Tot ce trebuie să ştii VINERI despre săptămâna care tocmai se încheie. Brexit înseamnă Brexit, raportul lui Tudorel Toader după dosarul OUG 13 şi un nou ministru RETRAS

Articolul 50 a fost declanşat. La aproape un an de la referendum, premierul britanic Theresa May a informat oficial Consiliul European asupra intenţiei unilaterale a Marii Britanii de a ieşi din UE. Urmează negocieri dure pentru a stabili noi raporturi între Uniune şi Regatul Unit şi o marjă de aproape doi ani pentru ieşirea propriu-zisă. În România, ministrul Justiţiei a încheiat o evaluare de două săptămâni a şefilor DNA şi Parchetului General, pe fondul anchetării de către parchete a emiterii OUG 13. În coaliţia de guvernare, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ales să se despartă de fostul său partener de la Partidul Conservator, Daniel Constantin, căruia i-a fost retras sprijinul politic.

3304 afișări
Imaginea articolului Tot ce trebuie să ştii VINERI despre săptămâna care tocmai se încheie. Brexit înseamnă Brexit, raportul lui Tudorel Toader după dosarul OUG 13 şi un nou ministru RETRAS

Tot ce trebuie să ştii VINERI despre săptămâna care tocmai se încheie. Brexit înseamnă Brexit, raportul lui Tudorel Toader după dosarul OUG 13 şi un nou ministru RETRAS

MESAJUL real pe care l-au primit miercuri şefii de parchete, Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, de la Tudorel Toader este că, de data asta, au luat doar un AVERTISMENT. Evaluarea şefilor de parchete a fost decisă de ministrul Justiţiei, care potrivit legii (articolul 132, alineatul 1, din Constituţie, şi articolul 69 din lege 304/2004 privind organizarea judiciară) poate face astfel de rapoarte, după anchetarea de către cele două instituţii a emiterii OUG 13, privită de Curtea Constituţională ca o depăşire a competenţelor (Citiţi AICI motivarea CCR).

Miercuri, Tudorel Toader le-a pus însă în vedere şefilor DNA şi Parchetului General că revocarea lor poate interveni oricând. Lipsa unei astfel de decizii acum ţine doar de oportunitatea momentului. CHEIA raportului Ministrului Justiţiei, într-o analiză detaliată pe 19 pagini. Ministrul Justiţiei a folosit termeni puternici, "este evident" că Direcţia Naţională Anticorupţie "şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13" şi a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată. "Am avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii, am văzut că s-au făcut speculaţii legat de momentul în care au venit cei doi procurori şefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puţin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuţii. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă", a declarat Tudorel Toader. 

Fraza cheie a întregului raport se află pe pagina 19, ultima, şi reprezintă un ultimatum pentru şefa DNA, dar şi pentru şeful Parchetului General: „Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea”. (Puteţi citi întregul RAPORT AICI)

Reacţiile la raport au vizat mai mult concluzia sa, decât argumentaţia ministrului. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că nu este mulţumit de Raport şi are o "oarecare dezamăgire" faţă de faptul că ministrul a argumentat în favoarea revocării, dar a decis să fie menţinuţi. Reacţia şefului statului, Klaus Iohannis, a fost una conciliantă. Acesta a privit monitorizarea pornită de ministerul Justiţiei ca pe un lucru legal şi binevenit, dar a ţinut să precizeze că pe el îl mulţumeşte activitatea DNA şi a Parchetului General, fără a spune nimic despre anchetarea de către aceste instituţii a modului în care a fost elaborată OUG 13. 

-----------------------------

Premierul britanic Theresa May şi-a dus la îndeplinire declaraţia "Brexit means Brexit" şi a semnat miercuri scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, declanşând astfel procedura de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Practic, activarea clauzei din Articolul 50 reprezintă începerea procedurii formale.  Etapele pe care le va parcurge acest proces se pot întinde pe o perioadă de până la doi ani.

În prima etapă, negocierile se vor concentra pe modul în care Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar. Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ). În a doua etapă, Marea Britanie va trebui să negocieze condiţiile viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană. Londra speră să menţină accesul la piaţa europeană post-Brexit, dar, în acest sens, Bruxellesul probabil va impune respectarea unor condiţii-cheie.

În tot acest timp, scenariul unui traseu separat de Regat pe care îl vrea Scoţia tinde să se contureze. Parlamentul Scoţiei s-a pronunţat, marţi după-amiază, în favoarea ideii premierului scoţian Nicola Sturgeon de organizare a unui nou referendum pentru independenţa faţă de Marea Britanie. Noua consultare populară ar urma să fie organizată la sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019. O analiză despre situaţia din Marea Britanie puteţi citi AICI.

Câţi români lucrează în prezent în Marea Britanie şi ce se va întâmpla cu ei după Brexit. Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), cei mai mulţi imigranţi români muncind în domenii precum producţie, retail şi sănătate, potrivit Bloomberg.

Având în vedere că 2,2 milioane de europeni lucrează în Marea Britanie, băncile, companiile de telecomunicaţii şi fermierii avertizează Guvernul de la Londra că au nevoie de forţă de muncă calificată.

------------------------------

ALDE i-a retras sprijinul politic copreşedintelui Daniel Constantin, fost reprezentant al Partidului Conservator care s-a unit cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR (Partidul Liberal Reformator) în 2014. Partenerul său Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat de derapaje şi a justificat îndepărtatea din funcţiile politice ca pe o distanţare a lui Daniel Constantin de valorile şi principiile ALDE. Tăriceanu a afirmat că “de o bună bucată de vreme”, Daniel Constantin avea o agendă politică diferită de cea a ALDE şi că a devenit “un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului”.

”Avem azi imaginea unui stat deformat în care deciziile importante în loc să fie luate de reprezentanţii cetăţenilor, de instituţiile reprezentative, Parlament şi Guvern, au fost luate în trecut de cercuri restrânse de putere care erau dominate de ceea ce se numeşte în mod comun binomul sau trinomul. Am constatat că, în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susţinător şi un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului şi aceasta este o contradicţie majoră între principiile fundamentale ale liberalismului şi un om care se pretinde a fi liberal”, a mai spus Tăriceanu. Firul unei eliminări scurte şi deznodământul le aflaţi AICI

------------------------------

Intenţiile Primăriei Capitalei sunt să asigure transport zonei metropolitane şi să preia de la Ministerul Transporturilor administrarea Metrorex şi a Centurii Capitalei. Primăria Capitalei ar putea introduce 56 de linii RATB către localităţile din Ilfov, rute care acum sunt asigurate de companii private care fac singuril regulile. Vezi aici zonele aflate în proiect. (Citeşte şi Ce îşi doreşte primarul Capitalei, Gabriela Firea) .

Cum s-a revenit la haos în organizarea taxiurilor la aeroportul Otopeni. Mihai Rotaru, CEO al Clever Tech, compania care a dezvoltat prima aplicaţie mobilă pentru comenzi taxi (Clever Taxi) şi care a ajutat aeroportul Henri Coandă (Otopeni) în 2013 să reorganizeze activitatea de taximetrie prin implementarea unei soluţii touch-screen prin care pasagerii comandau direct din aeroport un taxi monitorizat prin aplicaţie, susţine că oficialii aeroportului le-au cerut desfiinţarea butonului de căutare în rândul mai multor companii de taxi şi înlocuirea acestuia cu butoane pe care sunt afişate numele dispeceratelor ce îşi permit să plătească aeroportului o taxă de 500 de euro lunar plus TVA, potrivit ZF.

-----------------------------

ACCIDENT grav încă neelucidat în Argeş : Un şofer a accelerat şi a intrat cu maşina într-un grup de oameni, în curtea unei firme. Un om a murit pe loc. Mai mulţi angajaţi ai furnizorului de cabluri şi cablaje Leoni din Bascov se aflau, joi, în pauză de masă, într-un spaţiu special amenajat. La un moment dat, ei au fost loviţi în plin de o maşină, iar o femeie a murit pe loc.

-----------------------------

Elena Udrea, CONDAMNATĂ la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Decizia NU este definitivă. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au condamnat-o pe Elena Udrea pentru trei infracţiuni de luare de mită la cinci, patru şi respectiv şase ani de închisoare, iar pentru abuz în serviciu, fostul ministru al Turismului a primit o condamnare tot de şase ani de închisoare, pedepsele fiind contopite, în final instanţa dispunând şase ani de închisoare cu executare pentru Elena Udrea. Aceasta a fost achitată pentru infracţiunea de tentativă de folosire de declaraţii false sau incomplete.

În acelaşi dosar "Gala Bute", fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

----------------------------

Acţiune civică în care o comunitate alege să sancţioneze o autoritate prin singura modalitate aflată la dispoziţie: Un protest zgomotos al unor şoferi dintr-un sat ieşean. Aceştia au parcurs de zeci de ori un traseu cu 5 km/h. Peste o sută de şoferi din satul Dancu, considerat un cartier extins al Iaşului, au protestat, duminică, parcurgând de zeci de ori un traseu din centrul localităţii până la limita cu Iaşul cu 5 kilometri pe oră. Supăraţi că drumul a fost lăsat de izbelişte timp de 25 de ani, şoferii au claxonat fără întrerupere. Şoferii şi/au parcat maşinile în centrul localităţii şi au claxonat fără întrerupere. Pe parbrize, ei au lipit afişe cu mesaje precum: "249A, pe când o prioritate?" sau "Holboca (comunca de care aparţine satul - n.r.) mai este pe hartă!".

 

-------------------------------------

Pe urmele lui Ghiţă Mureşan. Un adolescent născut în România ar putea deveni următoarea stea în liga americană de baschet. La 16 ani are 2,31 metri. Robert Bobroczky, un adolescent de 16 ani ar putea ajunge vedeta baschetului american, călcând pe urmele lui Ghiţă Mureşan. Tânărul ar putea deveni cel mai înalt jucător profesionist de baschet din NBA-ul american.

-----------------------------------------

Al doilea torţionar încarcerat pentru fapte atroce comise în închisorile comuniste după condamnarea şi privarea de libertate a lui Alexandru Vişinescu. Cine era Ioan Ficior şi ce povestesc supravieţuitorii, încă în viaţă, ai închisorii Periprava.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici