Video 21 de copii au ajuns în centre de plasament în cazul de sclavie din Argeş / Primarul din Berevoeşti susţine că nu ştia de cei 40 de sclavi din localitate - VIDEO

21 de copii au ajuns, miercuri şi joi, în regim de urgenţă în centre de plasament, doi fiind victime în cazul traficului de persoane de la Berevoeşti, iar ceilalţi 19 fiind copii ai celor reţinuţi de către anchetatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

6503 afișări

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Argeş, în ultimele 24 de ore, 21 de copii au ajuns în centre de plasament.

"Două dintre victimele de la Berevoeşti sunt copii. Au fost aduse la noi în centru. Legea prevede ca în cazul în care ambii părinţi ai unui copil sunt reţinuţi, minorul să fie plasat în regim de urgenţă într-un centru de plasament. Astfel, sunt 19 copii care au fost şi ei instituţionalizaţi în regim de urgenţă", a declarat pentru MEDIAFAX, Iuliana Matei de la DGASPC Argeş.

38 de persoane au fost reţinute, miercuri seara, în urma audierilor care au avut loc după cele 40 de percheziţii din localitatea argeşeană Berevoeşti.

Anchetatorii bănuiesc că, din 2008 şi până în prezent, suspecţii au recrutat 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.

În cazul unui minor despre care procurorii spun că a fost răpit în octombrie 2015, în dosarul DIICOT se arată că "victima era supraveghetă permanent, nu primea mâncare în fiecare zi, îi era interzis să părăsească gospodaria neînsoţită, era legată pe timpul nopţii şi i se aplicau tratamente umilitoare fiind pusă să danseze, i s-au ras sprâncenele, era pusă să stea dezbracată", spre amuzamentul celor din grupare.

Unul dintre copiii ridicaţi miercuri de anchetatori şi dus în centrul de plasament le-a povestit oamenilor legii că femeile erau uneori mai rele decât bărbaţii. Soţia proprietarului, a povestit minorul, îl lovea zilnic şi, ca să-l pedepsească, îi smulgea din cap smocuri de păr cu patentul. În plus băiatul are o ureche ruptă după ce vreme îndelungată a fost tras de ea şi torturat. A fost stropit cu apă rece sau fiartă şi ars pe mâini.

Cele două victime minore, care au ajuns în centrul de plasamant, vor fi evaluate din punct de vedere medical şi consiliate psihologic.

Primarul localităţii argeşene Berevoeşti, Florin Proca, acolo unde au fost găsiţi adulţi şi minori folosiţi ca sclavi, susţine că nu a ştiut că existau asemenea practici în zonă şi că va forma echipe mixte care vor verifica toate casele din comună, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Niciodată nu am ştiut că sunt oameni legaţi în lanţuri şi ţinuţi în cuşti, în Berevoeşti. Dacă un om cu suflet ar fi văzut aşa ceva, cu siguranţă ar fi sunat la 112. În 2015, am depus o sesizare la poliţie cum că există suspiciunea că ar fi în localitate persoane fără acte, care sunt supuse la diverse munci. Colegii de la Asistenţă Socială au avut această suspiciune. Până în prezent nu am primit vreun răspuns, dar posibil ca acţiunea de acum să fie răspunsul acelei sesizări", a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul localităţii Berevoeşti, Florin Proca.

Edilul a mai precizat că nu a fost chemat încă la audieri.

"Ce vreau să se lămurească e faptul că nu sunt parte în dosar. Nu am fost chemat la audieri, nici întrebat de vreo autoritate despre această situaţie. (...) Satul Gămăceşti este un sat izolat, cu aproximativ 600 de gospodării. Este locuit în proporţie de 90% de persoane de etnie rromă. Casele acestora sunt la aproximativ 400 de metri distanţă de celelalte case din localitate. Cei mai mulţi dintre localnicii din Gămăceşti au documente", a mai precizat primarul.

Florin Proca a mai spus că de joi s-a constituit o echipă la nivelul primăriei care va merge din casă în casă pentru a vedea dacă mai există astfel de cazuri precum cele depistate de poliţişti şi procurori.

Pe de altă parte, partidul M10 i-a solicitat premierului Dacian Cioloş demiterea prefectului judeţului Argeş, Cristian Soare, dar şi a şefilor poliţiei din judeţ şi din comunele pe teritoriul cărora şi-au desfăşurat activitatea infracţională bandele de "stăpâni de sclavi", potrivit unui comunicat al formaţiunii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici