Video ALEGERI LOCALE 2016: Romii, avertizaţi într-un ghid bilingv să nu ia bani sau cadouri electorale pentru voturi - VIDEO

Romii din Transilvania sunt avertizaţi într-un ghid tipărit în 50.000 de exemplare, în limbile română şi romani, să nu ia bani sau cadouri electorale pentru voturi, iar câţiva reprezentanţi ai etniei au declarat că ghidul îi ajută, pentru că cei care ştiu să citească pot explica regulile celorlaţi.

750 afișări

Mai multe asociaţii ale romilor din Transilvania au editat "Ghidul alegătorului rom/ Amaro ghido rromano” pentru alegerile locale în limbile română şi romani pe care l-au distribuit, vineri, în comunitatea de romi din comuna Gilău, judeţul Cluj, documentul conţinând informaţii despre procedura de vot, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la alegerile locale, ghidul va fi împărţit în toate localităţile din Transilvania unde există comunităţi mari de romi.

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate Cluj, Aurel Pascu, iniţiatorul ghidului, a declarat că romii sunt avertizaţi să nu ia bani sau cadouri electorale în schimbul votului.

"Am lansat <Ghidul alegătorului rom/ Amaro ghido rromano> în limbile română şi romani pe care îl vom distribui până la alegerile locale în toate localităţile din Transilvania unde există comunităţi mari de romi. Acest ghid este necesar pentru că membrii etniei rome nu prea ştiu să voteze, iar noi le arătăm paşii care trebuie făcuţi, cu ce acte de identitate să se prezinte, cum trebuie să aplice ştampila. Este foarte bun şi pentru că informaţiile sunt în limba lor maternă. De asemenea, în ghid romii sunt avertizaţi să nu ia bani sau cadouri electorale în schimbul votului. Îi îndemnăm pe romi să iasă la vot, să arate că şi votul nostru contează pentru comunităţile locale, nu mai vrem să fim masă de manevră şi să fim căutaţi de partide doar înainte de alegeri”, a spus Pascu.

Mai mulţi romi din comuna Gilău s-au adunat, vineri, pe strada Morii, şi au citit din ghid, atât în româneşte cât şi în romani.

Unul dintre ei, Iosif Rostaş, a declarat că ghidul este binevenit datorită faptului că la alegerile trecute au fost înregistrate foarte multe voturi nule în comunităţile de romi.

"Ne arată cum să votăm, pentru că mulţi nu prea ştiu să citească. Cei care ştiu să citească le spun celorlalţi cum să voteze, unde se pune ştampila, iar faptul că scrie şi în limba noastră ţigănească face ca informaţiile să fie mai uşor înţelese”, a spus acesta.

La rândul său, o femeie a spus că este important şi ce se spune în ghid despre mita la vot.

"Trebuie să avem grijă să nu ne vindem votul pentru că pedeapsa este cu închisoare. Mi s-a părut interesant că scrie şi în limba romani, să ştim şi noi cum să votăm”, a afirmat aceasta.

"Ghidul alegătorului rom/ Amaro ghido rromano” a fost tipărit într-un tiraj de 50.000 de exemplare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici