeţul Buzău: Ar asigura independenţa energetică a ţării 2-3 ani/ Ministrul Energiei: E evaluat la aproape 4 miliarde de dolari

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în judeţul Buzău, că acesta ar asigura singur independenţa energetică a ţării timp de 2-3 ani.

2207 afișări

El a mai spus că România trebuie să iasă din cercul vicios dat de neputinţa privind folosirea resurselor naturale, iar zăcământul de gaze naturale din judeţul Buzău poate asigura independenţa energetică pentru 2-3 ani.

”Este cea mai importantă descoperire în anii de după Revoluţie. Dacă vorbim doar despre asta, ar asigura independenţa energetică 2-3 ani. Doresc să încurajăm, mai ales că vorbim despre o companiei 100% românească. Trebuie să ieşim din acest cerc vicios, dat de neputinţa noastră de a exploata resursele naturale. Doar am spus că avem o ţară bogată care, atunci când vine vorba de a exploata bogăţiile, nu am ştiut să le exploatăm în folosul cetăţenilor. Sper ca mesajul să fie unul important pentru industrie”, a declarat, vineri, la Buzău, premierul Sorin Grindeanu.

Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.

Alături de premierul Sorin Grindeanu şi de ministrul Energiei, Toma Petcu, la eveniment au fost prezenţi şi preşedinţii celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând la 25-27 miliarde de mc de gaz.

În plus, spune premierul, zăcământul ar asigura singur independenţa energetică a României pentru gaz pe o perioadă de 2-3 ani.

Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.

Pentru galerie foto

Potrivit datelor oficiale, a fost pus în evidenţă prin foraj în anul 2000 şi a intrat în producţie din 2004, iar în prezent produce 500.000 de mc pe zi. Programul de lucrări 2017 include forajul a şase sonde, iar valoarea investiţiei este de circa 40 de milioane de euro, dintre care trei sonde sunt deja în foraj.

Alături de premierul Sorin Grindeanu şi de ministrul Energiei, Toma Petcu, la eveniment este prezent şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În iunie 2016, Romgaz Mediaş (SNG), cel mai mare producător intern de gaze, a anunţat realizarea unei noi descoperiri importante de hidrocarburi pe teritoriul României în Perimetrul RG 06 Muntenia Nord–Est, unde desfăşoară operaţiuni petroliere că unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare–Dezvoltare–Exploatare.

Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 şi 5000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei.

Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4000 m. Rezultatele obţinute în urmă testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm şi 9 mm prefigurează producţii zilnice între 1400 şi 2200 boe/sondă. Resursa contingenta, evaluată pe bază datelor obţinute din foraje, care include geofizică de sondă, carote mecanice şi fluide extrase la ţeste, dar şi din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 şi 170 milioane boe (echivalentul barililor de petrol).

Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze din judeţul Buzău e evaluat la aproape 4 miliarde de dolari

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Buzău, că zăcământul de gaze de la platforma Caragele, din acest judeţ, este evaluat la aproape 4 miliarde de dolari, el menţionând că aceasta ar asigura, pe consumul mediu anual, necesarul naţional pentru 3 ani.

"Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească - Romgaz - a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitate de exploatare de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge 3 ani. Este un depozit evaluat, la un preţ minim, aproape de 4 miliarde de dolari", a spus ministrul Energiei.

El a arătat că zăcământul este o descoperire foarte importantă, care a trecut de faza de explorare, fiind deja în faza de exploatare, existând livrări în sistem.

Ministrul Energiei a participat, vineri, la prezentarea acestui zăcământ, făcută de Romgaz. La eveniment au mai participat premierul Sorin Grindeanu, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat că explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând la 25-27 miliarde de mc de gaz.

În plus, spune premierul, zăcământul ar asigura singur independenţa energetică a României pentru gaz pe o perioadă de 2-3 ani.

Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.

Ministrul Economiei: Cu zăcământul de la Buzău, putem deveni exportator de gaze

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat, vineri, la Buzău, că România poate deveni un exportator de gaze odată cu exploatarea zăcământului de gaze din judeţul Buzău, el evidenţiind şi posibilitatea ca România să devină un hub energetic pe zona Balcanilor.

Întrebat, vineri, la Buzău, unde a participat la prezentarea zăcământului de la Caragele, dacă există posibilitatea ca România să exporte gaze, Mihai Tudose a răspuns: " În mod cert, da".

"Vorbim de cel puţin 2 componente – una de siguranţă energetică naţională, iar dacă azi avem producţie internă care este aproape similară cu consumul, cu această nouă descoperire începem să vorbim de o supraproducţie, cu ghilimele de rigoare. Am ajuns în această situaţie care va vea cel puţin două efecte: începem să jucăm pe export şi începe să se echilibreze piaţa, că nu mai joacă niciun agent economic în disperare de a găsi gaze", a adăugat Tudose.

El a apreciat că România va deveni un exportator de gaze şi, totodată, un hub energetic pe zona Balcanilor, dacă "ne jucăm cartea cum trebuie".

Întrebat, în aceste condiţii, când vor avea românii tarife mai mici la gaze, Tudose a răspuns: "Când toate aceste lucruri ajung pe piaţă".

Ministrul Economiei a participat, vineri, la prezentarea unui zăcământ de gaze de lângă Caragele, judeţul Buzău, făcută de Romgaz. La eveniment au mai participat premierul Sorin Grindeanu, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi ministrul Energiei, Toma Petcu.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici