Accidentul nuclear de la Fukushima este "complet diferit" de cel de la Cernobîl

Situaţia de la centrala nucleară Fukushima este "complet diferită" de cea de la Cernobîl, din urmă cu 25 de ani, deşi se află la acelaşi nivel pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

787 afișări
Imaginea articolului Accidentul nuclear de la Fukushima este "complet diferit" de cel de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Fukushima este "complet diferit" de cel de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fukushima şi Cernobîl sunt foarte diferite", a declarat marţi, pentru jurnalişti, directorul Departamentului de Siguranţă şi Securitate Nucleară din cadrul AIEA, Denis Flory.

Accidentul de la Fukushima "este un accident complet diferit. Nivelul emisiilor, la Cernobîl, este sensibil diferit", a insistat oficialul.

Japonia a revizuit, marţi, nivelul accidentului de la Fukushima de la 5 la 7, cel mai ridicat pe scara INES, plasându-l la acelaşi nivel cu cel de la Cernobîl, din 1986.

Trecerea la nivelul 7, un "accident major" cu "efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului", a fost hotărâtă pe baza ansamblului emisiilor radioactive. Acestea reprezintă, potrivit autorităţilor japoneze, 370.000 de terrabecquerel până în prezent, în timp ce, la Cernobîl, s-au înregistrat 5,2 milioane de terrabecquerel, a precizat Flory.

AIEA a subliniat, în mai multe rânduri, că accidentul de la Cernobîl, cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost cauzat de o eroare umană şi o eroare de concepţie, în timp ce criza de la Fukushima a survenit în urma unui cutremur şi unui tsunami de o putere neobişnuită.

"Mecanicile accidentelor sunt foarte diferite", a subliniat Flory.

Puternica explozie de la Cernobîl, cu un reactor în funcţiune, a emis mari cantităţi de radioactivitate în atmosferă, "care s-au răspândit peste tot, în lume". În schimb, la Fukushima, reactoarele erau oprite şi nu a avut loc nicio explozie în interiorul incintei de securitate.

Flory a adăugat că autorităţile japoneze nu ar fi reacţionat altfel dacă ar fi ridicat nivelul accidentului pe scara INES mai devreme.

Scara INES nu este "o scară pentru (întreprinderea) acţiunii, ci pentru comunicare", a precizat el.

Potrivit lui Flory, situaţia generală de la Fukushima este, în continuare, "foarte serioasă, dar există primele semne de redresare a anumitor funcţiuni", în special privind alimentarea sistemelor de răcire a reactoarelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici