Inteligenţa artificială este pe cale să remodeleze industria farmaceutică

  • Următorul medicament de succes ar putea fi inventat de inteligenţa artificială.
  • De ani de zile, miliarde de dolari au fost investite în introducerea inteligenţei artificiale în procesul de dezvoltare a medicamentelor.
  • În cele din urmă, se pare că banii ar putea da roade.
2880 afișări
Imaginea articolului Inteligenţa artificială este pe cale să remodeleze industria farmaceutică

Medicamentele concepute de inteligenţa artificială pentru afecţiuni, inclusiv cancer limfatic, boli inflamatorii şi boli ale neuronilor motori, ajung la teste pe oameni. Pentru multe dintre ele, este doar o chestiune de timp până când vor ajunge pe rafturile farmaciilor, informează POLITICO.

Dacă va avea succes, Inteligenţa Artificială(AI) promite nimic mai puţin decât o revoluţie pentru industria farmaceutică: Ar putea reduce dramatic timpul necesar pentru dezvoltarea unui nou medicament şi ar putea ajuta la identificarea de noi molecule de medicamente care până acum au scăpat oamenilor de ştiinţă. Producătorii de medicamente ar băga în buzunar miliarde, dar ar însemna, de asemenea, că pacienţii ar putea avea acces la mai multe medicamente noi şi inovatoare într-un ritm nemaiîntâlnit până acum.

Dar anii de aşteptare a unui rezultat i-au lăsat pe unii sceptici că AI va da rezultate. În timp ce investitorii s-au înghesuit în acest domeniu, fără îndoială stimulaţi de promisiunile privind o potenţială oportunitate de 50 de miliarde de dolari, acest lucru nu va continua dacă medicamentele dezvoltate de inteligenţa artificială nu vor ajunge pe piaţă.

Şi mai există încă un obstacol semnificativ de depăşit: Disponibilitatea datelor.

Cât de repede va adopta industria farmaceutică inteligenţa artificială?

Premisa pentru utilizarea inteligenţei artificiale în descoperirea şi dezvoltarea de medicamente este destul de simplă: Utilizarea algoritmilor pentru a căuta în cantităţi uriaşe de date - inclusiv structurile compuşilor chimici, studii pe animale şi informaţii de la pacienţi - pentru a ajuta la identificarea a ceea ce un viitor medicament trebuie să vizeze în corpul uman; ce moleculă ar fi cea mai potrivită pentru acest lucru; şi, cel mai seducător, cum să se creeze molecule complet noi.

"Cred cu tărie că toate medicamentele vor fi concepute în acest mod în viitor, deoarece cred că este un mod mult mai eficient de a concepe molecule", a declarat Andrew Hopkins, fondatorul Exscientia, care a fost una dintre primele companii care au pătruns în acest spaţiu în 2012. Întrebarea este cât de repede va adopta industria acest lucru, a spus el.

Dar, având în vedere eşecurile de profil înalt, cum ar fi aproape prăbuşirea companiei Sensyne Health şi faptul că Watson de la IBM nu s-a ridicat la înălţimea ambiţiilor sale, există un sentiment persistent că inteligenţa artificială ar putea să nu se ridice la înălţimea aşteptărilor atunci când vine vorba de dezvoltarea de noi medicamente.

În prezent, toţi ochii sunt aţintiţi asupra faptului dacă medicamentele concepute de AI vor fi sigure pentru oameni, dacă vor avea efectul dorit asupra bolilor şi dacă vor fi capabile să îndeplinească standardele de reglementare riguroase pentru a fi aprobate efectiv pentru uz uman.

"În următorii câţiva ani, trebuie să vedem şi succesul clinic al proiectelor bazate pe inteligenţă artificială, altfel va exista o problemă în ceea ce priveşte transpunerea în eficacitate şi siguranţă a metodelor", a declarat Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea Cambridge şi cofondator al companiilor de descoperire a medicamentelor bazate pe inteligenţă artificială Healx şi Pharmenable.

Jim Weatherall, vicepreşedinte al AstraZeneca pentru ştiinţa datelor, AI şi cercetare şi dezvoltare, spune că provocarea pentru următorii ani este de a reuşi. Dacă pacienţii vor beneficia cu adevărat de medicamentele dezvoltate de inteligenţa artificială, ei trebuie să le primească - ceea ce înseamnă că medicamentele vor trebui să treacă prin aceleaşi etape de reglementare ca şi medicamentele tradiţionale.

Ingredientul esenţial

Pentru ca un medicament să ajungă la testele clinice, sistemele de inteligenţă artificială trebuie să fie capabile să îl proiecteze. Pentru a face acest lucru, ele au nevoie de acces la cantităţi imense de date. Acestea includ totul, de la date privind compoziţia chimică a diferitelor molecule, la lucrări de cercetare şi date despre pacienţi. Fără acces la date extinse şi de bună calitate, sistemele de inteligenţă artificială nu vor oferi cele mai precise rezultate.

Pentru o companie mai mică, precum biotehnologia italiană Dompé, acest lucru poate fi un obstacol major.

"Noul decalaj pentru mine şi o viziune în acest moment este generarea de date de înaltă calitate într-o cantitate care să deblocheze adevăratul potenţial al învăţării profunde a inteligenţei artificiale. Aceste tehnici necesită într-adevăr o cantitate masivă de date validate", a declarat Andrea Beccari, care conduce platforma de descoperire a medicamentelor de la Dompé.

O companie precum Dompé nu va putea să lucreze la scara unei mari companii farmaceutice din SUA, dar dacă ar exista un depozit central, Beccari crede că acest lucru ar putea schimba situaţia în Europa - ceva de genul Spaţiului european de date medicale (EHDS), care este în prezent negociat de Parlament şi Consiliu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici