Bogdan Aurescu votat judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Zelenski: Pentru prima dată în istoria ONU, statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la CIJ

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, joi seară pe platforma de socializare X, felicitări candidaţiilor aleşi pentru Curtea Internaţională de Justiţie. Liderul ucrainean a spus că pentru prima dată în istoria ONU, „statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie”.

1339 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu votat judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Zelenski: Pentru prima dată în istoria ONU, statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la CIJ

Bogdan Aurescu votat judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Zelenski: Pentru prima dată în istoria ONU, statele membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la CIJ.

"ONU a început să se cureţe de influenţa maliţioasă a Rusiei.Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiţia în numele lor la Curtea Internaţională de Justiţie. Lumea vede cine distruge dreptul internaţional în loc să îl protejeze", a spus Zelenski după votul de joi de la ONU.

Preşedintele Ucrainei a felicitat judecătorii care au fost aleşi prin vot la ONU.

„Felicitări reprezentanţilor Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud şi Statelor Unite pentru că au obţinut voturi pentru CIJ atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât şi în cadrul Adunării Generale”, a mai transmis Zelenski.

Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU. Este pentru prima dată când România ocupă o astfel de funcţie în cadrul celui mai important organ judiciar al ONU.

Aurescu a candidat pentru postul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie împotriva candidatului rus şi l-a învins categoric pe acesta, declară surse politice pentru MEDIAFAX.

Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală, în condiţiile în care avea nevoie de 97.

Rusia a obtinut doar 77 de voturi.

În Consiliul de Securitate, Aurescu a obţinut 9 voturi şi erau necesare 8.

Victoria este cu atât mai importantă cu cât susţinerea imensă s-a datorat nu numai statelor europene, dar şi statelor asiatice şi africane, mai puţin interesate de soarta războiului din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici