Video Cătălin Ioniţă, audiat timp de patru ore la DNA în calitate de suspect, la o zi după ce s-a retras de la şefia Poliţiei Române: Am dat informaţii complete

La numai o zi după ce a plecat, fostul şef al Poliţiei Române a fost la DNA. Cătălin Ioniţă: Am calitatea de suspect.

9961 afișări
UPDATE: Cătălin Ioniţă, cel care s-a retras marţi de la şefia Poliţiei Române, a fost audiat, miercuri, timp de aproape 4 ore la sediul DNA în calitate de suspect, precizând, la ieşire, că a dat informaţii complete.

"Am dat informaţii complete cu privire la toate aspectele, aşa cum am promis. Vă mai pot spune că îmi voi folosi toată energia în meseria pe care o am, dar şi în reabilitarea statutului meu şi a numelui", a declarat Cătălin Ioniţă, la ieşirea de la DNA.

DNA: Cătălin Ioniţă ar fi pretins un teren de 4 ha pentru a interveni pe lângă funcţionari publici

Cătălin Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii. Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al Poliţiei Române că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hecatre, ca să intervină pe lângă funcţionari publici.

Cătălin Alexandru Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată. În aceeaşi cauză, este urmărită penal şi Petruţa Dinu, pentru cumpărare de influenţă.

"Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie", arată DNA.

În aceste condiţii, femeia i-a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren lui Cătălin Alexandru Ioniţă.

Ca urmare a demersurilor lui Cătălin Ioniţă, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judeţului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea Petruţei Dinu şi a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.

Ulterior, pe 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafaţă lui Cătălin Ioniţă şi unei alte persoane din familia acestuia.

Conform înţelegerii, cumpărătorii au achitat doar preţul de 70.000 de euro pentru suprafaţa de 14 hectare, preţul convenit fiind de 5.000 euro/hectar, restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

Procurorii mai acuză că, în declaraţiile de avere din perioada 2015 – 2018, Cătălin Ioniţă a minţit cu privire la acel teren, de fiecare dată menţionând doar o suprafaţă de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafaţa reală dobândită.

Prezentul dosar penal a fost constituit în anul 2018.

 
Ştirea iniţială:
 
Cătălin Ioniţă, care s-a retras marţi de la conducerea Poliţiei Române, s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la sediul DNA. El a declarat, la sosirea la sediul central al direcţiei, că a fost citat să se prezinte la DNA în calitate de suspect şi că a plecat de la şefia Poliţiei Române ca să nu păteze imaginea instituţiei.
 
"Am fost citat în data de 18, în ziua de luni, pentru a mi se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect. Imediat după acest lucru, fără niciun fel de ezitare, am considerat că este de datoria mea să fac un pas înapoi pentru a proteja imaginea ministerului şi a Poliţiei Române, considerând că este o chestiune de demnitate şi onoare profesională. Nu am niciun fel de grijă sau problemă în legătură cu acest aspect (acuzaţiile care i se aduc -n.r.). Aşa cum cariera mea este impecabilă de 24 de ani şi cum am respectat jurământul pe care l-am depus la intrarea în această profesie, aşa voi face până la sfârşit şi voi merge până în pânzele albe să-mi demonstrez nevinovăţia şi buna credinţă şi să protejez imaginea Poliţiei Române şi a colegilor mei, care nu merită să fie terfelită în niciun fel (...) Tot ce am făcut am făcut în concordanţă cu morala şi cu legea. Nu există niciun fel de abatere de la treaba asta şi o voi demonstra în faţa celor care sunt în drept să facă acest lucru", a declarat Cătălin Ioniţă.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, referitor la plecarea acestuia de la şefia Poliţiei Române, că nu are ce să îi reproşeze.
 
"Nu îi pot reproşa nimic lui Cătălin Ioniţă. A fost o cerere personală de încetare a împuterniciirii şi, în acel moment, nu cred că existau alte soluţii din partea ministrului. Referitor la afirmaţiile privind existenţa unui dosar penal, nu vreau şi nu pot să speculez eu. Asta sunt convinsă că poate să facă domnul Ioniţă. Eu i-am promis că nu voi comenta decizia personală a dânsului de solicitare a încetării împuternicirii şi cred că o va face. Aşa cum îl cunosc, va explica de ce a făcut această solicitare", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, la Antena 3.
 
Ministerul de Interne a anunţat, marţi, că noul şef al Poliţiei Române este Ioan Buda după ce Cătălin Ioniţă a cerut, din motive personale, încetarea împuternicirii în funcţia de inspector general al Poliţiei Române.
 
Cătălin Ioniţă a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, în urma scandalului dintre Carmen Dan şi Mihai Tudose. Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia. Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici