Video Iulian Anghel, ZF | Cifrele prezentate de Cîţu: Trecere de la o viziune sumbră, la una extrem de optimistă

  • Un deficit bugetar de 6,7% părea de groază acum câteva luni, dar acum este o prognoză prea optimistă a Guvernului
  • Estimările Finanţelor privind evoluţia economiei din acest an sunt prea încrezătoare faţă de cele ale analiştilor
  • Guvernul vede o scădere a economiei de 1,9% în 2020, FMI crede că PIB-ul va scădea cu 5%
1235 afișări

Florin Cîţu, ministrul de finanţe, a prezentat o situaţie a bugetului şi a economiei extrem de optimistă prin comparaţie cu situaţia în care ne aflăm, spune Iulian Anghel, editor al Ziarului Financiar.

Iulian Anghel, editor Ziarul Financiar: „Sunt cifre care păreau de groază acum câteva luni, dar în lumina a ceea ce se întâmplă acum, ele sunt extrem, extrem de optimiste.”

Ministrul Finanţelor spune că economia va scădea anul acesta cu 1,9%, în timp ce deficitul bugetar va ajunge la 6,7%. Estimările Guvernului, care şi-a refăcut bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2020, sunt mult mai optimiste decât cele ale analiştilor.

„Dacă ne uităm pe venituri, vom vedea că prognoza Ministerului de Finanţe vede o cădere a veniturilor de 23 de miliarde de lei. Or, acest lucru înseamnă doar 6% scădere de venituri faţă de ceea ce era prevăzut la început de an. Creşterea de cheltuieli ar urma să fie de 12,5 miliarde de lei, o creştere în procente de doar 5% faţă de ceea ce era angajat la începutul anului. Aceste cifre sunt extrem de optimiste faţă de nivelul de teamă şi nivelul de cădere economică aşteptată de manageri şi de economişti. Prin urmare, cifrele sunt foarte optimiste”, spune Iulian Anghel.

Într-adevăr, analiştii Raiffeisen Bank prevăd o scădere economică de 6% din PIB şi un deficit bugetar de 8,5% din PIB anul acesta. Totodată. grupul austriac Erste, proprietarul BCR, vede o scădere a economiei de 4,7% în 2020 iar analiştii ING Group previzionează o scădere de 6,6% a PIB-ului României pentru acest an.

Şi Fondul Monetar Internaţional a anunţat că estimează o scădere a PIB-ului României de 5%, faţă de estimarea Guvernului de 1,9%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici