Video Negocieri EŞUATE sindicate-Guvern pe tema transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat/ Sindicalist acuză un şantaj: Au condiţionat legea salarizării cu transferul contribuţiilor

Liderii de sindicat prezenţi vineri la discuţiile de la Guvern, pe marginea proiectului ce prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, spun că vor mai fi şi alte întâlniri, în condiţiile în care sindicatele doresc o garanţie că măsura nu va duce la scăderea salariilor. Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa, a declarat că Executivul nu este dispus să renunţe la proiect şi chiar a condiţionat aplicarea legii salarizării de această decizie. Mai mulţi lideri de sindicat au ajuns, vineri dimineaţă, la sediul Guvernului, unde au loc discuţii referitoare la veniturile bugetarilor. Din delegaţia Guvernului au făcut parte premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, al Finanţelor şi al Sănătăţii. În jur de o sută de persoane, sindicalişti Sanitas, au protestat, vineri, în faţa Ministerului Finanţelor, oamenii fiind nemulţumiţi de situaţia veniturilor.

2766 afișări
”Nu (au venit cu vreo propunere - n.r.) cei de la Guvern. Deci s-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale, în sensul în care nu vreţi să acceptaţi transferurile, în momentul respectiv anulăm legea de salarizare, 153. Ceea ce este complet anormal, fiindcă practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenţii pe care le-au introdus începând din luna aprilie, când şi-au dat seama că depăşesc necesarul sau capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legat de acest lucru”, a declarat Bogdan Hossu.
 
Un alt lider de sindicat, Dumitru Costin, preşedintele BNS, a precizat că premierul Mihai Tudose şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa au fost cei care le-au spus direct sindicaliştilor de această posibilitate de cuplare a mutării contribuţiilor la angajaţi de aplicarea Legii salarizării.
 
Mai mulţi lideri de sindicat au mers, vineri dimineaţă, la sediul Guvernului, unde au participat la discuţii referitoare la veniturile bugetarilor şi efectele transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Din delegaţia Guvernului au făcut parte premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, al Finanţelor şi al Sănătăţii.

"Continuăm discuţiile. Nu avem nimic cert sau scris, nu suntem siguri că trecerea contribuţiilor va face ca salariul să rămână acelaşi. Vom avea din nou discuţii şi împreună cu patronatele, dacă se poate. În partea bugetară sunt sindicate la Învăţământ care acceptă acest transfer, iar pe de altă parte cele din Sănătate, a funcţionarilor publici, unii se abţin, altii spun că nu avem nimic cert. Aşteptăm ceva scris şi să fim sigur că legea va merge în continuare cu condiţia reglementării regulamentului de sporuri. Întâlnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru ce ne doream", a declarat Leonard Bărăscu, lider sindical Sanitas, după negocierile de la Guvern.

"Noi am intrat cu poziţia că nu se poate face transferul de taxe sociale, în afară că afectează bugetarii vor avea consecinţe cei din sistemul privat. Guvernul insistă (...) guvernul nu doreşte să găsească alte alternative. De fapt, transferul de taxe nu face decât să ia o parte din bani ca să astupe găurile ", a spus Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa.

---------------------------------------------------------------

Mai mulţi lideri de sindicat, printre care Bogdan Hosu şi Dumitru Coarnă, au ajuns la sediul Guvernului pentru discuţii referitoare la măsurile financiare compensatorii privind transferarea contribuţiilor sociale.

Discuţii au avut loc şi miercuri, când câteva mii de persoane au protestat în faţa Guvernului.

"Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunţării la acest transfer. Găsim o soluţie de compensare sau de implementare a legii salarizării", a declarat Mihai Tudose după discuţii.

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor se referă la transferul taxelor sociale de la angajator către angajat, solicitându-se modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.

În jur de 100 de sindicalişti Sanitas au protestat , în faţa Ministerului Finanţelor

"Nemulţumirile noastre sunt transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi plafonarea sporurilor în sănătate la 30% pe ordonatorul principal de credite. Noi ne vom continua manifestările de protest. Pe 19 octombrie vom avea un miting în Piaţa George Enescu", a declarat, pentru Mediafax, Romeo Sandu, vicepreşedinte Sanitas.

În funcţie de rezultatul acestor acţiuni, Consiliul Naţional SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanşarea grevei generale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici