Video Rezerva de aur a României va fi repatriată: Legea, adoptată cu SCANDAL în Parlament. Dragnea: Nu l-am auzit niciodată pe Isărescu contestând proiectul/ PNL anunţă sesizarea la CCR | VIDEO

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

2770 afișări

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă şi trei abţineri.

Dragnea: Nu l-am auzit niciodată pe Isărescu contestând proiectul privind repatrierea aurului

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, după adoptarea de către Parlament a propunerii legislative privind repatrierea aurului, că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

"Eu nu l-am auzit niciodată pe Mugur Isărescu contestând acest proiect. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, au spus foarte multe minciuni, propovăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială BNR exprimată de guvernator atunci vă rog să mă întrebaţi. Este un proiect de lege pe care îl susţin", a declarat Liviu Dragnea, miercuri, la Parlament.

Totodată, întrebat dacă Guvernul a transmis un punct de vedere la acest proiect, preşedintele PSD a afirmat: "Vă rog să întrebaţi Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere".

 

PNL anunţă sesizarea la CCR a proiectului legislativ privind repatrierea aurului

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat, miercuri, că liberalii vor sesiza CCR în legătură cu proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, adoptat miercuri de Parlament, care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

„Vorbimm despre un proiect de lege care are un populism aparte în aceste zile, pentru că suntem în campanie electorală. Folosiţi acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere anumite voci care va critică pentru mdoficiarile pe acre le faceţi la codurile penale. Este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această ţara, aşa cum sunteţi cu toţii în această guvernare. Rezervă de aur reprezintă credibilitatea acestei ţări, nu credibilitatea PSD-ului sau a colegilor din comisia de buget-finanţe sau a lui Teodorovici. Că să treceţi acest proiect de lege trebuie să faceţi un lcuru simplu, să obtinerti opinia BNR. Nu aţi făcut acest lucru, treceţi proiectul în mod ilegal şi îl vom contesta la Curte. Ştiţi care sunt cele trei ţări care şi-au repatriat în mod total rezerva de aur? Venezuela, Turcia şi Ungaria. Din modul de comportament politic pe care îl practicaţi este perfect raşional să vă aliniaţi cu aceste trei ţări”, a delcarat Pavel Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

În replică, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că orice stat are dreptul să îşi ţină în ţară averea. Ea l-a contrazis pe liberal, afirmând că Venezuela nu a putut să îşi repatrieze aurul.

„Colegul spune că doar Rusia ,Turcia şi Venezuela îşi repatriază rezervă de aur. Despre Venezuela probabil a auzit dumenalui ceva. A încercat să îşi repatrieze rezervă de aur şi nu prea i s-a permis. În schimb alte ţări care îşi repatriază rezervă de aur sunt Belgia, Olanda, Elveţia, Austria şi Germania. Orice stat până la urmă încearcă să îşi ţină în ţara avuţiile. Noi nici până în prezernt nu ne am recuperat tezaurul acre se află în Rusia. Ne-am depozitat la un moment dat tezaurul polonezilor pe care imediat după război l-am dat inapii. Nu avd care e problemă să aducem rezervă de aur în România. Nu este neapărat de costuri, ci cerd că este şi o chestiune de naţionalism să avem aurul în ţara. Se pare că doar grupul PSD susţine că să se întoarcă în ţara rezervă de aur”, a declarat Vasilescu, în plenul Camerei Deputaţilor.

Liderul de grup al deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a anunţat că UDMR nu susţine proiectul legislativ.

„Grupul UDMR nu votează această lege. Credem că dezbaterile nu au conturat o abordare care să aducă aproape poziţia BNR. Sunt lcururi care se leagă şi de elemente raţionale şi simbolice. Grupul UDMR votează împotrivă”, a afirmat Korodi Attila.

Şi deputatul USR Cosette Chichirău a declarat că România ar trebui să îşi recupereze tezaurul din Rusia, nu cel din Londra.

„Scopul principal al rezervelorde aur nu este să genereze venituri, ci să dea credivbilitate României. Este vorba de credibikitatea externă şi siguranţă.BNR nu poate acceptă instrucţiuni nici măcar de la Parlamwnt. PSD ar trebui să meargă la Moscova să se ocupe de naţionalism, nu la Londra. La Moscova este tezaurul de recuperat, cel de la londar este deja al nostru”, a afrimat Chichirău.

Deputatul ALDE, Alexandru Băişanu, a precizat în timpul dezbaterilor că ALDE s-a răzgândit şi susţine iniţiativa legislativă.

„Discutăm să ne abţinem de la acest vot, dar ne-am hotărât să votăm pentru. Am văzut două partide care se opun, primul USR şi ştim clar că acolo există deputaţi care nu au nicio legătură cu interesul acestei ţări. Al doilea partid, UDMR, reprezentat de deputaţii maghiari. În momentul acesta sunt hotărât să votez da numai oentru această. Dacă ei se oipun ştiu ei de ce se opun. BNR nu este stat în stat. Parlamwentul este cel acre hotărăşte şi destinele aurului românesc. Încercaţi să nu mai minţiţi. Este un fals şi va propunem să venmiti cu soluţii, nu cu negarea a ceea ce afcem noi în acest moment”, a conchis Băişanu.

Şi deputatul PMP Marius Paşcan a afirmat că rezerva de aur trebuie să rămâna la Londra pentru că reprezintă o garanţie pentru ţară.

„Există un curent politic care bântuie astăzi Europa, natrionalismul-populismul. Un curent periculos pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Una e să fii naţionalist şi altă e să aduci inflaţie, să creezi o ţara absolut instabilă care este în vizorul UE. Şi acest prioiect se înscrie în această categorie populistă. Această rezervă a României în afară ţării are acest rol, care nu poate fi gândit emoţional. Ea oricând poate fi convertită într-o valută de folos ţării. Este o garanţie pentru cei care ne monitorizeaza”, a afirmat Paşcan, în plen.

 

Raport favorabil: BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate

 

Comisia de Buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a emis pe 16 aprilie un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

Comisia a votat şi un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.

„(1) Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:

a) aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate;

b) active externe, sub formă de bancnote şi monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituţii financiare în străinătate, exprimate în acele monede şi deţinute în acele ţări, pe care le stabileşte Banca Naţională a României;

c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectual cumpărături de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul tranşei de rezervă, precum şi deţinerile de drepturi speciale de tragere;

d) cambii (act prin care cel care semnează se obligă să plătească, necondiţionat, la un anumit termen şi într-un anume loc, o sumă de bani, definiţie DEX, – n.r.), cecuri, bilete de ordin, precum şi obligaţiuni şi alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agenţiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internaţional, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României;

e) bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituţii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României.

(2) Banca Naţională a României urmăreşte menţinerea rezervelor internaţionale la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României”, potrivit raportului de admitere al Comisiei pentru buget care va fi votat luni de Senat.

De asemenea, amendamentul liberalului a introdus un termen de 20 de zile în care BNR să prezinte Guvernului şi Legislativului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale, dacă există pericolul diminuării acestora. Raportul va include şi cauzele reducerii rezervelor internaţionale şi recomandările BNR pentru Executiv.

„Art. 30 (3) Dacă există pericolul diminuării rezervelor internaţionale, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările BNR privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, conform sursei citate.

Amendamentul senatorului PNL prevede şi introducerea unui nou alineat la art. 30 al Legii care stipulează că: „(4) Din rezerva constituită, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeşai din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.

Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate.

Camera Deputaţilor a avut rol de for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici