NATO a folosit cazul Skripal pentru a justifica majorarea bugetului apărării - diplomaţia rusă

NATO a folosit atacul cu o substanţă neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal pentru a justifica majorarea cheltuielilor în domeniul apărării, a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe, Alexandr Gruşko, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

748 afișări
Imaginea articolului NATO a folosit cazul Skripal pentru a justifica majorarea bugetului apărării - diplomaţia rusă

NATO a folosit cazul Skripal pentru a justifica majorarea bugetului apărării - diplomaţia rusă

"Cred că toate aceste lucruri au fost planificate, inclusiv datorită faptului că este necesar să explici publicului unde se duc banii, pentru că vorbim despre cheltuieli colosale. NATO a depăşit o limită când a continuat să-şi extindă prezenţa la graniţele Rusiei. Astăzi, situaţia de-a lungul frontierelor noastre s-a schimbat dramatic, în privinţa politicii şi a dezvoltării militare, iar NATO a apelat la tactici din Războiul Rece şi nu poate să garanteze securitatea ... fără Rusia", a spus Gruşko.

Diplomatul rus consideră că guvernul de la Londra a recurs la provocări pentru a intensifica atmosfera rusofobă din Europa şi din SUA.

"În mod evident este vorba despre o provocare. Întreaga situaţie a fost întoarsă cu susul în jos, a fost demarată o campanie ideologică în aşa fel încât a fost exclus dialogul normal, profesionist. Marea Britanie a refuzat să utilizeze instrumentele legale, care sunt stabilite în baza Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Sunt toate semnele unei provocări lansate la un moment anume, pentru a agrava relaţiile dintre Rusia şi Occident şi pentru a preveni tranziţia către planuri de cooperare în zone de interes comun", a mai spus Alexandr Gruşko.

Adjunctul ministrului rus de Externe a mai declarat că statele occidentale "ar trebui să înţeleagă că este imposibil să discuţi cu Moscova folosind limbajul ultimatumurilor".

Diplomaţia de la Moscova a transmis că o eventuală întrunire Rusia-Consiliul NATO nu poate fi stabilită în condiţiile actuale, după ce diplomaţii ruşi au fost expulzaţi.

"NATO, prin expulzarea unor diplomaţi ruşi, şi-a tăiat craca de sub picioare. Această decizie contrazice numeroasele declaraţii făcute de către secretarul general şi alţi reprezentanţi ai alianţei potrivit cărora NATO urmăreşte un dialog politic", a spus Gruşko.

SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici