Războiul din Ucraina, ziua 230. Şeful adjunct al centralei nucleare Zaporizhzhia a fost răpit de soldaţi ruşi / Lavrov, către Occident: Suntem gata de negocieri. Rusia ar lua în considerare întâlnirea Putin-Biden la G20 / Erdogan, întâlnire cu Putin / Preşedinţii Formatului Bucureşti 9: bombardamentele în masă ale Rusiei sunt crime de război în conformitate cu dreptul internaţional

  • The Kyiv Independent raportează că au avut loc lovituri asupra Zaporojie. În această dimineaţă, sirenele sună din nou în Kiev
  • Războiul din Ucraina a ajuns la a 230-a zi, un punct de cotitură în conflict.
  • Sâmbăta trecută, podul Kerci, care leagă Crimeea (o zonă a teritoriului ucrainean pe care Moscova o ocupa din 2014) de Rusia, a fost parţial distrus. Kievul - după ce a revendicat explozia - susţine acum că atacul este „o manifestare a conflictului” dintre forţele de securitate ruse.
  • Preşedintele Vladimir Putin a numit atacul asupra podului „un act terorist al Ucrainei” şi ar putea schimba numele conflictului.
  • Zeci de rachete ruseşti au lovit mai multe oraşe ucrainene, distrugând infrastructura civilă precum centralele electrice – precum şi locurile de joacă şi podurile pietonale. Zelenski a cerut Europei un „răspuns dur”.
  • Preşedintele Belarusului, Lukaşenko, a anunţat că trupele lui Minsk vor forma unităţi comune cu cele ale Moscovei: conflictul continuă să se extindă.
16676 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 230. Şeful adjunct al centralei nucleare Zaporizhzhia a fost răpit de soldaţi ruşi / Lavrov, către Occident: Suntem gata de negocieri. Rusia ar lua în considerare întâlnirea Putin-Biden la G20 / Erdogan, întâlnire cu Putin / Preşedinţii Formatului Bucureşti 9: bombardamentele în masă ale Rusiei sunt crime de război în conformitate cu dreptul internaţional

Războiul din Ucraina, ziua 230. Sirenele sună din nou în Kiev. Rusia a lasat noi atacuri cu rachetă în acestă dimineaţă / Biden promite Kievului sisteme avansate de apărare, ca să poată rezista agresiunilor

UPDATE 15:51 Pe 12 octombrie, Vladimir Putin va lua cuvântul la sesiunea plenară a celui de-al cincilea forum internaţional Russian Energy Wee 

UPDATE 15:30 Şeful adjunct al centralei nucleare Zaporizhzhia a fost răpit de forţele ruse, reclamă autorităţile ucrainene 

 
Şeful adjunct al centralei nucleare Zaporizhzhia, ocupată de ruşi, a fost răpit de forţele ruse şi este reţinut într-o locaţie necunoscută, a anunţat compania de stat de energie nucleară din Ucraina Energoatom.
 
Într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Energoatom a spus că oficialul, Valeriy Martynyuk, a fost capturat luni.
 
Cea mai mare parte a regiunii Zaporizhzhia, inclusiv centrala nucleară, se află sub controlul Rusiei încă din primele zile ale invaziei Rusiei din februarie. 
 
Cu toate acestea, capitala regiunii, oraşul Zaporizhzhia, rămâne sub control ucrainean. 
 

UPDATE 15:07 A început întâlnirea de urgenţă a liderilor G7 privind situaţia din Ucraina

 
Preşedintele ucrainean se alătură liderilor Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi Canadei.
 
Se aşteaptă ca Zelenski să ceară mai multă asistenţă militară, iar după un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei luni, Kievul cere mai multe sisteme de apărare aeriană.
 
Înainte de întâlnire, Franţa a spus că liderii G7 vor emite probabil o declaraţie despre Belarus şi îl vor avertiza pe liderul ţării, Alexander Lukaşenko, să nu se amestece în conflictul militar. 
 
 

 UPDATE 15:00 Sute de localităţi din Ucraina rămân fără curent electric în urma bombardărilor masive de către ruşi

 
Sute de localităţi din Ucraina nu au energie electrică din cauza loviturilor aeriene ale ruşilor de luni şi de marţi, potrivit Sky News.
 

UPDATE 14:10 Lavrov: Rusia ar lua în considerare întâlnirea Putin-Biden la G20

Moscova nu va respinge o întâlnire dintre preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden la reuniunea G20 de luna viitoare, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov
 
Moscova era deschisă la discuţii cu Occidentul privind războiul din Ucraina , dar nu a primit încă „oferte serioase” de negociere, a spus Lavrov într-un interviu la televiziunea de stat rusă.
 
Lavrov declară că oficialii americani, inclusiv purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, au spus că SUA sunt deschise la discuţii, dar că Rusia a refuzat.
 
Lavrov a spus: „Asta e o minciună. Nu am primit oferte serioase de discuţii. Rusia este dispusă să asculte orice sugestii privind negocierile de pace: Am spus în repetate rânduri că nu refuzăm niciodată întâlnirile. Dacă există o propunere, atunci o vom lua în considerare”.
 
Vorbind despre posibilitatea ca Turcia să găzduiască discuţii între Rusia şi Occident, Lavrov susţine că Moscova ar fi dispusă să asculte orice sugestie, dar nu poate spune în avans dacă acest lucru va duce la rezultate.
 
Lavrov conchide că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va avea ocazia să prezinte propuneri preşedintelui Vladimir Putin atunci când ambii vizitează Kazahstanul în această săptămână
 

UPDATE 13:20 Erdogan, întâlnire cu omologul rus Vladimir Putin  

 
Preşedintele Rusiei şi al Turciei se vor întâlni miercuri, la marginea unui summit regional din capitala kazahă, Astana, a declarat un oficial turc pentru AFP. 
 
Erdogan s-a întâlnit cu Putin în marginea unui summit regional din Uzbekistan luna trecută. Acesta încă speră să-l aducă pe Putin şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuţii de armistiţiu pe care nici una dintre părţi nu le doreşte în mod deosebit, dar despre care oficialii turci insistă că sunt atât esenţiale, cât şi realiste. 
 

UPDATE 13:00 Rusia lansează marţi mai multe rachete asupra unor ţinte din Ucraina 

"Inamicul continuă să atace Ucraina cu arme de mare precizie". Rachetele au fost lansate de pe două portavioane ruseşti marţi, în jurul orei locale 7.00, ora locală. UAF a afirmat că patru rachete au fost doborâte.
 

UPDATE 12:00 Sirenele de raid aerian au sunat în mai multe regiuni din Ucraina, iar oficialii au făcut apel la locuitori să rămână în adăposturi

O rachetă de croazieră se îndreaptă spre Kremenchuk, în regiunea Poltava. Acest lucru a fost anunţat de primarul oraşului, Vitaly Maletsky.
 
  • Explozii în Kryvyi Rih - sistemul de apărare antiaeriană s-a declanşat.
  • S-a raportat că în regiunea Ivano-Frankivsk au fost înregistrate lovituri asupra infrastructurii critice. Dar şeful OVA a negat această informaţie. 
  • O altă rachetă a lovit în centrul regiunii, - şeful OVA Mykolaiv Kim.
  •  Fum gros în regiunea Dnipropetrovsk după explozii. Explozii se aud în Pavlograd, în regiunea Dnipropetrovsk.
  • Se aud bombardamente în regiunea Vinniţa.
  • În regiunea Rivne funcţionează apărarea aeriană. 
 

UPDATE 11:23 Bombardamentele în masă ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene constituie crime de război în conformitate cu dreptul internaţional, au declarat marţi preşedinţii grupului de ţări Bucureşti 9, însoţiţi de preşedinţii Macedoniei de Nord şi Muntenegrului.

 
"Noi, preşedinţii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei, condamnăm bombardamentele în masă ale oraşelor ucrainene efectuate recent de Rusia, care constituie crime de război în conformitate cu dreptul internaţional", au afirmat aceştia într-o declaraţie.

UPDATE 11:16 Bombardamentele, reluate în Ucraina. 15 explozii au fost înregistrate în Zaporojie în cursul nopţii

Marţi dimineaţă, sirenele de salvare aeriană sună în Kiev, relatează corespondenţii de presă aflaţi la faţa locului.

 

 în această noapte.

UPDATE 10:33 Bilanţul victimelor bombardamentelor din Ucraina a crescut la 19 morţi 

Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ucraina au adăugat că 105 persoane au fost rănite în loviturile de luni.
 
"Atenţie. În timpul zilei există o probabilitate ridicată de lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi pentru propria siguranţă, nu ignoraţi semnalele de raid aerian", a atenţionat serviciul.
 
 

98 de mineri blocaţi în subteran în oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski

Agenţia de presă de stat ucraineană Ukrinform relatează că 98 de mineri sunt încă blocaţi în subteran în urma bombardamentelor ruseşti asupra oraşului Kryvyi Rih, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Noi atacuri ruseşti

În această dimineaţă, sirenele sună din nou în Kiev, relatează jurnalistul Paul Adams de la BBC. Alte lovituri au fost raportate în Zaporojie în cursul nopţii.

The Kyiv Independent raportează că au avut loc lovituri asupra Zaporojie în timpul nopţii, spunând într-un tweet cu puţin timp înainte de ora locală 7 dimineaţa că: "Forţele ruseşti au vizat infrastructura din oraşul Zaporojie, potrivit guvernatorului regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh. Informaţii privind victimele şi pagubele nu au fost încă raportate".

Ieri, ucrainenii s-au trezit sub o serie de atacuri cu rachetă ce au lovit mai multe oraşele din întreaga ţară, care au ucis 14 persoane şi au rănit aproape 100 de persoane.

UPDATE 07:00 Gazprom: am găsit dispozitive explozive NATO pe Nord Stream, în 2015

Gazprom ar fi găsit dispozitive explozive atribuite NATO pe Nord Stream. Se întâmpla în 2015, a declarat purtătorul de cuvânt al gigantului energetic rus, citat de agenţia rusă Tass.

UPDATE 06:00 Macron şi-a strâns consilierii, pentru a analiza situaţia din Ucraina, după ultimele atacuri barbare ale ruşilor

UPDATE 05:30 G7 „virtual” cu Zelenski

Summitul virtual al G7 privind Ucraina va avea loc la ora 15.00, a anunţat de Casa Albă, în nota despre programul zilei a preşedintelui american Joe Biden. În declaraţie se reaminteşte că la summit va participa şi liderul Ucrainei.

UPDATE 05:00 Macron: atacurile ruseşti marchează o schimbare în natura războiului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut aseară o întâlnire de urgenţă cu privire la Ucraina, după o serie de atacuri ruseşti care, spune el, reprezintă o „schimbare profundă a naturii” războiului. Aceste „atacuri deliberate ale Rusiei pe tot teritoriul ucrainean şi împotriva civililor reprezintă o schimbare profundă a naturii acestui război”, a declarat preşedintele Macron, în timpul unei călătorii la Mayenne.

Şeful Franţei şi-a convocat consilierii la întoarcerea la Paris, precum şi o serie de diplomaţi şi militari, pentru a face un bilanţ al situaţiei. Palatul Elysée a confirmat că ieri seară a avut loc un Consiliu de Apărare restrâns, cu durata de o oră şi jumătate, în prezenţa ministrului de Externe, Catherine Colonna, şi a ministrului Forţelor Armate, Sebastien Lecornu.

Potrivit aceleiaşi surse, Macron a profitat de ocazie „pentru a încheia noi acorduri care să sprijine militar Ucraina şi să asigure nevoile populaţiei sale”.

UPDATE 04:00 SUA oferă noi pachete cu arme în zilele următoare

Statele Unite „vor trimite noi pachete cu arme la Kiev, în zilele următoare, şi vor continua să ajute Ucraina să se apere atâta timp cât va fi necesar”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a într-un interviu pentru CNN.

UPDATE 03:00 Rusia: NATO îşi propune să învingă sau să slăbească Moscova

NATO urmăreşte să învingă sau să slăbească Rusia, a declarat reprezentantul permanent al Federaţiei Ruse la ONU, Vasili Nebenzia. Potrivit TASS, diplomatul, vorbind la o şedinţă a sesiunii speciale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite privind situaţia din Ucraina, a exprimat „protestul puternic” al Rusiei „în legătură cu încălcările din procesul decizional privind votul la „Adunarea Generală a Naţiunilor Unite privind rezoluţia americană de condamnare a Moscovei pentru organizarea de referendumuri în teritoriile eliberate”.

Potrivit Moscovei, care a propus anterior organizarea unui vot secret asupra acestei rezoluţii, Rusia a fost privată de dreptul de a vorbi, discursul său a fost denaturat şi „acum încearcă să priveze ţările membre ONU de dreptul de a-şi exprima liber un punct de vedere ".

UPDATE 02:30 Polonia le cere compatrioţilor să părăsească Belarus

Guvernul polonez le-a cerut compatrioţilor să părăsească Belarus, în urma tensiunilor în creştere cu Ucraina. „Îi sfătuim pe cetăţenii polonezi care se află pe teritoriul Belarusului să plece prin mijloace private şi comerciale”, a declarat guvernul, potrivit agenţiei de presă Reuters.

UPDATE 01:30 98 de mineri prinşi de bombardamente

98 de mineri au fost prinşi în subteran din cauza unei pene de curent cauzată de bombardamentul rusesc asupra Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare a regiunii Dnipropetrovsk, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, scrie Ukrinform, subliniind că operaţiunea de salvare este programată pentru această seară. Potrivit lui Vilkul, un total de 854 de mineri au fost prinşi în 4 mine de cărbune, după ce ruşii au lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Krivoi Rog. Cei mai mulţi dintre ei au fost salvaţi, operaţiunea fiind aproape finalizată. Moscova a lansat un atac masiv cu rachete în toată Ucraina, ieri această dimineaţă: 18 rachete au fost lansate împotriva regiunii Dnipropetrovsk. Cinci dintre acestea au fost doborâte de unităţile de apărare antiaeriană ucrainene. Alte trei rachete au fost trase spre oraşul Krivoi Rog: una a fost doborâtă, dar două au lovit ţinte.

UPDATE Putin, contestat de legendara Alla Pugaciova, nevoită să fugă în Israel

Putin acuză: „Serviciile de la Kiev responsabile pentru atacul asupra podului Kerci”. Cel puţin cinci explozii în capitală, morţi şi răniţi. A lovit, de asemenea, Lviv, Harkov şi Odesa. 

UPDATE Biden către Zelenski: Vă vom oferi sisteme avansate de apărare aeriană

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat faţă de liderul ucrainean Zelenski „să ofere în continuare Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, susţine Casa Albă într-o notă. Biden „a subliniat, de asemenea, angajamentul său continuu faţă de aliaţi şi parteneri de a continua să impună costuri Rusiei, făcând Rusia responsabilă pentru crimele de război şi atrocităţile sale”.

UPDATE Ucraina, la ONU: Rusia vrea să ne aducă înapoi la vremurile lui Hitler

Moscova „a lansat cel puţin 84 de rachete împotriva populaţiei civile şi a infrastructurii civile. Facilităţile energetice, clădirile rezidenţiale, universităţile, şcolile şi muzeele au fost printre ţintele Rusiei. A viza în mod deliberat civilii este o crimă de război, iar Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist”, a afirmat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergi Kisliţia, acuzând Moscova că încearcă „să ne aducă înapoi în anii 30, când Hitler a distrus ţări cu invazii ilegale şi referendumuri”.

UPDATE Bilanţul raidurilor ruseşti la Kiev creşte la 14 morţi în toată Ucraina

Bilanţul atacului masiv cu rachete lansat astăzi de Rusia pe teritoriul Ucrainei a crescut la 14 morţi şi 97 de răniţi. Acest lucru a fost anunţat de ministrul de interne ucrainean Denis Monastirski, în cadrul unui teleton naţional, scrie Ukrinform. „În realitate, acesta este al doilea atac masiv cu rachete după 24 februarie şi probabil cel mai mare bombardament din istorie în ceea ce priveşte infrastructura energetică importantă. Acum poate fi numit terorism energetic, o continuare a terorismului nuclear şi mă refer la centrala Zaporojie, care este bombardată continuu de ruşi”, a spus el.

UPDATE Dezbaterea privind condamnarea referendumurilor a început la ONU

Dezbaterea a început în Adunarea Generală înainte de votul asupra rezoluţiei promovate de UE care condamnă încercarea Rusiei de a anexa patru regiuni ale Ucrainei. Moscova, într-o scrisoare trimisă ţărilor membre, a cerut un vot secret asupra rezoluţiei, pentru a evita „presiunile”, iar la începutul dezbaterii, Albania a luat cuvântul cerând un vot procedural, pentru a confirma că, în schimb, Adunarea se va exprima deschis. 107 ţări au votat în favoarea votului deschis, 13 s-au declarat împotrivă şi 39 s-au abţinut.

UPDATE Zelenski, discuţie cu Biden: Apărarea aeriană este prioritatea numărul 1

„Conversaţie productivă cu preşedintele american Joe Biden. Apărarea aeriană este în prezent prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării. Avem nevoie, de asemenea, de conducerea SUA cu o poziţie dură a G7 şi de sprijin pentru rezoluţia noastră a Adunării Generale a ONU, a scris pe Twitter preşedintele ucrainean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici